RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Studie: Ju oftare du hänger med din mamma – desto längre lever hon

14 apr, 2022 
mamma och dotter ler och håller om varandra
Se till att bjuda över din mamma på middag i helgen. En undersökning visar att regelbundet umgänge förlänger deras liv – och förgyller deras tillvaro.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Inte för att vi nödvändigtvis behöver vetenskapligt stöd för att umgås med mamma, mormor eller annan äldre släkting som vi tycker om. Men det kan ju vara lite extra glädjande att veta att när man gör det – så förlänger man dennes livslängd och ökar dess livskvalité (och troligtvis vice versa också?!).

10 svenska kändisar med deras okända föräldrarBrand logo
10 svenska kändisar med deras okända föräldrar

Ensamma äldre har konsekvent högre dödlighet

Studien utfördes av forskare vid University of California, i San Francisco och har involverat närmare 1 600 vuxna, med en medelålder på 71. Resultaten av studien pekar mot ensamhet som en av de naturliga orsaker som bidrar mest till en tidig död hos individer.

Närmare 23 procent av de ensamma deltagarna avled inom sex år från det att studien genomfördes, jämfört med endast 14 procent hos de som hade regelbunden social kontakt. Sambandet gällde oavsett socioekonomisk bakgrund.

Annons

Värdesätter relationen med barn och barnbarn högt

Som förälder eller mor och farförälder betyder ofta dessa stunder med barn och barnbarn lite extra mycket. Rosemary Blieszner, professor i mänsklig utveckling vid Virginia Tech, beskriver hur många på äldre dar har lättare att ge ovillkorlig kärlek.

– Många av äldre sätter stort värde i dessa relationer, så mycket att de ofta förbiser mycket av vad deras barn eller till och med deras barnbarn gör. Det handlar om viktiga relationsförmågor. Med åldern blir många mer toleranta mot vänners ofullkomligheter och egenheter, mer än unga vuxna i alla fall, säger hon till The New York Times.

Andra sociala relationer också viktigt

Även om de flesta äldre släktingar och vänner mår bra av att umgås sin familj, så gynnas deras hälsa också mycket av andra sociala kontakter. Därför är det många som mot äldre dagar faktiskt uppskattar assisterade boendemiljöer, som ju ger fler möjligheter att umgås och hitta på roliga saker med andra.

Inspiration: Good Housekeeping
Foto: TT

Annons