För fet, för ful, för lång – 10 svenska kända kvinnor om mobbningen

Soraya Lavasani, Bianca Ingrosso, Jenny Alversjö

Soraya Lavasani, Bianca Ingrosso och Jenny Alversjö är bara några av de kända svenska kvinnor som regelbundet utsätts för elaka kommentarer. Foto: TT.

5 saker om Soraya Lavasani du kanske inte visste
0:59

Efter reklamen: 5 saker om Soraya Lavasani du kanske inte visste

(0:59)

Slå på ljud

Det är väl ändå vedertaget att kvinnliga mediepersonligheter generellt får utstå fler kommentarer om sitt utseende i jämfört med manliga. Senast i ropet var det TV4:s Nyhetsmorgon-programledare Soraya Lavasani som fick hem ett tittarbrev om att ”hennes röv var för stor för tv”.

Här är 10 kvinnliga tv-personligheter som blivit offer för den utbredda och osmakliga utseende-mobbningen. Självklart är det bara toppen av isberget.

10 offentliga kvinnor som slagit tillbaka mot näthatet

1. Soraya Lavasani

Häromdagen fick Soraya en handskriven lapp hem i brevlådan av en Nyhetsmorgon-tittare. ”Visa respekt. Klä dig efter storlek. Vi vill inte se din stoooora rumpa och lår (obehagligt) tycker många”, stod det på den.

Soraya berättar i Nyhetsmorgon att hon inte kunde göra annat än att skratta åt lappen, även om det så klart är tragiskt. På Instagram bemötte hon sedan tittaren så här:

Soraya Lavasani och lappen hon fick hem i brevlådanSSS

”En kan ju inte låta bli att undra hur mycket hen har upplevt i livet om en kvinnas rumpa och lår är obehagligt”, ska hon enligt Nöjeslivet ha skrivit på sin Instagram story. Hon fortsätter:

”Är ledsen att göra min anonyma brevskrivare besviken men undertecknad kommer i alla fall att ta sin bakdel med tillhörande lår och dyka upp i Nyhetsmorgon imorgon”.

Dagen blev till slut ännu bättre vittnar hon om efter att hennes vänner muntrat upp henne med en fin rumptårta med budskapet "Vi <3 din röv". Mer om det har vi skrivit om här.

2. Jenny Alversjö

Programledaren Jenny Alversjö vittnar om att hon genom åren som offentlig person fått ta emot mycket elaka kommentarer. En del så pass grova som att hon borde begå självmord för att hon är så ful. Hon har rutit ifrån mot näthatarna flertal gånger, och en av dem var då hon fick en följarstorm efter sig för att ha uttryckt avsky mot surströmming i Nyhetsmorgon. Då la Jenny upp ett inlägg på Instagram där hon skrev följande, rapporterar Expressen:

Jenny Alversjö och Steffo Törnqvist testar surströmming i Nyhetsmorgon

Inslaget med Jenny Alversjö som upprörde många tittare. Foto: TV4.

"Har varit hårt utsatt många gånger genom åren när det gäller hat och hot. Hot om våldtäkt och sexuella övergrepp, men också mord och tortyr. Annat har också varit i skottlinjen - utseende, åsikter, egenskaper och ofta bara det faktum att jag är kvinna och har en röst. Men aldrig kunde jag drömma om att så många hade ett så stort behov att uttrycka hat och avsky för att jag har - en smak", skriver hon.

"Gårdagens surströmmingprovsmakning var inget annat än en personlig åsikt om hur en fermenterad fisk smakar. Det var inget påhopp på någons kokkonst eller partsinlaga om surströmmingens vara eller inte vara. Tycker uppriktigt synd om alla ni som känner ett så starkt behov att vara elak och uttrycka hat över min åsikt om en liten fisk i en konservburk. Livet. Hoppas ni lyfter blicken en dag", fortsätter hon.

