Tvåbarnsmamma, egenföretagare – och bipolär: Så vände Marie livet

11 jan, 2023 
AvJannice Eklöf
Marie Wigunsjö
Tvåbarnsmamma, egenföretagare – och bipolär. 37-åriga Marie Wigunsjö har prövats hårt av livet men det har inte hindrat henne från att skapa sitt drömliv.
Idag hjälper hon också andra att lyckas, genom arbetet som mental tränare och säljcoach.
– Jag hade inte velat ha det annorlunda, för i slutet av dagen älskar jag vem jag är och vad det kan göra för andra, säger hon.
Annons

När Marie Wigunsjö vaknar upp på sjukhuset ser hon det skarpa ljuset i taket och börjar fundera på om himlen består av lysrör. Det är 2012 och hon har precis försökt ta sitt liv men ångrat sig i sista stund och ringt efter hjälp. Ambulansen hann fram i tid och liggandes där i sjukhussängen bestämmer hon sig – hon ska fortsätta leva.

– Jag klev upp och slutade aldrig kliva upp, säger hon.

Idag är Marie 37 år, en gift tvåbarnsmamma och egenföretagare. Men hon är också bipolär med en historik av mentala toppar och djupa dalar. Ångest har hon levt med sedan de tidiga tonåren, men då förstod hon inte vad som skavde och tänkte att hon kanske hade något fel på hjärtat, eller var hypokondriker.

Se också: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomarBrand logo
Se också: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar

Fick diagnosen bipolär sjukdom

Det skulle dröja tills hon fyllde 23 år innan hon fick sin diagnos. Livet fram till dess var en bergochdalbana. Till slut var det en arbetskamrat som reagerade på att Marie, som vanligtvis var så energisk, snabbt gått ner i vad som verkade vara en depression. Hon lades in akut på slutenvården där hon omgavs av psykotiska patienter. Marie förstod ingenting.

Annons

Om Marie Wigunsjö

Ålder: 37 år
Familj: Maken Micke, barnen Molly och Melker
Bor: Matfors
Gör: Mental tränare och säljcoach på egna företaget Wision media

– Det var typ Alice i underlandet gone wrong, beskriver hon upplevelsen.

Men hon fick en diagnos och en förklaring till mycket som hänt henne i livet. En ny kamp började – med att ställa in medicineringen.

– Min kropp reagerade starkt på de olika preparaten. Jag fick problem med levern, njurarna och huden, slemhinnorna blev sköra och blödande, berättar hon.

Att fasa ut medicinerna ”som att gå av tjack”

Vid en förlängd utlandsresa tog medicinerna slut och Marie började därmed oplanerat fasa ut dem. Att sluta var dock allt annat än enkelt.

– Det var som att gå av tjack. I 72 timmar låg jag i fosterställning och bara grät och skrek och tänkte att nu dör jag.

Marie beskriver att de maniska skov hon upplevt är oerhört starka. Hon blir euforisk och psykotisk, innan alla slutkörda system orsakar en krasch som följs av depression. Hon förklarar det med att hon saknar den broms i hjärnan som är till för att stoppa stressnivåerna. Hjärnan kan inte hantera det överflöd av energi som bildats och efteråt blir hela hon utmattad.

Annons

Blev psykotisk: ”Trodde jag var en buddhistisk gud”

Ungefär ett år efter diagnosen fick Marie ett nytt maniskt skov och med känslan av att vara oövervinnelig gav hon sig i väg på en fyra veckor lång resa till Thailand.

– Jag var nästan psykotisk, trodde att jag var en buddhistisk gud och skrev en väldigt bra bok under tiden som jag inte har tryckt. Men den finns. När jag kom hem var det en kraschlandning på sex månader.

Det var 2013 – och efter det har hon inte haft något nytt skov. Livet då och livet nu ser helt annorlunda ut för Marie Wigunsjö. Hon har läst på för att lära sig mer om hur hjärnan fungerar och vad som kan kicka igång ett maniskt skov – och hur hon undviker det. Alkohol är en trigger, och att gå ut och vara i sociala sammanhang där andra inte är medvetna om mina behov. Det är därför jag jobbar heltid hemifrån idag, därför jag skapat ett jobb som passar mig, säger Marie.

Goda rutiner är på liv och död för Marie

För sin man, Micke, har Marie varit tydlig med sin diagnos från dag ett. I dag har de två barn och lever ett stillsamt familjeliv i Matfors. Sömn, kost, rörelse och dagsljus är rutiner som är på liv och död för Marie. Med åren har hon lärt sig att kompensera upp om någon av rutinerna blir lidande, till exempel genom att äta mer om hon inte sovit tillräckligt.

Annons

–Jag har coacher som har dragit i mig och vill att jag ska komma och föreläsa och vara med på olika event, men jag kan inte för jag vet att det kommer kosta mig flera veckor i återhämtning. Det är inte värt det.

Driver eget företag – och är tvåbarnsmamma

Sedan augusti 2020 driver Marie ett eget företag och hon har utbildat sig inom mindfulness och mental träning. Familj, barn, arbete – det är långt ifrån vad hon trodde att livet skulle erbjuda henne.

– Från att jag var ett maskrosbarn är jag mest av allt bara en vanlig kvinna numera, med väldigt mycket driv och passion. Eller okej, jag tar väl i om jag säger vanlig, avslutar Marie.

Mår du eller någon du känner dåligt? Hit kan du vända dig för att få hjälp:

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

Foto: Jannice Eklöf

Annons