RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Konsten att inte ta varandra för givet: Så håller ni kärleken vid liv

27 jan, 2023 
AvNina Törmark
par som kramas i köket och kalle norwald
Har ni varit ihop länge? Att aktivt arbeta med att inte ta varandra för givet kan göra en enorm skillnad för relationen. Sexologen och psykoterapeuten Kalle Norwald ger sina bästa tips för hur ni väcker uppskattningen för varandras positiva sidor igen – det är enklare än du tror.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förälskelse i all ära men med en långvarig relation kommer trygghet, en känsla av att höra hemma hos någon och förhoppningsvis en fördjupad kärlek.

Men, där lurar även faran att ta varandra för givet och att bli avtrubbad för den andres kvaliteter. Något som inte sker från en dag till en annan utan långsamt, ofta utan att vi märker det.

Det här går att förebygga men också att ändra på om vi redan hamnat där menar Kalle Norwald, sexolog, legitimerad psykoterapeut och författare till boken Tack, förlåt och skyll dig själv med underrubriken ”om att leva tillsammans och kanske lyckligt” (Bazar 2022).

Ny podd på Aller Media: Stora RelationsguidenBrand logo
Ny podd på Aller Media: Stora Relationsguiden

Visa din partner uppskattning

En viktig del i det är att aktivt välja att fortsätta vara tillsammans. Det behöver inte uttalas, utan kan med fördel vara något man gör inför sig själv, för att påminna sig själv att man är i relationen för att man vill och trivs med det.

Annons

– Sen kan man förstås visa det genom att visa uppskattning gentemot sin partner. Det kan vara alltifrån en kram till en chokladask eller att plocka ur diskmaskinen även om det inte är din tur.

Kalle Norwald

Familj: Make och 9-åriga sonen

Ålder: 35 år

Bor: Stockholm, åker till renoveringsobjektet/torpet på helgen

Gör: Jobbar som psykoterapeut och sexolog, föreläser, gör podden Hur är det med Sexlivet?, skriver böcker och är expert i Gift vid första ögonkastet

Små gester i vardagen kan göra stor skillnad

Vi frestas gärna att tro att kärleken sköter sig själv och att relationer är något man inte ska behöva jobba på, men inget kunde vara mer fel enligt Kalle. Det låter kanske inte så romantiskt att arbeta med sin relation men gör man inte det, exempelvis genom att bestämma att man ska prata om viktiga saker så de inte ligger och gror, kan de till slut förgifta relationen. Det är därför väl värt att lägga tid på.

– Relationsarbete behöver inte vara något jobbigt, påminner Kalle.

Men – samtidigt behöver vi ställa krav på oss själva och på vår relation, det är inget negativt. Detsamma gäller med att sätta gränser, förklarar han.

Annons

– Problemet är att vi inte är så medvetna alla gånger, vi bara tutar på.

Konsten att kunna ta varandra för givet – ibland

Med det kommer risken att vi tar varandra för givna.

– Vissa stunder behöver vi kunna ta varandra för givet, för att det också ska finnas trygghet, det är när det blir en vana och ett mönster som vi inte kommer ur som det blir fel.

Lösningen heter kommunikation.

Det är en sak att ha med sig det tänket från början i en relation, en annan att komma till insikt en bit in i ett förhållande, men det går att komma till rätta med menar Kalle.

– Jag brukar rekommendera att man övar på att prata om svåra saker men även lätta teman för att skapa ett tillåtande samtalsklimat. Om man bär på något kan man börja med att säga att ”jag vill prata om något som jag tycker är svårt”, tipsar Kalle och fortsätter:

– Det kan kanske kännas konstlat, det är för att vi inte är vana vid att prata på det sättet, men vi är flexibla och kan lära oss.

Annons

”Att vara i en relation är att leva med hotet att bli lämnad”

Det finns förstås även risker förenade med att lyfta på mattan och titta på den där högen som kan ha legat ostörd och fått växa till sig genom åren.

– Det kanske inte tas emot precis som man vill, säger Kalle som flaggar för att nya sätt att göra saker på kan leda till förändringar man inte är beredd på.

– Att vara i en relation är att leva med hotet att bli lämnad eller behöva lämna. Men att undvika samtal av rädsla för att det ska ta slut är ingen hållbar strategi i långa loppet.

Samtidigt bör man ha ett syfte med samtalen, poängterar Kalle.

– Man ska inte utsätta sig för obehag bara för sakens skull, syftet med de samtal jag uppmuntrar till är att utvecklas tillsammans och var för sig.

Vad har du att vara tacksam över?

Ett annat sätt att undvika att ta varandra för givna och väcka uppskattningen för din partners positiva sidor är att öva på att känna tacksamhet. Även det något man kan göra inför sig själv, något Kalle brukar rekommendera de par som söker hjälp hos honom.

Annons

– Att man själv lägger märke till det positiva, sedan kan man kommunicera det, men huvudsaken är att man ser det.

Genom att uppmärksamma vår partners kvaliteter växer automatiskt uppskattningen vilket förhoppningsvis påverkar inställningen till både partnern och relationen till det bättre.

– Det är också en färdighet som går att öva på, säger Kalle.

Han avslutar med brasklappen att inte glömma bort relationen till oss själva både för vår egen och förhållandets skull.

– Det är den längsta relationen vi har i livet, det är därför viktigt att vårda och visa uppskattning till sig själv.

Foto: Peter Knutsson

Annons