RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 enkla sätt att skapa en lycklig relation — som inte involverar din partner

03 maj, 2022 
par som håller hand, harmonisk kvinna
Det här enkla livsråden ger direkt avkastning på lyckokontot och förbättrar dina relationer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla relationer har sina upp- och nedgångar. Faktum är att livet går upp och ner. I svackorna är det lätt att analysera sin relation och sin partner, men som alltid gör man bäst i att börja med sig själv. Din partner kanske inte är upplagd för relationsarbete just nu så varför inte börja med sådant du kan påverka.

5 kändispar som varit tillsammans betydligt längre än du trorBrand logo
5 kändispar som varit tillsammans betydligt längre än du tror

Här är fem förslag som hjälper dig att finna lyckan i ditt förhållande och din vardag — utan att involvera din partner:

1. Samla på minnen

Du blev tillsammans med din partner av en anledning. Hur var det när ni träffades första gången, vad minns du? Vad uppskattade du med hen? Vilka var de små sakerna du älskade? Forskning visar att glada människor minns glada minnen oftare under dagen. Välj ut några minnen som betyder mycket för dig och ta för vana att plocka fram dem — ofta!

Annons

2. Unna dig något

Ta en stund för dig själv. Gör något som får dig att må bra och hämta kraft. Du gör ett fantastisk jobb varje dag och kom ihåg, om du inte mår bra så mår din familj inte heller bra. Särskilt mammor är benägna att glömma bort sig själva. Och nu pratar vi inte om en helg på spa, även om det vore trevligt, eller en ny sportbil, utan små ögonblick, små ting i vardagen. En promenad i vacker natur, en kopp te eller en riktig god chokladbit till kaffet.

3. Se din partner

Då menar vi verkligen att se hela personen inifrån och ut. När vi hjälper andra hjälper vi också oss själva och blir lyckligare, men det är lätt att glömma bort varandra bland vardagens alla måsten och listor. Så gör en dedikerad uppoffring för din partner. Hur mår hen, är hen stressad? Kan hen behöva någon som lyssnar? Finns det något du kan göra för att avlasta, hämta barnen fast det var hens tur? Eller boka bord på den där nya restaurangen?

Annons

Skapa en ny vana att skicka vidare när något bra händer dig. Dela din lycka med andra genom att göra gott för dem. Du behöver inte begränsa den ansträngningen till din partner. Dina barn och andra i din omgivning kommer också att vara tacksamma.

4. Välj glada tankar

Det finns så många fördelar med positivt tänkande. Det förbättrar vårt immunförsvar, det minskar ångest och det gör dig lyckligare! Du kan hitta glada människor överallt, oavsett var du befinner dig. Det finns gott om glada människor i fattiga länder och ödsliga livssituationer eller andra svåra omständigheter. Det finns kroniskt sjuka människor som känner att deras liv är värt besväret och anser sig vara lyckliga. En klyscha men värt att upprepa: Livet är vad du gör det till. Välj att göra det bästa av ditt liv!

5. Dra ner på förväntningarna

Vem har sagt att ditt förhållande måste vara perfekt? Eller att solen måste skina varje dag under semestern? Vem säger att dina barn måste vara väluppfostrade hela tiden och ha de bästa betygen i skolan? Välkommen till verkligheten. Det är inte så livet är. Vare sig vi tror det eller inte blir vi lurade av sociala medier där lyckan tycks beständig och livet felfritt. Fråga dig istället vad det är DU behöver som verkligen betyder något för ett bra liv? Kanske räcker det med att barnen kommer hem friska och glada i slutet av dagen. Att din kropp är frisk och stark. Dina förväntningar avgör i slutändan vad som är en fantastisk dag och hur många fantastiska dagar du får – eller du ger dig själv – i livet.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Annons