4 tecken på att du blir utsatt för vuxenmobbning – så säger du ifrån

Kvinna kollar på datorn och ser oroad ut samt en kvinna som sitter i soffan och tittar på sin telefon.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Mobbning kan se ut på olika sätt, men den gemensamma nämnaren är upprepade attacker – och att den som blir utsatt upplever situationerna som kränkande. Även om man mest pratar om barn som mobbar andra barn så förekommer även mobbning bland och av vuxna.

Det kan handla om en nedlåtande familjemedlem, en otrevlig granne eller en ihärdig kollega. För att kunna identifiera att man utsätts för kränkande behandling kan det vara bra att ha koll på de olika formerna av vuxenmobbning. Här är de fyra vanligaste typerna av vuxenmobbning – och så säger du ifrån.

1. Fysisk mobbning

Fysisk mobbning innehåller ofta fysiska hot, trakasserier eller fysiska skador. Det kan kännetecknas av att någon slåss, kastar föremål med syfte att träffa eller skrämma personen och utpressning. Det kan också ske med sexuella inslag där våldtäkt, sexuella trakasserier eller kränkningar av personligt utrymme är förekommer.

Så kan du agera mot din mobbare

Anmäl till polisen! Fysisk mobbning är aldrig, under några omständigheter, försvarbart! Händer denna typen av mobbning på arbetsplatsen så kan det dessutom vara viktigt att koppla in chefer och HR-avdelning. Se till att du får det stöd du behöver för att läka från händelserna. Händer det utanför arbetsplatsen kan det även vara bra att prata med en psykolog eller terapeut om dina upplevelser. Denna typ av mobbning bör alltid polisanmälas.

2. Hierarkisk mobbning

Denna typ av mobbning förekommer oftast på arbetsplatser och mobbaren är vanligtvis en chef eller kollega. Hierarkisk mobbning kan handla om positioner på ett företag där mobbaren använder alla sina resurser för att dominera eller kontrollera sitt offer. Det kan handla om att uteblivna mötesinbjudningar, att mobbaren underhåller viktig information eller till och med ger felaktig information. Känner du att du ständigt blir kritiserad eller aldrig behandlas likvärdigt med dina kollegor är det troligt att du utsätts för denna typ av mobbning.

Så kan du agera mot din mobbare

Är det en kollega som utsätter dig för den här typen av mobbning är det viktigt att kontakta din chef och HR. Samla på dig alla bevis du har för att lättare kunna skapa en bild av att detta inte är ett tillfälligt händelse eller en olyckshändelse. Är det chefen själv som är boven i dramat kan du behöva gå till både HR och företagets skyddsombud. Är du medlem i facket kan du vända dig till dem för att få råd och stöd att ta frågan vidare. Denna typen av kränkande behandling påverkar din arbetsmiljö och ska heller inte tolereras.

3. Verbal mobbning

Verbal mobbning sker oftast genom ovälkomna retningar, förolämpningar, konstant kritik och rasistiskt, sexistiskt eller homofobiskt språk. Denna typ av mobbning kan utspela sig på arbetsplatsen, i hemmet, i kompisgänget eller till och med från svärföräldrar vid familjemiddagar.

Så kan du agera mot din mobbare

Säg till på skarpen. Sker det på arbetsplatsen gäller samma sak som för hierarkisk mobbning men om denna typ av kränkning istället kommer från personer i dina närhet, de som borde stötta dig och inte dra ner dig så finns två val. Säg till på skarpen och förklara att du inte mår bra när de pratar till dig på det här sättet. Acceptera inte "att det var på skoj" eller att det är gruppens "jargong" – mår du dåligt av det så är det inte okej. Forsätter beteendet även efter du förklarat hur du känner så är det dags att bryta kontakten och relationen. Var tydlig med orsaken och se till ditt eget bästa. Dessa människotyper är inga du vill ha i ditt liv ändå.

4. Passiv-aggressiv mobbning

Detta är en en liten ovanligare form av mobbning, men på vissa sätt är den mest förrädiska. En passiv-aggressiv eller förkläd mobbning ser först ut att komma som en komplimang men eftersmaken av meningen är bitter. Exempel på passiv-aggressiv är negativt skvaller, kränkande skämt på någon annans bekostnad, sarkasm, nedlåtande ögonkontakt och talande ansiktsuttryck eller gester.

Så kan du agera mot din mobbare

Säg ifrån! Syna mobbaren på vad den precis sa och ifrågasätt om personen inte ser problemet med sina handlingar. Tar du illa vid dig efter att ha spenderat tid i personens närhet är detta ett tydligt tecken på att du borde undvika personen till varje pris. Ofta signalerar denna typ av beteende på en enorm osäkerhet hos mobbaren själv och ett försök att prata ner andra så att personen själv ser bättre ut. Släng inte bensin på den elden utan släck den direkt och förklara hur denna typ av beteende aldrig är acceptabel.

Källa: Psychology Today, 1177 och Arbetsmiljöupplysningen Foto: TT

Redaktionens tips

De visar självmordsbrev – för att kriminalisera jobbmobbning

Emilia, 37: "Mina kolleger skämtade om att jag skulle våldtas"

Emma Örtlund i ärliga sommarpratet: "Jag spottade på en tjej"

Dela på: