RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Tips och aktiviteter för dig som är ensam i jul

11 dec, 2018 
Ensam till jul? Här finns tips på vad du kan hitta på.
Julen närmar sig. Och tittar man på sociala medier verkar det som att precis alla andra har ett aldrig sinande schema fyllt av släktmiddagar, glöggmingel och soffmys med familjen. Inte för dig? Du är inte ensam om att vara ensam.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ensamhet på julen är mycket vanligare än man tror, och det finns många olika anledningar till att man sitter själv på julen. Släkten bor långt bort, man har dålig kontakt – eller så har man helt enkelt inte råd att åka och hälsa på? För vissa är det fullt självvalt med en ensam jul, medan andra jobbar i julhelgen och inte har möjlighet att åka och hälsa på familjen för bara några timmar. Kanske har man separerat och ska fira jul med barnen i mellandagarna istället? Och ibland – är man bara ensam.

Oavsett varför du är ensam, vill de flesta av oss ha något att göra för att få dagen att gå och kännas meningsfull. Här är nio förslag som kan göra din jul lite bättre:

1. Sök på sociala medier

Först och främst: Vill du inte vara ensam? Berätta för dina närmsta vänner att du firar jul ensam. Om man är öppen bjuder många till och du har chans att fira jul med vänner istället för familj. Annars, kolla Facebook. Där finns flera grupper för solokvistar på julen. Till exempel Ensam i jul? Du är inte ensam! 

Annons

2. Hjälp andra

Gör en god gärning samtidigt som du slipper vara ensam. Det kan bli din mest givande jul någonsin. Exempelvis Stockholms Stadsmission, Röda Korset, IOGT-NTO och Frälsningsarmén ordnar alla alternativa jular dit man är välkommen att fira eller hjälparbeta. Läs mer på Volontärbyrån

I Stockholm firas exempelvis Jul i gemenskap på Immanuelskyrkan, dit över 500 människor kommer varje kväll under julhelgen. 

Nema problema är en ideell organisation som arbetar för integration, och de anordnar “Jul för alla” den 19 december. Ett av målen är att få nyanlända att lära känna den svenska kulturen och få kontakt med både varandra och andra svenskar. Dans runt granen, klappar till barnen och julfika utlovas.

3. Hälsa på någon äldre

Har du inte någon äldre som skulle uppskatta sällskap i din närhet, åk och sjung julsånger på något ålderdomshem i närheten (kolla såklart först så att det skulle vara uppskattat) eller sök upp en lokal grupp som hjälper äldre med sällskap och ärenden. Är det någon dag det definitiv kommer uppskattas med lite sällskap är det på julen. Du kan få höra fantastiska livshistorier. Läs mer på exempelvis Äldrekontakt.

Annons

4. Gå i kyrkan

Även om du inte är särskilt religös kommer du garanterat få upp julkänslan. Många kyrkor anordnar också mer än bara gudstjänst, kolla in Svenska kyrkans hemsida för att läsa mer om vad som anordnas nära just dig.

5. Åk utomlands

Händer det inget särskilt i jul? Boka en sista minuten till solen eller weekend i en storstad. Har du ingen kompis som vill hänga med, kolla grupper som Resesällskap sökes eller lägg ut en efterlysning på dina egna sociala medier. (Att du ska var försiktig med vem du sedan åker iväg med behöver vi väl knappast tala om?)

6. Erbjud dig att vara tomte

Många familjer i din vänskapskrets eller bland grannarna kommer garanterat att bli överlyckliga över tjänsten! Du får en chans att hjälpa till samtidigt som du får massor av julkänsla och sällskap. 

7. Checka in på hotell

Många hotell och herrgårdar har specialerbjudande över jul. Kolla in bland annat Nordic Choice och Countryside Hotels.

Annons

8. Åk på kryssning

Du är garanterat inte ensam. Kryssningar bjuder på julpynt i överflöd, julmat, dans och sällskap.

9. Skapa din egen dag

Välj ut godbitarna: Sov länge, gå och kör ett ösigt träningspass på förmiddagen, många gym har speciella julpass där stämningen är i taket. Dags för lunch – kanske har du någon vän som inte drar igång med julfirandet förrän det är dags för Kalle? Bjud på en härlig jullunch, ute eller hemma, julmat eller inte, oavsett vad ni väljer är det garanterat uppskattat, många går bara och skrotar första halvan av dagen ändå.

Sedan kanske du kryper ner under fliten med chokladasken i högsta hugg och kollar några klassiska julfilmer? Och när kvällen börjar bli sen är det fler än du tror som gärna lämnar sitt julfirande. Bjud in till en snabb samlingsglögg hemma eller möt upp vännerna direkt på stan – många ställen har öppet som vanligt på julafton.

Läs mer:

9 bevis på att det är extra härligt att vara singel under julen

21 härliga julfilmer – här är hela listan

Därför driver familjen dig till vansinne under julen – och så löser du situationen

Annons