Anna Book om sin obotliga sjukdom: "Jag ger inte upp"

23 mar, 2017 
Nu vet hon varför hon lidit i så många år. Anna Toledano Book har drabbats av en obotlig sjukdom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Folkkära Anna Toledano Book , 46, var nyligen inbjuden som gäst hos hos ”Malou efter 10 i TV4 där hon berättade om sin långa och svåra kamp mot att gå ner i vikt. Och nu har hon äntligen fått svar på  problemen. Hon lider av den obotliga hormonsjukdomen PCOS, en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom som betyder många små äggblåsor på äggstockarna.

– Det är svårt när människor inte är med mig i mitt hem och ser att jag tränar och egentligen äter alldeles, alldeles för lite. Det ju extremt tungt att dra runt på alla kilon innan jag gick ner i vikt  och det var en sorg. Jag kände att något inte stämmer. Kroppen skriker och jag fick ökad hårväxt i ansiktet, mustasch, grövre ögonbryn, det började växa hår under armarna och jag fick humörsvängningar.

Läs också: 6 gånger mensen uteblir – utan att du är gravid

Läs mer från Hänt: Anna Books tårar för dottern Felicia: ”Väldigt tufft”

Annons

På kvinnokliniken fick hon beskedet att hon då, som 25-åring aldrig skulle kunna få några barn, men hon trotsade oddsen och fick senare Antonio, 15 och Vanessa, 13.

–  Jag har nu lärt mig att leva med min PCOS, men det senaste året har jag ingen aptit och då går jag upp igen trots att jag rör på mig, rider och går mina promenader, det hjälper inte när jag äter så lite som en gång om dagen och jag skulle uppskatta att jag nu gått upp 7-10 kilo så nu är jag tillbaka, men jag ger inte upp.

Vanliga symtom på PCOS är acne, oregelbunden mens, hår på kroppen, viktuppgång och ibland svårigheter att bli gravid, samt depression och ökade manliga hormoner i kroppen.

Enligt kvinnoläkaren  Rika Hammarström, gynekologkirurg på plats i studion, måste man ha två av tre symtom för att diagnostiseras med sjukdomen men hjälp som motion, viktkontroll och livstilsförändring hjälper mycket.

–  Har man PCOS, börja med att äta mindre portioner, och oftare och sedan motionera lagom, det kommer göra susen, fortsätter Anna.

LÄS mer från Hänt: Anna Books känga mot vården: ”Lurad och sviken”

Foto: Faksimil TV4, IBL, Stella

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

PCOS – det behöver du veta om dolda folksjukdomen

Allt du behöver veta om PCOS

Läs också: PCOS – det behöver du veta om dolda folksjukdomen

Annons