Fråga experterna MåBra i klimakteriet Alla artiklar med Anders Hansen Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Isabel skrev bok om utbrändhet: "Mindfulness hjälper inte mot strukturer"

16 jul, 2020
AvMåBra
I jakten på att känna sig lyckad blev Isabel Boltenstern istället utbränd, vilket gjorde att hon fick upp ögonen för strukturerna som gör oss sjuka – nu har hon skrivit en bok om ämnet. "Att må dåligt är inte alltid individens fel, de kommer någonstans ifrån."
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Isabel Boltenstern var bara 21 år och hade inte ens hunnit gå färdigt journalistlinjen när hon blev upptäckt av ett stort mediabolag. Efter en första intervju fick hon höra att hon var för ung och oerfaren, för att några dagar senare av samma person få ett samtal:

– När kan du skriva på kontraktet?

Det var blandade känslor som uppstod i Isabel av de motstridiga signaler hon fick från chefen, men tacksamheten över att få en chans på sitt drömjobb kändes starkast.

Idag har Isabel lärt sig spelet bakom tacksamhetsskuld och en rad andra faktorer som gör oss, framförallt kvinnor, utbrända – och har skrivit en bok om ämnet. I Lycka till med resten av livet vill hon ge fler verktygen att identifiera en utmattning, och framförallt förstå delarna som leder dit.

– Innan jag blev utmattad och förstod vad det var, så fanns det ingen som gav igenkänning och berättade om strukturproblemen, berättar Isabel.

Annons

På sitt nya jobb som sportreporter ställde Isabel upp på långa pass med tidiga morgnar och sena nätter, allt för att visa hur tacksam hon var över möjligheten och att de valt just henne.

– Det folk glömmer bort när de försöker visa sig värdiga sitt arbete, är att företaget anställt just dig, eftersom de tror att du kan erhålla dem störst ekonomisk framgång.

I boken skriver Isabel om hur vi sliter ut oss genom att ständigt ta i från tårna, trots att halva insatsen ofta räcker gott och väl. Att omfamna sin inre medelmåtta kan vara en bra idé för att behålla hälsan.

– De inbyggda bromsarna finns inte i oss, vi ger inte upp när det tar emot lite utan där biter vi ihop hårdare.

”Det är så det funkar i den här branschen”

Enligt Isabel finns det flera exempel på härskartekniker som är vanligt återkommande på arbetsplatser. För att folk ska rätta in sig i ledet och inte ifrågasätta ett problem, kan ett klassiskt citat från en person i maktposition vara: ”Det är så det funkar i den här branschen”.

Annons

– Genom att säga så hotar personen subtilt med att ”det är du som inte passar in här ”. Det leder till en inbillning mellan dig och dina kollegor och lär er att den som lyfter en fråga är inte längre önskvärd. Och det är precis det som är strukturen.

Att erkänna en maktobalans är ett första steg mot förståelse för varför det heller inte alltid går att säga nej. Om en person riskerar att få sparken, bli misshandlad eller dumpad om den säger nej, grundas ställningstagandet i en rädsla och situationen blir därför inte rättvis.

Finns på alla arenor

Att ha en arbetsplats där man på olika sätt blir felbehandlad är bara en del av faktorerna som gör oss utmattade. Även utanför arbetet lyser strukturen med sin närvaro: det är allt för ofta kvinnan som får ta ansvar för det osynliga arbetet. Det kan vara saker som att komma ihåg vem som önskar sig vilken julklapp, eller det faktum att barnen växt ur sina kläder till den stundande vintersäsongen.

Annons

– Även om man benar ut det praktiska jämnt, så hamnar det känslomässiga ansvaret ofta på kvinnor – och det sliter ut oss. Vi är intalade att det är så det går till, säger Isabel och fortsätter:

– Dessutom kanske jag känner mig tjatig om jag påminner min parter om att starta eller tömma tvättmaskinen, och när han väl gör det så står jag nästan och applåderar och skjuter konfetti för att visa tacksamhet.

Att på det bli anklagad för eller själv börja reflektera över om det är ens eget kontrollbehov eller höga krav som gör att det skär sig i relationen är ytterligare en form av självbestraffning, menar Isabel.

– Egentligen kanske problemet är att ens partner aldrig har funderat på att finns en projektledare i hemmet, och att det är en hon.

Vår tids folksjukdom

När Isabel till en början kände av olika symptom hade hon svårt att adressera problemet och anklagade sig själv. Men genom att läsa på om utmattning började hon förstå att problemet handlar om något mer än henne själv och hennes känslor.

Annons

– I och med att jag förstått att jag bara är en liten spelpjäs i detta enorma system har det hjälpt mig att inse att det inte är konstigt att jag mår skit. Allt blev plötsligt så logiskt.

Att leva med tecken på utmattning en tid kan leda till ännu större hälsoproblem. Genom igenkänning och att sätta fingret på olika symptom vill Isabel få fler att sakta ner innan det är för sent.

– Att må dåligt eller känna en vältrande söndagsångest är varningstecken. Ju förr vi gör förändringar desto bättre, så slipper det gå så långt att det resulterar i en sjukskrivning.

Att skjuta fram sin vilotid till semestern eller framtiden är inget som är hållbart i längden menar Isabel, istället handlar det om att identifiera vad det är som slukar energi.

– Jag upplever att många tar den lätta vägen och köper vitamintabletter eller slänger in fem minuters meditation. Jag jämför det med att fixa ett trasigt avloppssystem genom att hänga upp wunderbaum-granar.

Annons

För att leva friskt måste vi istället gå till botten med vad som inte funkar. Oavsett om det är en arbetssituation, relation eller andra faktorer.

– Det är jobbigt att ta jobbiga beslut, det är väl främst det som är problemet. Att göra slut med någon eller säga upp sig är osäkert, och för att slippa såna känslor biter vi ihop istället.

Inte svart eller vitt

Idag lever Isabel med en sundare balans i livet, där intresset för crossfit och rollen som hundägare är en del av den. Hon arbetar också som sportreporter och programledare på en arbetsplats där förutsättningarna för att må bra är större.

– På min nya arbetsplats förstår man att människan bakom arbetsinsatsen måste må bra för att verksamheten ska vara hållbar, och DET är den stora skillnaden!

Men att återhämta sig från en utmattning är inte svart eller vitt, berättar Isabel:

– Stress är en gråskala som vi ständigt hasar runt på. Det är något vi alla lever med i perioder, men det är bättre att vi gör en förändring innan det växer till ett monster.

Annons

Nu vill Isabel uppmana fler att bredda perspektivet och är noga med att poängtera att utmattning kan komma av fler anledningar än höga krav.

– Utmattning är vanligt i exempelvis vården där de är överbelastade, emotionellt utmattade och underbetalda. Jag hade verkligen velat läsa böcker från ett sånt perspektiv.

Av: SOFIA SUNDQVIST Foto: TT, privat

Läs mer:

Isabel Boltenstern: Min chef bröt ner mig psykiskt

Isabel Boltenstern: Vi får aldrig ett fucking break

Isabel Boltenstern: 10 saker jag lärt mig av min utbrändhet

Annons