QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Expertens 5 selfcare-tips som bara tar 5 minuter

04 nov, 2021 
AvJohanna Bengtsson
selfcare-tips
Ibland behöver du stanna upp och fokusera på dig själv – även om du bara har fem minuter över! Här är fem enkla övningar som snabbt boostar ditt självförtroende, höjer ditt humör och hjälper dig att stressa ner.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Att stanna upp och ge dig själv fem minuter egentid kan göra underverk för din hälsa! En liten paus då och då höjer inte bara ditt humör, det kan också öka din koncentration och göra dig mer effektiv.

Till tidningen Huffington Post avslöjar två experter inom mental hälsa, sina egna knep för att snabbt komma ner i varv och må bättre. Deras fem bästa tips tar bara fem minuter att göra och kan genomföras när som helst och var som helst.

5 knep för att snabbt må bättre

1. Lätta på ditt mentala bagage

Kvinna som stressar

Vi går ofta runt och bär på tankar och känslor om det förflutna eller oroar oss för framtiden. När för mycket tankar trängs i huvudet kan det vara svårt att vara här och nu.

Annons

– Ta fem minuter till att fundera på vad du kan plocka bort för tankar från ditt sinne idag. Kan du skjuta fram ett tufft beslut som du inte behöver ta just idag? Ju mer du kan lätta på din mentala belastning, desto mer frihet kommer du att känna här och nu, säger Neha Chaudhary, psykiater vid Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School.

2. Gör en andningsövning

kvinna som andas

Att stanna upp och andas är en sak som kan kännas så enkelt att det känns onödigt. Men faktum är att det kan göra stor skillnad för din hälsa att ta några djupa andetag. Sätt dig ned och andas in i fyra sekunder, fokusera på att andas ända ner i magen, håll andan och andas sedan ut i fyra sekunder.

Annons

– Om du känner dig orolig eller stressad, ta några djupa andetag för att lugna ner dig själv. Det är något du kan göra när som helst och var som helst, exempelvis under ett möte eller ett telefonsamtal, säger Jessica Gold, professor vid avdelningen för psykiatri vid Washington University School of Medicine.

3. Skriv ned dina tankar

kvinna skriver tankar

Köp ett block eller en fin skrivbok som bara är till för dina tankar. Avsätt fem minuter på morgonen, kvällen eller under arbetsdagen för att skriva ner hur du mår.

Annons

Reflektera över hur det känns i din kropp just nu, vad du behöver för att må bättre eller bara det som dyker upp i ditt huvud just nu. Att skriva ned dina tankar hjälper dig att slappna av, ta bort tyngd från dina axlar och ökar din medvetenhet.

4. Gå på en promenad

kvinna som njuter av lugnet i skogen

Det kan aldrig sägas för många gånger: Fysisk aktivitet och rörelse är toppen för din psykiska hälsa. Även fem minuter gör skillnad!

– Ta en kort promenad utanför dörren eller i korridoren på kontoret för att få lite medveten rörelse under dagen. Det kommer att få dig att känna dig tillfreds och även stimulera din hjärnkapacitet, säger Jessica Gold till Huffington Post.

Annons

5. Gör en "tacksamhetslista"

kvinna skriver i bok

Att skriva ned saker som du är tacksam för i livet kan hjälpa dig att snabbt skifta fokus från negativitet till positivitet.

Det kan vara allt ifrån ”Jag är tacksam för min kropp som bär mig”, ”Jag är tacksam över att min familj älskar mig” till ”Jag är tacksam över att jag tog mig upp ur sängen imorse”.

Sänk kraven för en stund och känn efter vad du uppskattar i ditt liv just nu.

Häng med i MåBra:s self care-kalender. Här kan du läsa allt om hur viktigt det är att varje dag göra något för dig själv.

Foto: TT Källa: Huffpost.com

Annons