RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

6 "artiga" fraser om åldrande – som faktiskt är oförskämda

26 jul, 2023 
senior kvinna som blir irriterad på yngre kvinna
Hen är så "ung i sinnet" eller "ser så bra ut för sin ålder", är exempel på välmenande uttryck, som inte alls är så artiga som man kanske tror. Här är förslag på meningar du kan säga i stället för att du ska vara säker på att ingen blir förolämpad!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Intentionerna är säkerligen goda, då en berömmer någon för att hen "ser ung ut för sin ålder". Men vad är det egentligen som man säger här? Att ungdomlighet är vackert, och åldrande inte?

Reader's Digest har listat ett gäng välmenande fraser och uttryck om åldrande som kan landa hemskt fel. Och med hjälp av två experter och några tillfrågade människor över 50 har de tagit fram förslag på vad du kan säga i sammanhanget i stället, om du vill känna dig trygg i att komplimangen kommer landa väl!

1. Du är så snygg för din ålder

Att påpeka att någon ser bra ut för sin ålder antyder att skönhet hör till ungdomen, och inte åldrandet. Det är en utbredd stereotyp som livnär en hel industri, och får många att känna ett behov av att använda sig av olika anti-age produkter eller ingrepp för att stoppa den helt naturliga åldrandeprocessen.

Annons

Säg istället: ”Du ser så snygg ut!”, helt enkelt utan att kommentera åldern i sammanhanget. Eller hellre: undvik helt att kommentera fysiska attribut och fokusera på något annat. ”Du ser så lycklig och härlig ut!”, kan vara ett alternativ.

2. Det är för riskfyllt i din ålder

Det är normalt och fint att oroa sig för någon man älskar, om de utsätter sig för något som kan vara farligt. Men att överdrivet påpeka att en människa inte borde göra något, med den enda motiveringen att hen är för gammal för sådant är mer otrevligt än till hjälp. Är man frisk och kapabel kan man göra det mesta, oavsett ålder!

Säg istället: ”Du har väl mobil med dig om det skulle hända något?” om exempelvis denne person ska ut på en lång hajk själv. Det finns sätt att visa att man bryr sig utan att förminska personen i fråga.

3. Dissa din egen åldrande kropp

Att själv säga att "det är skulle jag aldrig ha på mig, jag är ju inte 30 längre!" är kanske menat att vara skämtsamt, men det sänder också en signal till folk runtomkring att dessa bör klä sig på ett visst sätt i takt med att de åldras.

Annons

Säg istället: ”Vem bryr sig om normer och regler? Jag har på mig det som jag mår bra i!” exempelvis. Sen behöver man förstås inte vilja ha samma kläder som när man var yngre, men man bör vara försiktig med att på ett dömande sätt påtala för andra att det har att göra med att man passerat en viss ålder.

4. Bunta ihop "äldre" till en grupp

Att bunta ihop alla över 60 eller dylikt till en enda grupp är förlegat och inte särskilt respektfullt, även om menar väl och säger att man exempelvis "älskar äldre". Människor över en viss ålder är vitt skilda individer, som många gånger inte delar mer än just ett födelsedatum.

Säg istället: Tilltala personen vid namn då det är möjligt, eller om det är en grupp människor över en viss ålder; uttala åldersspannet. Även orden seniorer eller äldre vuxna har mer positiv klang än ovan.

5. Du är så ung i sinnet

Återigen blir ungdomlighet det positiva, och åldrande det negativa. När människor i all välmening uttrycker att någon är ung i sinnet menar man ju att denne är glad, aktiv och levande – vilket man ju absolut kan vara i alla åldrar! Dessutom kan den menande komplimangen läsas in som att sinnet är ungt jämfört med kroppen som fysiskt är 'gammal och skör'.

Annons

Säg istället: ”Jag älskar din livsglädje och sprudlande energi!”, och skippa att kommentera personens egenskaper kopplat till en särskild ålder.

6. Höjer rösten automatiskt

Att ta för givet att en äldre vuxen har svårt att höra ordentligt genom att tilltala denne med högre ljudnivå är respektlöst. Om personen i fråga dessutom har problem med hörseln, kanske denna har en hörapparat, vilket gör skrikandet ännu obehagligare.

Säg istället: Om du märker att personen har svårt att förstå eller höra dig, fråga då ”hör du mig ok?” i normal röst. Om personen ber dig höja rösten, gör det så då.

Annons