QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Mark Levengood – 5 saker du inte visste om folkkäre programledaren

21 jan, 2022 UPPDATERAD 22 jan, 2023
Mark Levengood som ung och idag.
Programledaren, författaren och unicefambassadören Mark Levengood, 58, är nog en av Sveriges mest älskade tv-personligheter. I över 30 år har vi sett han i rutan, men vem är han egentligen? Här är fem saker du nog inte visste om honom.
Annons

Vem tycker inte om Mark Levengood? Hans ödmjuka inställning till livet, lugnande röst och positiva uppsyn gör det ju närmast omöjligt att inte själv bli lite lyckligare och lite mer harmonisk.

5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Här är fem spännande fakta om programledaren och författaren, som du kanske inte tidigare hade koll på.

1. Mark och Jonas Gardell har gift sig – 3 gånger

Mark Levengood och Jonas Gardell var ett par i totalt 37 år. Under denna långa kärleksrelation har de gift sig inte en, inte två – utan tre gånger! Nyligen gick Jonas Gardell ut på sin Instagram och berättade att han och Mark separerar. Dock som goda vänner.

Mark Levengood och Jonas Gardell
Mark Levengood och Jonas Gardell år 1994. Foto: TT.

– Vi gifte oss första gången år 1988. Det var inte lagligt då ännu, men vi gjorde det ändå. Våra syskon gifte sig och hade roliga fester, så vi tänkte att vi ville göra samma sak, har Mark Levengood tidigare sagt i en intervju med Sveriges Radio.

Annons

När partnerskapslagen kom 1995 gifte de sig för en andra gång.

– Nu kan man gifta sig på riktigt, så för ett par år sedan gifte vi oss för tredje gången, förklarade Mark Levengood då i samma intervju.

Paret har också delat föräldraskap om de två barnen, Amo och Olga, tillsammans med ett lesbiskt par. Barnen har dem valt att hålla utanför offentligheten.

2. Mark Levengoods mamma var rörig – men kärleksfull

I en intervju med Skavlan från 2020 berättar Mark Levengood fina men också lite oroväckande anekdoter från sin barndom. Han beskriver sin mamma som helt oansvarig vad det gäller ordning och hushållssysslor – men med ett stort hjärta.

Mark Levengood med sin mamma på galapremiär
Mark Levengood med sin mamma på galapremiär. Foto: TT.

– Mamma hade inte koll på någonting. När jag skulle börja skolan så glömde hon att berätta det för mig. En dag ledde hon mig till skolan och sa "Jaha. Nu går jag hem men du stannar kvar här." Allting bara flöt. Men samtidigt fick vi med oss från mamma att allting ordnar sig, säger han i programmet och fortsätter:

Annons

– När det det kom till hushåll var hon helt oansvarig, men när det kom till att älska oss barn, så var hon jätteansvarig.

3. Marks styvpappa slog honom som barn

På sidan av mammans ostrukturerade men kärleksfulla föräldraskap hade Mark Levengood en styvpappa som regelbundet slog honom, med både livrem och käpp, har han tidigare berättat i en intervju med vår systersajt Allas.

Mark beskriver hur han, när han var tillräckligt gammal för att kunna göra motstånd, en dag såg svart och med handkraft hängde upp styvpappan på en kökskrok. Samtidigt som han hängde där flyttade Mark hemifrån.

– Medan min styvpappa hängde där, gick jag och packade mina väskor. Det sista jag såg när jag tittade in genom köksfönstret var min styvpappa som hängde på väggen och sprattlade och mamma som stod under fläkten och rökte dystert. Det var oerhört finländskt, alltihop!

4. Mark har FÅTT ett hus på solsidan av ett fan

För många år sen nu var Mark Levengood med om vad han beskriver i sitt sommarprat från 2011 som "den kanske märkligaste händelsen i sitt liv". En miljonär döende i cancer valde nämligen att helt skänka sin flådiga villa i Solsidan, i Saltsjöbaden utanför Stockholm, till honom.

Huset i skärgården som Mark Levengood fick gratis.
Huset i skärgården som Mark Levengood fick gratis. Foto: Leva & Bo/Sotheby's.

– Jag fick huset av en för mig okänd människa. Det var ett av mitt livs äventyr. Absurt! Ägaren Henry Soludde var döende och kontaktade mig, enda förklaringen var att jag hade snygga slipsar och var rolig i ”Vi i femman”. Det blev att jag fick huset. Ett ljuvligt hus på 17, 18 rum. Att renovera det, ha vaktmästare och trädgårdsmästare blev svindyrt. Alla mina siffror var på rött. Vad det såldes för vet jag inte. Vi bodde där i elva år, men hade kvar lägenheten, säger Mark om händelsen i en intervju med Leva & Bo.

Annons

5. Mark är författare till över 10 böcker

Mark Levengood har skrivit över 10 boktitlar, både för barn och vuxna. Den senaste boken han släppte heter Vi får väl trösta varandra. Boken är samling av härliga citat, sägningar och texter från Mark Levengoods många år i etern.

Han släppte den i slutet på 2020, som en respons på det tråkiga läget pandemin då medförde. Han hoppades därför på att boken kunde ge folk en liten ljusglimt i mörkret.

– Jag hade länge tänkt sammanställa mina ”Tankar för dagen” i P1. Boken föddes under coronan i våras. Alla var så ledsna och det är en ganska rolig bok, berättade Mark då i en intervju med Leva & Bo.

Källa: Sveriges Radio, SVT, Allas, Bokus, Leva & Bo
Foto: TT

Annons