Helen Mirren: Därför ska alla vara feminister

01 jun, 2017 
AvIda Gustafsson
Den adlade skådespelerskan Dame Helen Mirren var inbjuden att tala för avgångsstudenter i New Orleans. Hon delade med sig av sina erfarenheter och passade i samma veva på att ge en känga till USA:s ledande politiker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den Oscars-prisade skådespelaren talade i en lättsam ton och delade inte bara med sig av sina bästa tips för livet som väntar för avgångsstudenterna vid Tulane Univeristy i New Orleans.

– Oavsett om du är i de franska kvarteren (I New Orleans, reds anm) eller i Ovala rummet, är det inte bra att twittra klockan tre på morgonen.

Läs även Meryl Streep attackerade Donald Trump – se det hyllade tacktalet här!

Sedan radade hon upp sina fem bästa tips på hur man får ett bra liv. Under punkten två uppmanade hon studenterna att behandla andra människor som sina jämlikar och bad i ett tillägg att alla skulle vara feminister.

– I varje land som jag har besökt, från Sverige till Uganda, från Singapore till Mali, är det tydligt att när kvinnor får respekt, möjlighet och frihet att följa sina drömmar och ambitioner, blir livet bättre för alla. Jag definierade inte mig själv som feminist förrän ganska nyligen, men jag har alltid levt som en feminist och har trott på det självklara: att kvinnor är lika kapabla och fulla av energi som män.

Annons

– Jag har förstått att feminism inte är en abstrakt idé, utan en nödvändighet om vi – och med ”vi” så menar jag er – ska röra oss framåt och inte tillbaka till okunnighet och hotfull svartsjuka. Så nu, är jag en uttalad feminist och jag uppmanar er att vara det också. Och jag vill göra ett tillägg till tillägget – tillåt aldrig igen att en grupp gamla, ganska sura, rika vita män att bestämma över hälsovården i ett land som består av 50,8 procent kvinnor och 37 procent andra hudfärger.

Hör hela talet här (cirka 30 minuter långt).

Här är Helen Mirrens 5 råd för att leva ett lyckligt liv

  1. Gift dig inte för tidigt.
  2. Behandla dina medmänniskor som jämlikar.
  3. Strunta i alla som dömer dig efter ditt utseende.
  4. Låt dig inte styras av rädsla.
  5. Gör inte saker svårare än vad de är.
Annons