RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Sex efter klimakteriet — så kan du minska smärtan

18 aug, 2022 
medelålderspar i sovrummet
Så många som 90 procent av kvinnor i klimakteriet upplever smärta vid samlag. Det finns dock flera sätt att hitta tillbaka till ett njutbart och fungerande sexliv.
Annons
Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

Klimakteriet är förändringarnas tid. Vallningar, humörsvägningar och sömnproblem hör vi ofta talas om, men ett inte lika välkänt symtom är smärta i samband med sex.

— Under klimakteriet sker en betydande nedgång i hormonproduktionen, och som ett resultat av detta sker ett antal förändringar i kroppen, bekräftar gynekologen Barbara Hannah i det digitala magasinet livestrong.com.

— Dessa förändringar sker från toppen av huvudet till botten av fötterna och inte ett enda kroppssystem kommer undan, fortsätter hon.

Sex under klimakteriet

Vad få kvinnor pratar om, men desto fler upplever är att underlivet blir känsligare under klimakteriet. Anledningen heter vaginal atrofi, eller uttunning och uttorkning av slidväggarna, ett resultat av den minskade östrogenproduktionen.

Annons

— Under ungdomen är hormonet östrogen ansvarigt för att hålla slidan fuktig under samlag, förklarar Dr. Hannah. Den ungdomliga slidan har veck som kallas rugae som hjälper till att ge nöje till den sexuella upplevelsen, och den tjockare slidhuden är motståndskraftig mot skador och slitningar.

Det som händer när vi åldras är att östrogenhalten minskar och med det blir slidväggarna tunnare och skörare. För många innebär det en smärta i samband med samlag.

— Uppåt 90 procent av kvinnorna upplever smärtsamt samlag på grund av vaginal torrhet, vilket gör det till ett av de vanligaste klimakteriebesvären, säger Dr. Hannah.

Så kan du minska smärtan vid sex under klimakteriet

Idag finns flera hjälpmedel för kvinnor med ömma slidväggar. Doktor Hananh rekommenderar fuktkräm och glidmedel till att börja med. Glidmedel används vid samlag och hjälper till att lindra obehag. Fuktkräm kan däremot användas oavsett om man är sexuellt aktiv eller inte — och med fördel flera gånger i veckan.

Det holistiska perspektivet är alltid viktig när det kommer till hälsa. Där är kosten en viktig del (nötter, frön, baljväxter och vissa frukter och grönsaker kan minska vaginal torrhet) men även motion och återhämtning för en balanserad underlivshälsa.

Foto: TT

Källa: Livestrong.com

Annons