Sex och närhet efter 50 – återerövra din kropp

händerna på par som har sex

Den har kallats den sexuella guldåldern. Perioden efter 50 när vi är fria från graviditeter och barnafödande då kroppen åter igen bara är vår egen. För många kvinnor blir det en ny fas i livet och sexuellt har man chans att njuta på ett helt annat plan. Ändå råder många tabun och missförstånd kring den åldrande kroppen och sex. Något som sexologen och legitimerade psykologen Linn Heed tycker är väldigt synd.

– Den vanligaste missuppfattningen är att man slutar ha sex när man uppnår en viss ålder. Man tänker att sex och ålderdom inte hör ihop, vilket är oerhört missvisande.

Tvärtom är behovet av närhet lika stort när man kommer upp i åldrarna.

– Vi människor har ett livslångt behov av att få uppleva hudkontakt, bli bekräftade och känna samhörighet med andra människor, säger Linn Heed.

Få tillbaka sexlusten i klimakteriet – expertens bästa råd

Sex efter klimakteriet

Samtidigt som många yttre faktorer i livet förändras så händer det även en del med kroppen. Klimakteriet kan komma både som en lättnad och som en omskakande period av hormonell obalans, vilket inte sällan påverkar lusten och sexlivet.

– Östrogenbrist kan orsaka torra och sköra slemhinnor, vilket gör att sex och samlag kan kännas smärtsamt och inte ge den njutning som man hoppas på. Men det finns hjälp att få. Lider man av problem i övergångsåldern, så tycker jag att man bör tala med sin gynekolog och hitta rätt hjälpmedel för att inte låta detta bli ett hinder, uppmanar Linn Heed.

Skippa åldersnojan – se i vilken ålder du är bäst på vad!

Hon tror att den gängse bilden av sex bland femtioplussare hänger ihop med rådande kroppsfixering där den unga kroppen alltid är idealet.

Hylla kroppen precis som den är

Men tänk om man för första gången i livet accepterar kroppen precis som den är, till och med hyllar den, föreslår hon.

– Denna fantastiska kropp har burit, fött fram barn och kanske ammat. Man tjänar på att bli vän med sin kropp och försonas med eventuella kroppskomplex. Huden åldras och vi kan inte förvänta oss att se ut som om vi vore 25 år, när vi är minst det dubbla, menar Linn Heed.

Linn Heed

Ålder: 50

Bor: Stockholm

Gör: Leg. psykolog, leg. psykoterapeut och sexolog

Linn Heed
FOTO: FREDRIK SANDBERG

Hon fortsätter:

– Sluta att skämmas! Känn stolthet över att kroppen och du har hängt ihop så länge och hur fantastiskt det är att man kan åtnjuta så mycket glädje och härliga känslor av att må bra i sin kropp.

Så hur förgyller vi sexlivet efter 50? Linn menar på att tiden efter 50 bjuder på de absolut bästa upplevelserna, bara man ger sig tid och tillåtelse att njuta.

Video: Kvinnor kan få 8 typer av orgasmer

Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här
0:59

Efter reklamen: Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här

(0:59)

Slå på ljud

– Alla sätt att njuta är tillåtna! Sex och intimitet ska vara en källa till glädje både för dig själv och din partner. Ni behöver inte tänka på att orka upp till morgontidiga småbarn som kräver uppmärksamhet eller barnpassning. Sex efter 50 är den gyllene åldern på så många sätt, när klokhet, livserfarenhet och sexuell njutning kan få explodera tillsammans.

5 tips för att förgylla sexlivet efter 50

GLÄDJE – skratta tillsammans med din partner.

BERÖRING – hångla varje dag, det frigör kroppens egna "må bra-hormon".

PRESTIGELÖSHET – släpp krav och måsten. Lev!

NYFIKENHET – våga pröva något nytt.

KOMMUNICERA – var modig och berätta vad du längtar efter.

Av: Emilie Dahlhamn

Foto: TT

Utvald läsning