Studie: Att passa barnbarnen kan förlänga livet!

Bjud in mormor och farmor lite oftare – det kan ha stora effekter!

Har du ofta skuldkänslor över att du inte hinner/kan/vill träffa din mamma så mycket? Då kommer en här nyheten inte att hjälpa dig…

En studie gjord av forskare vid University of California i San Francisco visar att många symptom vi kopplar till åldrande även kan kopplas till ensamhet. I studien följde man 1600 personer med en snittålder på 71 år, i sex år. Av de som var ensamma dog 23 procent under studiens gång, medan bara 14 av de som hade nära kontakt med vänner och familj dog under samma tid, detta oberoende av socioekonomisk situation.

Äldre är mer toleranta

Många äldre personer värdesätter sina relationer högt, och kan ha överseende med mycket mer än vad barn och barnbarn oftast kan. Det handlar om viktiga relationskunskaper som de har vässat hela sina liv.

– De är toleranta mot vänners brister, mer så än unga vuxna. Man tar med sig mycket erfarenhet in i sina vänskapsrelationer när man blir äldre, och lär sig var som är värt att slåss för och inte, säger Rosemary Blieszner, professor i mänsklig utveckling vid Virginia Tech, till The New York Times.

Och visst ska vi vårda våra relationer till de äldre – inte bara för deras skull. Vi kanske ger den närhet och det sällskap som mamma eller mormor värdesätter så högt, men i gengäld får vi värmen och trösten, alla vansinniga historier från förr, och med lite tur recepten på alla underbara kakor och grytor från barndomen!

Källa: Delish.com   Foto: Thinkstock

Läs också: 4 sätt ensamhet kan skada din hälsa

Ingen behöver vara ensam – psykologens tips

ThinkstockPhotos-579767604-640x400

Läs också: Ingen behöver vara ensam – psykologens tips

Utvald läsning