G-punkten hos kvinnor – finns den på riktigt eller är den en myt?

Till vänster: Kvinna som håller händerna som ett hjärta över könet. Till höger: Kalle Norwald

Sexologen Kalle Norwald reder ut begreppen!

Huruvida det finns en G-punkt eller inte och vad det ska kallas har sedan länge diskuterats. De flesta forskare är dock eniga om att det finns ett område som kan vara extra känsligt och orgasmframkallande. Sexologen Kalle Norwald, från Gift vid första ögonkastet svarar på vad vi vet idag.

Se också: 5 tecken på att du är bra i sängen

Se 5 tecken på att du är bra i sängen
0:47

Efter reklamen: Se 5 tecken på att du är bra i sängen

(0:47)

Slå på ljud

Har kvinnor en G-punkt eller är det en myt?

– Nej men visst är det så att det inte finns en G-punkt. Detta är viktigt att slå fast då det är många personer med slida som letar sig runt efter DEN DÄR punkten där en ska se fyrverkerier och allt ska genast kännas briljant, säger Kalle Norwald.

Däremot finns det ett område som kan vara extra känsligt för beröring, som kallas för CUV-komplexet (”Clitoris Urethro Vagina Complex” på engelska), förklarar han vidare. Men det är alltså ingen punkt!

10 sexknep som får missionären att bli allt annat än "vanilj" eller "tråkig"

Stimuleras normalt genom en "kom-hit-rörelse"

– Det som gör det skönt är själva samarbetet mellan klitoris, urinröret och den främre slidväggen. Det är ett område som också reagerar på tryck så inte ett område som majoriteten tycker om att få lätta smekningar över, utan det är som en "kom-hit-rörelse" som ska till för att ge njutning. Sen är det som alltid en individuell upplevelse att få CUV-komplexet berört, vissa älskar det och andra tycker att det blir för intensivt. Det gäller att pröva sig fram!

Även sexologen Suzann Larsdotter har uttalat sig liknande om saken.

Vad är skillnaden på CUV-komplexet och G-punkten?

– G-punkten är fortfarande väldigt omtvistad men nu är forskarna eniga om att det finns ett område en bit upp i slidan som är känsligt för stimulans. Det är mer ett område än en punkt och sitter ungefär fyra, fem centimeter upp i slidan på den främre slidväggen, skriver Suzann Larsdotter på RFSU:s hemsida.

Sexologen Suzanne Larsdotter

Sexologen Suzanne Larsdotter.

Hur kommer det då sig att vi kallat den G-punkten alla dessa år? Det har Kalle Norwald en teori om.

– Jag har en teori att det kallades för PUNKT för att det hjälper människors besatthet i att veta exakt vad saker och ting är. Det är en punkt som ska vara absolut och en garanti för något önskvärt. Ett område eller ett komplex är inte lika exakt och mer diffust, vilket provocerar vissa. Ett område är större än en punkt.

Quiz: Vad vet du om orgasmer och klitoris? Testa dina kunskaper här

Så framkallar du en fontänorgasm

CUV-komplexet (eller G-punkten för den som hellre kallar området för det!) är också området som kan framkalla en slags kvinnlig ejakulation – också kallad fontänorgasm. Detta gör man med den "kom-hit-rörelse" som Kalle nämnde tidigare.

– När man stimulerar det här området så kommer man åt ett slags körtlar som kan få kvinnor att ejakulera, så vill man testa att försöka få en fontänorgasm så är det just det här området man ska stimulera, skriver Suzann Larsdotter på RFSU:s hemsida.

Källa: Kalle Norwald, RFSU/Suzanne Larsdotter
Foto: TT

Utvald läsning