Influencern Lady Silver, 85: ”Jag ska leva tills jag dör”

Splitbild: Lady Silver i solglasögon + en där hon hoppar hopprep

Lady Silver är den 85-åriga influencern som gjort sig känd för sina sprudlande inspirerande inlägg på Instagram.

När MåBra kommer hem till inspiratören spricker hon upp i ett stort leende. Hon är precis lika pigg och härlig som man hade kunnat föreställa sig, och dagen till ära har hon matchat läppstiftet med sin knallrosa tröja.

Influencern Lady Silver: dör jag då så dör jag lycklig
3:01

Efter reklamen: Influencern Lady Silver: dör jag då så dör jag lycklig

(3:01)

Slå på ljud

Men hur blev egentligen Anita Looström, som hon egentligen heter, den coola Lady Silver med ett helt land? Allting började en sommardag när Anita var 78 år gammal.

– Det kom fram en kvinna fram till mig på gymmet och säger: ”Hörru du, du verkar pigg. Vill du vara med i en hopprepsgrupp?”, berättar Anita och fortsätter:

– Jag gick dit med tvekan. Jag hade inte tagit i ett hopprep sedan jag var barn. ”Det där klarar hon aldrig”, var det någon som sa. Men det gjorde jag, jag kunde hoppa in i det där långrepet och tyckte det var jätteroligt.

Lady Silver hoppar hopprep

Hopprepet kom in i Antias liv för snart sju år sedan. I dag hoppar hon ungefär tre dagar i veckan.
Foto: Instagram.

Så blev Anita Lady Silver

Hopprepscoachen började publicera bilder i sociala medier som väckte stort engagemang. Det var då Anita kom på att även hon skulle kunna inspirera andra med sin syn på hälsa och träning.

Men tiden blev Lady Silvers konto på Instagram allt större. I dag har inspiratören hela 31 00 följare, och bakom det fyndiga namnet finns en enkel förklaring:

– Jag var redan då alldeles vit i håret, säger influencern och skrattar.

Efter två år splittrades hopprepsgruppen, men det har inte hindrat Anita från att hoppa vidare på egen hand.

– Jag tar repet med mig när jag går och tränar och hoppar en liten stund innan för att få upp pulsen, säger hon och berättar om hejaropen från imponerade på gymmet.

Det här är Lady Silver

Namn: Anita Looström.
Ålder: 85 år.
Familj: Särbo, barn och barnbarn.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Gör: Influencer och inspiratör inom träning och hälsa. Har 31 000 följare på Instagram
Intressen: Läsa böcker, dansa med The Risk Group, träna, leda gympapass och tar gärna ett morgondopp på våren och sommaren.
Livsfilosofi: ”Det är ju bara lev idag. Det är så underbart att lyssna på Mikael Wiehe när han sjunger 'Jag ska leva tills jag dör'. Det är lite som jag känner: Jag ska leva till jag dör, jag vet inte om jag sitter här i morgon”.

Hoppa på hälsotåget! En ny god vana leder ofta till flera

Tränar fem dagar i veckan

Inspiratören har alltid levt en aktiv livsstil, även om träningen kommit i kläm under småbarnsåren och långa arbetspass som barnmorska och sjuksköterska.

– Jag längtade inte efter att gå i pension, jag älskade mitt jobb. Jag var aldrig ledsen på jobbet, det var bara dåligt betalt, säger hon.

Det var först när hennes dotter blev gravid som Anita till slut vid 70-års ålder bestämde sig för att gå i pension.

– Då tänkte jag: ”Nej, nu lägger jag av”. Jag tycker att jag har fått ett helt nytt liv till där jag kan göra precis vad jag vill.

Lady Silver lyfter en skivstång på gymmet

Anita ser till att variera styrka och rörlighet när det kommer till träningen. Skivstång är en favorit.
Foto: Instagram.

Sedan pensionen är träningen en självklar del av Anitas vardag. Hon är aktiv fem dagar i veckan, och när hon själv inte går på olika träningspass leder hon en seniorklubb på Friskis & svettis.

För sin egen del ser hon till att träna varierat.

– Jag känner min kropp väldigt väl, och det beror på att jag har tränat mycket. I går till exempel var jag på ett skivstångspass med vikter. Då kände jag i dag att jag ska ha rörlighetsgympa, så jag gick på ett pass där man drar ut kroppen.

Lady Silver i en gul mockajacka och solglasögon.

På Instagram syns Lady Silver ofta posera i olika kreationer. Men privat föredrar hon mest att bära träningskläder, berättar hon.
Foto: Instagram.

Smarta knepet i tv-soffan

Hemma hos inspiratören, uppe på en höjd med utsikt över Södermalm i Stockholm, är det ljust och luftigt. I lägenheten syns spår av hennes intressen, allt från böcker, hälsomagasin till träningsredskap. Bredvid soffan ligger en äggklocka.

