Shama Persson om ålderism, skeva skönhetsideal och acceptans

Shama Persson

Målet med Golden Age Models är att skapa en motvikt och synliggöra den vackra och attraktiva medelåldern för både samhället, företag och konsumenter. Agenturen, som startades i maj 2022, har redan fått ett mycket positivt gensvar och många ansökningar, något som Shama själv tror handlar om att många är trötta på att sträva efter något annat än vad vi är.

– Ålderismen är utbredd och jag upplever att den är värre än någonsin i vår tid, säger MåBra-profilen Shama Persson, 55.

– Dagligen matas vi med det visuella, och om allt vi ser är 20-åringar med perfekt yta så finns det många problem. Genom att aldrig se medelålders människor i reklam och magasin så tappar vi en sund referensram. Saknas mångfald uppstår diskriminering. Vi jämför oss själva med 25-åringar och tycker inte att vi håller måttet.

Shama Persson är ny profil på MåBra: ”Bloggen kommer spegla den jag är”

Att vara intresserad av skönhet, mode, hud- och hårvård måste få vara ett fritt intresse i alla åldrar. Det behöver inte automatiskt innebära en strävan efter att se yngre ut – eller att sluta åldras, menar Shama.

”Kan vi få se ut som 55 när vi är 55 snälla?”

Däremot tycker hon trenden med skönhetsingrepp är osund.

– Varför ska man göra så? Det blir som ett statement att tacka nej till att visa upp den visdom som ökad ålder automatiskt för med sig. Men om andra gör det blir ju ett stort gap mellan oss inom samma åldersgrupp om jag avstår. Kan vi få se ut som 55 när vi är 55 snälla? Och sluta ljuga om våra ingrepp och bara slappna av så som vi är?

Shamas liv har varit tufft och hon har brottats mycket med psykisk ohälsa, vilket resulterat i boken Kantstött och väldigt värdefull – en självhjälpsbiografi om depression och livsglädje.

Shama Persson: ”Efter tredje självmordsförsöket ville jag leva”

Även där har hon märkt av ålderns effekt på sitt eget mående, som tidvis varit så dåligt att hon inte känt lust eller kraft att fortsätta leva. Idag mår hon bra och upplever en enorm glädje i att få börja om med sig själv och ha tid och möjlighet att få sätta sig själv i främsta rummet.

Shama blev mamma tidigt och vid 34 års ålder hade hon fyra barn. Under många år var föräldraskapet och jobbet i fokus, samtidigt som hon brottades med destruktiva relationer och trauman från barndomen.

Öka din lycka med Anders Wallensten
2:11

Efter reklamen: Öka din lycka med Anders Wallensten

(2:11)

Slå på ljud

Trodde att hon var fast i sina misslyckanden

– Tänk om jag hade haft en kristallkula och kunnat se allt fantastiskt som väntade mig! Barn och barnbarn som älskar mig, nya vänner, roliga jobb och mina älskade hundar. Livet händer, det kommer mörker, men mörkret är en del av livet. Jag trodde att jag var fast i de misslyckanden jag upplevde och hade svårt att förstå att det fina kan hända senare i livet.

Video: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår

10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)
1:18

Efter reklamen: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)

(1:18)

Slå på ljud

”Jag har blivit mycket mer accepterande, snällare och förlåtande mot mig själv”

Hon jobbar aktivt för att underhålla det välmående hon äntligen lyckats uppnå.

– Jag har blivit mycket mer accepterande, snällare och förlåtande mot mig själv. På alla plan. Både mentalt och fysiskt.

De psykiska besvären har bland annat resulterat i grav artros i många leder. För att hålla besvären i schack tränar hon regelbundet, sover minst sju timmar per natt, undviker stress och alkohol och provar olika dieter för att minska värk.

– Jag omger mig också med fina människor som också vill leva hälsosamt och jag undviker drama så långt jag kan. Livet ÄR relationer och de vi har nära behöver vara goda och ge oss båda mycket. Jag lever ett liv i balans helt enkelt, säger Shama och ler.

Skönhetsrevolutionen: Därför omfamnar vi (äntligen!) grått hår och rynkor

Foto: Peter Assarsson

Utvald läsning