Efter dödsdomen – det önskar 38-åringen att han gjort annorlunda

Ryan och Danielle Silk på deras bröllopsdag

Ryan och Danielle Silk ger råden de själva önskar att dem vetat om sen innan. Foto: Privat/Gofundme.com

Antibiotika ökar risken för tarmcancer
0:59

Efter reklamen: Antibiotika ökar risken för tarmcancer

(0:59)

Slå på ljud

Sen 2018 har Ryan Silk, 38, från Essex i England behandlats för kolorektalcancer grad tre. I Sverige botas så många som 80–90 procent av patienterna där cancern upptäcks i grad två, medan oddsen för dem i grad tre avsevärt försämras.

Beskedet kom plötsligt och i stället för att åka på smekmånad till Bali, tvingades Ryan genomgå tio strålningsbehandlingar och tre cellgiftsbehandlingar, med sin brud Danielle, 32, vid sin sida.

För brittiska The Sun berättar han nu om viktiga råd han önskat att han känt till sen tidigare – vilka han hoppas kan hjälpa andra att tänka till före.

3 saker döende pappan önskat han vetat

1. Ta krämpor på allvar – och kolla upp dem

Ryan berättar att han hade haft besvär med magen i många år innan han till slut gick till en läkare – något han ångrar mycket idag. Hade han kollat upp sina krämpor tidigare så hade oddsen för att kunna rädda hans liv sett betydligt ljusare ut.

Patrick Ekwall om livet med dottern Tindra – efter hustruns död

2. Bli bättre på att leva för dagen

Det är så klart bra att spara och planera för framtiden, men det är minst lika viktigt att ta vara på den tid man har nu, menar Ryan. Han berättar hur han och hans fru hade väntat med att starta familj för att de alltid tänkt att det har så mycket tid.

Han ångrar också att han tidigare jobbat så pass länge för en arbetsgivare som inte uppskattade hans arbete.

1. Håll koll på a-kassa och försäkringar

Utöver stressen kopplat till den dystra hälsoprognosen, så är situationen också påfrestande för familjen ekonomiskt. Ryan och Danielle var båda två egenföretagare men har till följd av alla behandlingar tvingats lägga ned sina verksamheter.

Så kan man upptäcka cancer med bröst- och pungmeditation

Dessutom har ett misstag med Ryans livförsäkring gjort att de inte kommer få ut några pengar – vilket försätter Danielle och sonen Callum, 12, i en ovis ekonomisk framtid. Hade han fått göra om allt igen, hade han sett till att de hade tillräckligt med försäkringar här för att slippa tänka på pengar i en så svår tid.

Källa: The Sun, Gofundme.com

Utvald läsning