Jonas Gardell: "Mark är både min man och min bästa vän"

05 maj, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Jonas Gardell och Mark Levengood.
När Jonas Gardell uppträder verkar han vara social och utåtriktad, men privat har han väldigt få vänner. "Jag tycker om att vara ensam, men samtidigt är jag ledsen över att vara så mycket ensam. Det är lite dubbelt", säger han i podcasten Öppet hjärta där han också berättar om kärleken till mannen Mark Levengood.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den folkkäre författaren och komikern Jonas Gardell uppträder ofta inför utsålda hus med sina föreställningar. Men han är sällan den som följer med efteråt och dricker en öl med kollegorna, berättar han i podcasten Öppet hjärta för programledarna Marcus Birro och Michael Strandberg.

Inte nödvändigtvis för att han inte vill ta en öl, utan snarare för att han tycker att det verkar lite jobbigt eller besvärligt. Ofta ångrar han sig.

– Men sen när jag är på väg hem i bilen och ser folk sitta på uteserveringar, då blir jag lite ledsen. För jag har ingen att sitta på en uteservering med. Men sen, när jag kommer ut på landet till min ensamma veranda och står med mitt glas vin och tittar ut över sommarnatten är jag så lättad över att vara ensam, säger han i podcasten.

Läs också: Så får ni äktenskapet att hålla – 8 knep för en stark relation

Aldrig tillhört ett lag

Han säger att han är något av en dubbelnatur – han njuter av att vara ensam men tycker samtidigt att det är sorgligt att inte ha så många nära vänner.

Annons

– Jag har aldrig varit bra på gäng eller kollektiv. Jag har aldrig tillhört ett fotbollslag eller förening. Jag inte har någon utbildning eller arbetsplats, de där sociala plattformarna där man hittar vänner. Men det är också ett svepskäl, för jag skulle nog inte vara så bra på det här med vänner ändå. Inte så att jag inte kan vara social, men det tar väldigt mycket energi av mig.

”Jag har Mark”

Jonas Gardell säger att de vänner han trots allt har, också ofta är ensamvargar. I podcasten Öppet hjärta nämner han bland annat artisten Lena Philipson som är en av hans närmaste vänner, men som också tycker om att vara för sig själv.

Läs också: Billigare bröllop ger lyckligare äktenskap

Jonas Gardell och hans man Mark Levengood skiljer sig mycket åt när det kommer till umgänge, visar det sig.

– Mark har flera bästa vänner. Jag har inte det, jag har Mark. Han är både min man och min bästa vän, säger Jonas Gardell.

Annons

Många begravningar

I podcasten berättar Jonas Gardell också om hur det vara att leva som homosexuell på 80-talet. Han berättar bland annat om hur vanligt det var med självmord och hur många som valde att ta sitt liv efter att de hade fått beskedet att de var HIV-positiva. Begravningar var en del av vardagen på den tiden, berättar han.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

– Att vara homosexuell på den tiden var ju en självmordssjukdom. Homosexualitet var klassat som en sjukdom och ett av symptomen var självmord. Det var väldigt vanligt, säger han i podcasten.

Här kan du höra hela podcasten Öppet hjärta med Jonas Gardell.

Text: Minna Wallén-Widung

Foto: IBL

Ensam? Här är 4 sätt det kan skada din hälsa

ensam och utanför
ensam och utanför

Läs också: Ensam? Här är 4 sätt det kan skada din hälsa

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons