Amelia Adamo mobbades: "Hörde hur de suckade när de såg mig"

17 mar, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Amelia Adamo är en av Sveriges mest framgångsrika journalister med många succéer i sitt CV. Men trots framgångarna har hon också haft det tufft. "Jag hörde hur de suckade när de såg mig", säger hon i premiäravsnittet av "Morgans Mission".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I säsong två av ”Morgans mission” på SVT besöker programledaren Morgan Alling fyra svenska arbetsplatser, för att prata om psykosocial arbetsmiljö och hur man kan arbeta förebyggande för att förhindra vuxenmobbning på jobbet.

I det första avsnittet besöker han Blodcentralen i Malmö. Till en början är det ingen i personalen som vill erkänna att det finns problem på arbetsplatsen, men ju mer Morgan Alling diskuterar med och utmanar gruppen desto mer kommer också upp till ytan.

I premiäravsnittet får personalen också träffa Amelia Adamo, en av landets mest framgångsrika journalister och chefredaktörer. I ”Morgans mission” berättar Amelia om hur hon precis vunnit Stora journalistpriset när hon fick en förfrågan om att vara en av två programledare för ett nytt program i SVT som skulle sändas i åtta delar.

– Första gången jag kommer upp på SVT var det massor av ”pusselipuss” och sådant som ofta är en jargong och kanske inte kommer direkt från hjärtat. Det var där jag senare märkte att jag hamnat i onåd, för tredje gånger jag kom upp tittade alla bort och det var inget pusselipuss, säger hon i programmet.

Annons

Läs också: Morgan Alling: ”Jag blev hackkyckling hela produktionen”

”Jag började gråta”

Det som hände var att hennes programledarkollega inte tyckte att hon gjorde ett bra jobb, berättar Amelia. På ett redaktionsmöte satt hon och hörde hur olika arbetsuppgifter delegerades bort från henne med hänvisning till att hon inte var så rutinerad.

– Till slut undrade jag vad jag gjorde där. Jag släpade mig dit fast jag inte ville. Vi gjorde en inspelning var fjortonde dag och då hörde jag hur de suckade när de såg mig. Jag började gråta för jag förstod att de suckade över att jag var så dålig.

Till saken hör, säger Amelia, att hon inte heller var särskilt bra i sin roll som programledare.

– Jag blev dålig för att de tyckte jag var dålig.

Vändpunkten för Amelia kom när hon gick till sin frisör som konstaterade att hon fått psoriasis i hårbotten.

– Då bestämde jag mig. Jag ringde chefen och sa att nu har jag två program kvar och jag kommer inte att göra dem. Jag har blivit sjuk av det här och jag känner mig mobbad.

Annons

Läs mer från Allas: Linda mobbades på jobbet: ”Jag var ett hot mot de andra”

Arbetskamraterna viktiga

Hon berättar att det inte fanns en enda kollega som stöttade henne under tiden, och hennes historia berör personalen på Blodcentralen i Malmö.

– Det var oerhört starkt tycker jag. Att ha ett jobb som man måste gå till och som man vantrivs med, säger analytikern Viveca i programmet.

Läs också: Experten: Därför uppstår mobbning på arbetsplatsen

Amelia Adamo säger att hon och kollegerna senare har pratat om det som hände. De hävdar att de inte såg vad som pågick.

– Och det stämmer delvis, för problemet med mobbning är ofta att den som blir utsatt kurar ihop sig ännu mer. Man vill glida bort och nästan inte synas.

Samtidigt är det viktigt att man som arbetskamrat vågar se och lyfta problem om man märker att något inte står rätt till.

– Det handlar om moralen i gruppen. Att inte köpa stenåldersmänniskans instinkt av att ”jag tillhör genom att utesluta”, säger Morgan Alling i programmet.

”Morgans mission” sänds torsdagar klockan 21 i SVt1.

Text: Minna Wallén-Widung

Susanne mobbades på jobbet – till slut fick hon utmattningsdepression

Läs också: Susanne mobbades på jobbet – till slut fick hon utmattningsdepression

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons