RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Sexterapeuten: 7 saker som dödar din sexlust

15 dec, 2017 
AvMalin Ny
Är din sexlust lika med noll? Här är sju anledningar till att du sällan känner för att ligga – och vad du kan göra åt det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många anledningar till att din sexlust kanske inte alltid är på topp. Kanske har du sovit dåligt, haft en hård dag på jobbet eller känner dig allmänt deppig och nere. Men visste du att det kan finnas andra, mer dolda orsaker till att du inte hoppar på din partner så fort tillfälle ges?

Här är sju saker som kan ta kål på din sexlust, enligt den amerikanska sexterapeuten Mary Jo Rapini:

Du känner dig arg

Om du har varit i ett längre förhållande är det lätt att olösta konflikter ligger och pyr, och ilska är inte något som hjälper dig som sällan känner sexlust.

– Alla behöver känna sig älskade och att man har ett nära band med sin partner. Att känna bitterhet kan hindra dig från att ge dig hän under sex, vilket är nyckeln till att vilja ha sex och njuta av det, säger Rapini. Hon föreslår att hitta på något roligt med din partner, som exempelvis att gå på bio och prata ut om problem ni har efteråt, under mer avslappnade och lustfyllda former.

Annons

Läs också: Synka sexlusten – 5 tips för ett bättre sexliv

Du känner dig inte bekväm i din kropp

Den här punkten känns självklar, men är ändå värd att nämna. Att inte känna sig bekväm i sin kropp är tufft och kanske undviker du sex undermedvetet på grund av något din partner tidigare har sagt om din kropp som har gjort dig självmedveten. Du kan även ha komplex som hindrar dig från att komma i rätt stämning.

Att jobba med självkänslan hjälper givetvis, men Rapini menar att det blir lättare att acceptera sig själv när du gör hälsosamma val – att äta bra, motionera och att lära dig att hantera stress. Rapini föreslår även att du ska göra allt det här tillsammans med din partner. Det kan i sin tur stärka ert band och göra att du får mer sexlust.

Du dejtar mycket

Om du dejtar mycket blir det lätt att du ständigt jagar efter den där perfekta partnern som har allt du letar efter. Om du tycker att det är smärtfritt att gå från förhållande till förhållande kanske du har svårt för närhet och att släppa in någon på djupet. Självklart är det inget fel med att ha kul – men det skadar aldrig att tänka över dina val och varför du gör som du gör, och hur det påverkar dig.

Annons

Läs också: 4 tips som kan väcka sexlusten till liv

Din partner tittar på andra

Om din partner konstant tittar på andra när du är med är det inte så konstigt om du inte har lust att sexa loss. Berätta hur du känner – även om det känns jobbigt.

– Du bör definitivt säga till din partner om du inte gillar om hen gör saker som att titta på andra när du är med eller googla på andra framför dig. Säg att det får dig att må dåligt och att det gör att din lust minskar, tipsar Rapini.

Medicinska skäl

Vissa medicinska åkommor – som exempelvis problem med sköldkörteln – kan göra att du får mindre sexlust. Om du samtidigt märker av en förändring i ditt humör eller matlust kan det vara en bra idé att gå till en läkare. De kan avgöra om det finns något underliggande problem som gör att du får mindre sexlust, eller om det finns något annat som ställer till det.

– Om du känner att du har mindre sexlust är det förmodligen inget du bara inbillar dig.

Annons

Läs också: Ingen sexlust? 8 saker som förstör sexlivet

Din partner är inte bra i sängen

Rapini träffar många kvinnor i 30-årsåldern som berättar att deras män visserligen är bra partners och pappor, men inte är bra i sängen.

– Jag ber dem uppskatta hur viktigt det är med bra sex för dem. De kanske vill ha familj just nu, och att ha en partner som är en bra förälder vinner ofta över att ha en partner som är bra i sängen. Lösningen är att du uttrycker hur du vill ha det i sängen, då får ni ert sexliv på rätt spår.

Ni har varit tillsammans länge

Sexlivet blomstrar kanske inte i ett längre förhållande, så om du vill förbättra det kan det vara en bra idé att testa nya saker för att få in lite nya idéer i sovrummet.

Läs också: ”Min man har mindre sexlust än jag

Källa: Womens Health Foto: IBL

Annons