RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Därför pratar alla om SVT:s prostata-dokumentär

25 jan, 2024 
ARVID OCH IDA SAMT SKÄRMDUMP FRÅN SVT
Alla pratar om SVT:s nya dokumentär med det fyndiga namnet Anal extas – Dokument bakifrån. Varför? Och visste du egentligen det här om den manliga G-punkten?
Annons

Ja, utöver det självklara: att titeln och bilden onekligen väcker uppmärksamhet på SVT:s startsida är det ett program som behandlar ett ämne som i mångas ögon fortfarande är tabu.

Många av den långa raden mer eller mindre kända människor som figurerar i Anal extas vittnar dock öppet om hur de upplevt en helt ny typ av extas genom analstimulering.

”Det är väldigt stor skillnad” menar bland annat Tony Irving.

Inget det pratas om offentligt

Samtidigt läggs det också stort fokus på just den skepsis som finns kring manlig analstimulans. Inte minst fördomen att det sammankopplas med ifrågasättande av ens sexualitet. Ett flertal av deltagarna vittnar dock om en utbredd nyfikenhet och njutning oavsett sexuell läggning. Så nog pratas det en del, men (åtminstone ännu) inte i det offentliga rummet, vilket är en av anledningarna till att dokumentären höjt så många ögonbryn.

”Vi kan inget om sånt, man får ingen utbildning” säger Tilda Törnqvist, influenser.

Annons

Ja, varför är det egentligen så? Varför pratas det så lite om denna manliga orgasm?

Vi frågade sexologen Kalle Norwald.

Kalle Norwald.
Sexologen Kalle Norwald är känd från bland annat Gift vid första ögonkastet.

– Det finns flera teorier kring det. En är att många med prostata anser att det är bögigt att stimulera prostatan eftersom den sitter en bit upp i analen. Och då syftar jag på de som identifierar sig som heterosexuella. Det antas vara en homosexuell praktik, men då glöms det lätt bort att det finns många homosexuella män som inte vill ha penetrerande eller omslutande analsex. Ytterligare en anledning är för att vi just inte pratar om det. Det blir som ett moment 22. Har vi inte kunskapen så vet vi inte heller om att det är ett alternativ! säger Kalle Norwald.

Vad vet du till exempel själv om prostatan och den manliga G-punkten (eller P-punkten som den också brukar kallas) egentligen?

5 frågor att ställa till din partner - för bättre sexBrand logo
5 frågor att ställa till din partner - för bättre sex

Vad är prostatan?

Prostatan är en valnötsstor körtel som sitter under urinblåsan. Dess huvudsakliga uppgift är att producera en vätska som ska hjälpa spermierna på sin väg mot befruktning. Både urin och sädesvätska passerar prostatan på väg mot penisen.

Annons

Inne i prostatan finns också en liten muskel som styr om snoppen ska urinera eller ejakulera. Efter 40-årsåldern börjar prostatan växa, vilket med åren kan trycka ihop urinröret. Med stigande ålder ökar också risken för prostatacancer, den vanligaste cancerformen bland män.

Vad är den manliga G-punkten?

Prostatan kallas i dokumentären för ”mannens erotiska centrum” och en orgasm av prostatastimulans behöver inte nödvändigtvis vara sammankopplat med stånd. En prostataorgasm beskriv som en kraftigare och längre orgasm, som känns i hela kroppen.

Hur stimulerar man prostatan?

Prostatan omges av en massa känsliga nervändar, precis som klitoris. Njutningen skapas genom massage eller försiktigt tryck genom anus främre vägg, cirka fem centimeter upp. Vid sexuell upphetsning sväller prostatan och blir hård, vilket gör den lätt att hitta och extra känslig för sexuell beröring. Som alltid med sex är tydlig kommunikation, lyhördhet och en förmåga att slappna av viktigt för att det ska kännas bra.

Annons

Man behöver en liten portion med mod och tålamod, speciellt om du inte har erfarenhet av den typ av stimulering sen innan. Det är inte som en knapp du kan trycka med som har en orgasmgaranti. Som all form av njutning är det fler faktorer än en som spelar in såsom allmänt mående, kåthet, stress, relationen till den du ligger med och så vidare, instämmer Kalle Norwald.

GVFÖ-paret bevittnar analmassage

Och för att knyta ihop temat, så är den allra största snackisen från dokumentären ändå när Arvid och Ida, kända från SVT-programmet Gift vid första ögonkastet, åker till en gård i Skåne och bevittnar en analmassage på (väldigt) nära håll.

Foto: SVT

Annons