Sarah Sjöström om relationen till sin autistiske lillebror: "Familjens ankare"

Sarah Sjöström började simma i 10-årsåldern av en slump. Hon beskriver sig själv som lat, men utvecklades snabbt och gjorde bra ifrån sig på tävlingar. Som 14-åring tog hon sin första mästerskapsmedalj för seniorer – EM-guld på 100 meter fjärilsim.

Läs också: Forskning: Här är träningen som ger ett längre liv

På ett decennium har hon tagit över 40 mästerskapsmedaljer och bara sommaren 2017 har hon slagit flera världsrekord.

Men i sitt sommarprat berättar Sarah Sjöström även om livet utanför bassängen, och jakten på sekunder och hundradelar.

Kanske minns du också den tv-sända Idrottsgalan 2017? Sarah Sjöström var nominerad och ut som prisutdelare klev hennes 9-årige lillebror.

Läs också: Mysmotionen som bränner mest!

– Frågan ställdes till familjen utan att jag visste om det. ”Vem kan tänka sig att dela ut pris till Sarah om hon vinner pris för Sveriges kvinnliga idrottare?” Mamma, pappa, min jämngamla storebror och lillasyster sa nej. Hon var rädd för att svimma som hon gjorde under prisutdelningen i Barcelona när jag fick VM-medalj. Den tuffaste fick uppdraget, familjens ögonsten – sladdbarnet Linus, familjens ankare. Mitt hjärta stod på scen i Globen och höll tal för mig, säger Sarah Sjöström i P1-programmet.

”Fortsätt vara din egen”

Hon berättar vidare hur Linus, som har autism, fört familjen samman.

– Vi har kommit varandra närmre genom honom. Han har alltid varit med och föddes samma år som jag slog igenom som senior. 14.00 varje dag står han med ryggsäcken utanför skolan och väntar på att bli hämtad. Hans behov av rutiner har gjort oss alla bättre, han ser saker som vi andra missar. Detaljer han upptäcker i vardagen kan diskuteras flera dagar senare. Han gör våra liv större. Det går inte att fuska i sådana relationer, man måste vara närvarande om man vill ha kontakt, säger Sarah Sjöström.

Hon uppmanar lillebrodern att fortsätta göra sin grej och inte låta motgångar stoppa honom.

– Du förstår att du är speciell, som jag, men på ett annat sätt. Fortsätt vara din egen, det finns så många här ändå som försöker vara som de tror att andra vill att de ska vara. Som hellre vill passa in än att bli något de vill. Linus, det enda du behöver göra är att försöka bli den du vill.

Här kan du se klippet på Linus Sjöström på Idrottsgalan!

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Utvald läsning