3. Sarah Dawn Finer

Artisten och programledaren Sarah Dawn Finer har ofta fått stå till svars för sin kropp. I ett inlägg på Instagram tvingas hon tillslut förklara för sina följare vart hon får tag på scenkläder som passar hennes storlek:

”För mig är det oftast ett nödvändigt ont och är inte den delen av att vara artist som jag älskar mest direkt, att behöva leta arbetskläder som man känner sig ok att bli bedömd i. Ibland känner jag mig fin när andra inte tycker det och ibland tvärtom. Jag förstår naturligtvis att den största anledningen till att frågorna kommer är för att det inte är så lätt att hitta kläder att klä sig i, för scen/fest/jobb, när man inte är size 0.”. Hon fortsätter:

”Jag kan säga att jag haft så många olika stilar eller brist på stilar och varit många många olika storlekar under åren, och dessutom under och efter graviditeten att jag bara försöker gå på devisen av vad jag känner mig trygg eller fin i. Inte trender eller så. Däremot får jag också många mindre smickrande kommentarer om mitt utseende också så jag försöker hålla mig ifrån att prata om det, och istället fokusera på att prata om mitt jobb.

Men, nu får jag så många frågor om det så jag vill ge ett svar. Jag har köpt mycket kläder för tv och scen utomlands under åren där utbudet ibland passar mig mer, och i Sverige har jag blivit väldigt bra på att shoppa arbetskläder på nätet, där utbudet är större.”

4. Sanna Nielsen

Den folkkära artisten och programledaren för Allsång på Skansen är hyllad av många, men inte enkom. I ett inlägg på Instagram berättar hon om de taskiga kommentarerna som hon får.

”Varför får jag inte se ut som jag vill? Varför får jag inte prata som jag vill? Varför får jag inte sjunga som jag vill? Varför får jag inte skratta som jag vill? Jag kan fortsätta på listan men jag tror att de flesta som läser det här förstår vad jag menar, kanske också hur det känns ibland att man påpekar allt i minsta detalj. Ena dagen har jag för höga klackar, nästa dag opassande klädsel och sen tar jag för mkt plats. Det finns alltid något fel." skriver hon. Inlägget fortsätter:

” ” jag får tycka vad jag vill i det här landet”. Ja, det får ni. Skillnaden är bara att jag själv skulle aldrig skriva eller säga något till någon om att jag inte tycker om deras kläder eller att den inte sjunger fint eller vad det nu kan vara. Jag ska inte ljuga. Jag tar också åt mig ibland. Oftast inte, men ibland händer det.”

Inlägget fortsätter en bra bit och avslutas sedan med att hon kommer fortsätta vara precis den hon är oavsett vad folk säger. I kommentarsfältet flödar kärleken från branschkollegor som Tilde de Paula, Sarah Dawn Finer och Carina Bergfeldt, som också verkar känna igen sig i situationen.

5. Susanna Karlsson

Tittarfavoriten från TV4:s Bonde söker fru Susanna Karlsson har varit i ropet på senaste då hon visat upp sin gravida mage på Instagram. Något som mötts av både kärlek och hurra-rop, men också negativa och elaka kommentarer om att magen är alldeles för stor – eller att hon blivit för tjock även på andra ställen på kroppen. I ett inlägg röt hon tillslut ifrån mot sina följare och bad om att bara få vara gravid ifred, något vi skrivit mer om här.

Susanna Karlsson visar upp sin gravidmage

Foto: Susanna Karlsson/Instagram, Carolina Byrmo/TT.

6. Joanna Swica

En av finalisterna från årets Robinson Joanna Swica ryter ifrån i ett Instagram-inlägg om den osunda kroppsfixeringen.

”I dagens avsnitt av @afterworkoutpodden pratar jag en del om detta. Bland annat att jag fick ett meddelande om att det var härligt att se att jag kunde springa i sporttopp fast att min mage rör på sig. Men va? Jag vill inte ha kommentarer om min kropp. Inte heller om att jag skulle vara modig för att jag gör något som är självklart för mig. Jag hade ingen tanke om min kropp själv när jag la upp videon, enbart på löpningen. Så varför ens diskutera den då?”, skriver hon bland annat.

