FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Synka sexlusten – 5 konkreta tips för ett bättre sexliv

26 jun, 2017 
När vi kan vara sårbara och avslappnade gentemot varandra blir det lättare att hitta lustbalans.
Annons

Både den med mer och den med mindre lust kan behöva uppmärksamma vilka känslor man får i samband med närhet och sex. Och acceptera dem som de är. När vi kan vara sårbara och avslappnade gentemot varandra blir det lättare att hitta lustbalans.

Här är fem tips för att hitta rätt.

 

Steg 1:

Finns viljan?

Första steget är att ta reda på vad man vill. Fråga dig själv: Vill jag ha lust oftare?

Blir svaret ja finns goda möjligheter att öppna upp för mer lust. Blir svaret nej så är det så. Då ska man inte försöka tvinga fram något. Samtidigt behöver man som par reflektera kring vilka öppningar som finns, utifrån de förutsättningarna. Vill vi fortsätta vår relation? Är partnern villig att kompromissa? Eller finns det andra lösningar? Det viktiga är att börja prata med varandra.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

 

Steg 2:

Hur har ni det tillsammans?

Ofta ser vi på lust som något som bara ska finnas där. Vi gör inget för att ge den näring. Reflektera kring hur ni har det tillsammans. Har ni roligt, gör ni saker ihop ibland, har ni närhet som inte är av sexuell karaktär, som kramar, klappar och pussar? Visar ni varandra omtanke? Är ni fortfarande nyfikna på varandra? Sexlust är bara en förlängning av lusten vi har för varandra.

Annons

 

Steg 3:

Vilka känslor förknippar ni med sex?

Reflektera kring vilka känslor som dyker upp i samband med närhet och sex. Att kämpa mot stress och oro kan till exempel leda till muskelspänningar i och runt magen. Och magen ligger nära könet. Är vi spända i magen kan det med andra ord kännas spänt även i könet. Något vi kan uppfatta som olust.

Man kan också få jobbiga känslor, som skam, rädsla, sorg och stress. När vi är nära varandra öppnar vi upp för en massa olika känslor. Ofta kommer sådant vi har försökt trycka ner, vi kan börja gråta, känna ilska eller sorg. Och har vi fått lära oss som barn att inte alla känslor är tillåtna blir vi ofta rädda och försöker undvika dem genom att undvika det som triggar igång dem – i det här fallet sex och närhet. När vi försöker trycka undan jobbiga känslor, trycks dessutom alla andra känslor ner automatiskt. Även dem vi vill ha, som lust.

Charlotte brukar ge rådet att orka stanna kvar i känslorna som kommer, och att försöka sätta ord på dem: Vad känner du? Kom ihåg att det bara är känslor, de behöver inte betyda så mycket. Andas lugnt, så får hjärnan signaler om att allt är tryggt – vilket brukar göra att känslorna mildras.

Annons

Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken

När vi blir mer avslappnade får vi också lättare att känna lust och vara nära. Prata med varandra om vad det är som händer. Att det är okej att olika känslor kommer, även när vi har sex. Och hur vi kan ta hand om varandra då. Ibland behöver man också ifrågasätta hur man ser på varandra, och hur det påverkar samlivet. En del män vågar till exempel inte öppna upp och visa sig sårbara eftersom deras kvinnor har sagt till dem att de vill ha en stark man som aldrig är rädd eller osäker.

Om man har ett mycket stort sexbehov behöver man reflektera kring känslor som är förknippade med det.

Det är till exempel inte ovanligt att använda sex för att dämpa ångest och stress. Och är det så behöver man träna sig på att orka vara kvar i de jobbiga känslorna i stället för att fly från dem genom att ha sex. Ofta upplever också partnern det som jobbigt att bli använd som ångestreglerare.

Annons

 

Steg 4:

Avdramatisera lust och sex

Fundera kring vad lust egentligen är. Måste man till exempel alltid känna lust före sex – eller går det lika bra om lusten kommer under tiden man har sex?

Det är viktigt att betona att detta råd riktar sig till vuxna, inte till ungdomar. Som ung ska man fokusera på att känna efter och sätta gränser om något inte känns riktigt bra. Men som vuxen kan man ibland behöva hjälpa sig själv att våga vara nära, helt enkelt genom att vara nära. Det är ofta effektivare att förändra tankar och känslor genom att ändra sina beteenden än att försöka tänka fram dem.

Börjar vi ha sex oftare, under förutsättning att vi vill kunna ha sex oftare, tränar vi automatiskt upp lusten.

Läs också: Sex är bättre med någon du älskar – 7 bevis

 

Steg 5:

Skapa möjligheter

För att det ska bli praktiskt möjligt att ha sex behöver vi prioritera det.

Om vi har kommit fram till att vi vill ha mer sex med varandra behöver vi fråga oss: Hur kan vi lösa det? Ofta kan man känna: Jag orkar inte, jag är för trött, jag hinner inte. Men när man sätter sig ner och tänker efter hur mycket tid man tillbringar med smartphonen eller framför tv:n kommer man ofta fram till att det visst finns tid att lösgöra. Sex behöver inte heller vara så tidskrävande, man gör det till vad man vill att det ska vara, helt enkelt.

Läs också: 5 enkla knep för att behålla gnistan i er relation

 

Annons