RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Fortsätt skvallra! Det gör dig till en bättre kollega

18 feb, 2022 
Två kvinnor dricker kaffe och skvallrar
Forskare har under pandemin undersökt hur uteblivandet av skvaller och lättsamt häng vid kaffemaskinen påverkat folk. Enligt en studie utförd av Linköpings Universitet är skvaller på arbetsplatsen i princip bara positiv – här är varför!
Annons

Huruvida skvaller på jobb, eller privat för den delen, är något positivt eller negativt har länge varit under diskussion. Nu har en ny studie, genomförd av Linköpings universitet, presenterat resultat som pekar mot att vi faktiskt mår mer bra än dåligt av att skvallra med varandra vid kaffemaskinen. Här är varför:

Så hanterar du energitjuvar på jobbetBrand logo
Så hanterar du energitjuvar på jobbet

Två tredjedelar av informell kommunikation är skvaller

Studien har letts av forskaren Károly Takács, som förklarar att ordet skvaller har en negativ betingelse, men att så mycket som två tredjedelar av vår informella kommunikation faktiskt platsar under definitionen.

–Inom forskningen definierar vi skvaller som ett informationsutbyte mellan individer, om en person som inte är där. Det har alltså inte den negativa innebörd som människor i allmänhet förknippar det med, säger Takács som är verksam vid institutet för analytisk sociologi, vid Linköpings universitet.

Annons

Kaffemaskinen är 2000-talets lägereld

Det är under pandemin som Takács och hans kollegor på ett nytt sätt kunna undersöka hur kollegor mått när de inte haft den där naturliga kontakten med andra i vardagen. Något de menar på att många verksamheter saknat.

– Vi gillar att skvallra! Delvis är det något för oss att samlas runt. Förr möttes vi runt lägerelden, nu för tiden samlas vi vid kaffemaskinen. Under corona försvann detta, säger han och fortsätter:

– När vi skvallrar kryper vi närmre, sänker våra röster och skapar en intimitet med varandra.

Skvallra på jobbet gör att vi samarbetar bättre

Forskaren menar också på att skvaller gör att vi håller oss på tå. Man vill inte vara den som folk skvallrar om på ett negativt sätt. Dessutom byggs ett band med sina kollegor när man upplever att man delar något tillsammans.

– Det här informella pratet är väldigt viktigt på en arbetsplats. För att vi ska kunna samarbeta måste vi bygga förtroende för varandra och det gör vi bland annat genom att skvallra.

Annons

Károly Takács menar att skvallrets status borde höjas. Att småprat för det mesta är ofarligt och ett sätt för oss människor att kommunicera. Sen förekommer förstås negativt skvaller, men även det menar forskaren fyller en funktion.

– Om någon skvallrar om dig, kan det förstås vara dåligt för dig. Men, då kanske du också skärper till dig. Så, det som är dåligt skvaller om en individ, kan faktiskt vara bra för gruppen.

Så säger andra ­– då är skvaller inte bra

Men är det så lätt? Visst finns väl en risk att skvallret kan gå till en överdrift? Att det sårar folk? Att det går ut över jobbet? Eller att företaget skapat sig en tystnadskultur som gör att ingen vågar tala öppet om uppenbara problem? Givetvis finns sådana fall och starka åsikter på ämnet också.

I en debattartikel publicerad förra året i Aftonbladet, presenterar exempelvis organisationspsykologen Anders Rydell en rad vanliga problemområden när det kommer till psykisk hälsa på arbetsplatsen. Där nämner han negativt skvaller som en av orsakerna till att var tredje sysselsatt person i Sverige lider av någon form av ohälsa kopplat till jobbet.

Även tidningen Chef publicerade för några år sen en guide för hur ansvariga på arbetsplatserna skulle gå till väga för att komma till bukt med det giftiga skvallret.

Så kanske bör man tänka efter kring sitt eget skvallrande: Är det lättsamt och relationsbyggande – eller är det ett elakt uttryck för att du är missnöjd med sådant som inte funkar på arbetsplatsen?

Källa: Linköpings universitet, Aftonbladet, Arbetsmiljöverket, Chef
Foto: TT

Annons