7. Anna Brolin

Programledaren Anna Brolin har flera gånger vittnat om att hon får utstå mycket hat och hot efter tv-sändningarna.

– Jag blir fortfarande förvånad över digniteten på elakheterna. Finns det ingen gräns? Jag får höra att jag är för fet för att vara med i tv efter nästan varenda sändning. ”Hur kan du ha på dig så kort och tajt kjol när du ser ut så?” Vad är det som triggar folk att skriva så?, frågar hon sig i en intervju med Amelia och fortsätter:

Anna Brolin på klimatgalan En kväll för vår planet

Anna Brolin var nyligen programledare för klimatgalan En kväll för vår planet. Foto: TT.

– Jag drar storlek 38, vilket torde anses ganska normalt. Men det verkar finnas någon sorts föreställning om att man måste vara superskinny för att få vara programledare i tv?

Vi har skrivit mer om påhoppen mot Anna Brolin här.

8. Sofia Geite

Nyhetsmorgon-programledaren fick efter en sändning ovanligt mycket kommentarer, nästan uteslutande negativa på grund av en outfit hon valt att bära i programmet.

”Aldrig lockat så stort engagemang med en klädsel som idag... 'Hur kan du gå i pyjamas?!', 'fult', 'finns det inga snygga kläder?!'. Smaken är som baken, helt klart. Kan vi bara enas om att det handlar om just kläder? En del tycker si, en del tycker så – och det är väl just det som är charmen med att vi faktiskt får klä oss i det vi själva upplever som något fint. Det försöker vi själva åtminstone lära våra barn här hemma”, skriver Sofia Geite på sin Instagram story, samtidigt som hon visar upp outfiten som lockat till sig så många kommentarer.

Sofia Geite i outfiten som upprörde följarna

Mer om outfiten som upprörde går att läsa om här.

9. Bianca Ingrosso

Vår kanske största influencer är ofta i ropet, och det är många som vill tycka till om hur hon är, vad hon gör och hur hon ser ut. Till mångt och mycket har Bianca vant sig, men ibland bubblar det över även för henne skriver hon på sin Instagram story, rapporterar Expressen.

Bianca Ingrosso

Bianca Ingrosso. Foto: TT.

”Jag vet att man får ta skit när man är offentlig och jag brukar vara duktig på att ta det. Men jag är inne i en dålig period med hatkommentarer och blir på riktigt ledsen/irriterad så snälla sluta kommentera om mitt ansikte och kropp på varenda bild”. Hon fortsätter:

”Till alla er äldre kvinnor, snälla sluta! Jag har inte redigerat om mina bilder, jag har inte botoxat mitt ansikte, jag har inga fillers i mina kinder.”

10. Maxine Nordlindh

Maxine Nordlindh från en tidigare säsong av Gift vid första ögonkastet gick ut och backade de som var med i årets säsong i ett uppmärksammat Instagram-inlägg, efter att hon märkt att de var flera som drabbats av mycket näthat. I en intervju med Aftonbladet förklarar hon hur det varit för henne.

Maxine Nordlind och Emil Nygren från Gift vid första ögonkasten

Maxine med maken Emil, som hon träffade i programmet. Foto: SVT.

– Det finns en stängd Facebookgrupp om oss deltagare som vi inte kan gå med i. Det gör att medlemmarna kan skriva vad som helst utan att bli tillsagda. Det är som gjort för mobbing. Flashback ska vi inte ens gå in på, det är det vidrigaste jag sett någonsin, säger hon.

Maxine själv har kommit lindrigt undan jämfört med andra menar hon, eftersom relationen med hennes man Emil Nygren ändå höll.

– Men man mår ju skit, det är ju vidrigt att veta att folk sitter och hatar en. Det var allt från om hur mitt tandkött ser ut... folk hittar allt möjligt att störa sig på. Jag hade Emil som stöttade mig, men jag ömmar för de som sitter själva och behöver ta all den skiten.

Utvald läsning