– När jag tittar på tv sätter jag den där lilla äggklockan på 25 minuter. Och då, om jag känner för det, tar jag min rockring eller så gör jag både lite tramp och lite lyft. Jag rör mig lite grann för att cirkulationen ska stanna av helt, berättar Anita och fortsätter:

– Det är bara en liten stund, någon minut. Sen sätter jag mig igen. Men den där minuten är viktig alltså.

Lady Silver om kost, alkohol och träning

 • Kost
  ”Man måste faktiskt tänka på vad man äter när man tränar mycket. Jag behöver alltså få i mig proteiner, så jag måste äta ordentligt. Det är många år sedan jag slutade att äta rött kött. Jag äter kyckling och kalkon ibland. Jag äter väldigt mycket vegetariskt, och det mår jag bra av. Det jag framför allt ser upp med är raffinerat socker och vitt mjöl”.

 • Alkohol
  ”Jag dricker vin men mycket sparsamt. Jag är försiktig med alkohol också men det där vinglaset dricker jag både fredag och lördag”.

 • Träning
  ”Jag lägger upp träningen så att jag får både styrka och rörlighet. Jag har två vilodagar och det är lite olika när de blir, det beror på hur passen är”.

Ny på gymmet? Så kommer du igång och så här kan ett pass se ut!

Tävlade i Talang med sin dansgrupp

Som om det inte vore nog med flås. Under pandemin gick Anita dessutom med i dansgruppen The Risk Group; en dansgrupp på sju personer där Anita är äldst och den yngsta är nyss fyllda 70 – ännu ett okänt vatten som Anita kastade sig ut i.

– Jag har aldrig dansat förut. Det har inte varit min grej, jag har känt mig som tennsoldat. Men jag känner att det är jätteroligt, säger hon lyckligt och berättar att gruppen varit med och tävlat i TV4:s Talang där det tog stopp efter fyra ”ja” från juryn.

Lady Silver rockar rockring hemma i sitt kök.

Lady Silver är inte bara en fena på att hoppa hopprep. Hemma i köket rockar hon sin rockring – som det dessutom är lite tyngd i.
Foto: Rosanna Berg.

Vardagslivet och helgtraditionen med särbon

Anita beskriver sig som en ”utpräglad kvällstrött och morgonpigg” som går upp klockan sex varje morgon, ser på nyheterna och läser tidningen. Dessutom har hon en daglig rutin:

– När jag kommer hem, även om jag har varit och tränat, så lägger jag mig i en yogaställning. Jag lägger mig med rumpan mot väggen och benen rakt upp.

En gång i veckan träffar hon också sin partner som hon lärde känna på en cykelresa för 25 år sedan.

– Jag har en särbo och han brukar komma hit på fredagen och då lagar vi mat tillsammans. Vi lägger ner ganska mycket tid på det. Det är lite roligt att hålla på med det och få det gott fast det inte är så mycket kött. Då tar vi gärna ett glas vin till.

Motivationsforskaren: Så gör du för att inte ge upp träningen

Lady Silvers hälsotips till andra seniorer

 1. Rör på dig
  Hitta någon form av rörelse som är bra för dig, som du tycker om. Det behöver inte vara att gå pass, eller träna lika ofta som Lady Silver gör, det kan vara en promenad, huvudsaken är att det blir någonting, säger hon.

 2. Vila
  Det är viktigt att lyssna på kroppen och ge den tid för återhämtning. För Lady Silvers del har hon två vilodagar i veckan.

 3. Ät bra
  Ät mycket frukt och grönsaker. Om du tränar mycket är det bra att få i sig proteiner, enligt Lady Silver.

 4. Hitta på aktiviteter
  Oavsett om det gäller träning eller andra aktiviteter uppmanar Lady Silver till att våga utforska nya intressen, eller träningsformer. Det behöver inte vara någonting avancerat, men det är bra att lämna hemmet och tv-soffan ibland, menar hon.

” Vilken överraskning att få leva 15 år till”

Lady Silver brinner för att inspirera andra – gammal som ung.

– Rör på dig! Att röra på sig, äta bra och vila är jätteviktigt. Men jag tänkte aldrig på det tidigare. Och vilken överraskning att få leva 15 år till.

De flesta är mäkta imponerade och peppar den pigga och hälsosamma inspiratören. Men ibland finns det personer som tycker att Anita kanske tar i för mycket.

– En bekant sa till mig: ”Du kommer att dö på gympagolvet”. Då sa jag: ”Det vore fantastiskt, sådan tur kan jag väl inte ha”. Och lite så är det faktiskt. Jag tror inte att jag är ensam om att tänka så, för då dör jag medan jag är som mest lycklig. Så tänker jag, säger Lady Silver och ler.

Utvald läsning