Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Äldsta syskonet? 5 vanliga saker som tas upp i terapin

31 jan, 2023
kvinna i terapisoffan
Mer ansvar, fler regler och högre krav? För vissa kan det ha varit tufft att vara äldst i syskonskaran. Sajten Huff Post har listat vanligaste problemen äldsta syskonet ofta tar upp i terapin.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det äldsta syskonet beskrivs ofta som ansvarsfull, driven och självständig. I tidig ålder har man kanske lärt sig att ta hand om sina småsyskon, samtidigt som man uppfostrats av förstagångsföräldrar – vilket kan ha fört med sig utmaningar som senare behövt ventileras hos terapeuten, skriver Huff post.

Äldsta syskonet? Se 5 vanliga saker som tas upp i terapinBrand logo
Äldsta syskonet? Se 5 vanliga saker som tas upp i terapin

För barnet som är först ut består ofta den närmsta kretsen av vuxna människor, medan yngre barn i stället kanske har sina syskon som närmsta förebild. Generellt har man sett att småsyskon är mer avslappnade och obekymrade individer, skriver Huff Post.

5 saker äldsta syskonet kan få problem med i vuxen ålder

1. Är perfektionister

Du är dina föräldrars första barn. Att bli förälder för dem är nytt och främmande, och därför har de säkerligen provat sig fram med olika slags varianter när det kommer till föräldraskapet.

Annons

För det äldsta barnet kan det innebära en striktare uppfostran med exempelvis mycket regler, som de yngre syskonen kanske inte behövt följa eftersom föräldrarna har annan kunskap då om vad som fungerat bäst för dem.

På så sätt kan det leda till att det äldsta syskonet, som vuxit upp med höga förväntningar på sig, blir en perfektionist. De kan också vara självkritiska.

2. Drabbade av bluffsyndromet

Och med självkritiken kommer också känslan av att aldrig duga, vilket i sin tur kan leda till det så kallade bluffsyndromet. Det är vanligt att förstfödda kan känna att det inte förtjänar befordran på jobbet, den dyra presenten eller vad det nu kan vara som man känner att man inte är värd. Detta kan komma som följd av en strikt uppfostran med höga förväntningar från föräldrarna, skriver Huff Post.

3. Tvingats ta en föräldraroll

Från tidig ålder har man fått ta ansvar över sig själv, passat sina småsyskon, gett dem mat och nattat dem. Men också vardagssysslor som att städa och handla när föräldrarna jobbat, inte haft tid eller kanske mått dåligt på olika sätt.

Annons

Det är inte ovanligt att det äldsta syskonet som haft mycket föräldraansvar som liten kan bli orolig och bekymrad senare i livet. De tar lätt på sig rollen att ta hand om sina nära och kära.

4. Avundsjuka

Äldsta syskonet kan ofta känna sig avundsjuk eller bitter på sina småsyskon. De kan tycka sig ha banat vägen för dem, att syskonen har fått en enklare väg tack vare ens egen instats som först ut. Ibland kan det kännas som att småsyskonen kommit lindrigare undan vilket kan kännas orättvist.

5. Har svårt att be om hjälp

De har svårt att be om hjälp och tänker att de måste klara allting på egen hand – oavsett om det är på jobbet eller i olika typer av relationer. Äldsta syskonet vill inte vara någon belastning och kan ha svårt för att berätta när de mår dåligt. Om de delar med sig av det som tynger dem, har de upplevt att de mött nedlåtande reaktioner som i stället fått dem att hålla tyst, skriver Huff Post.

Viktigt att ventilera

Och just därför är det viktigt att prata! Att vara äldsta syskonet kan som sagt vara tufft för vissa. Om problemen gnager och ilskan pyr kan det vara bra att ventilera det med sin familj eller sina syskon. Om det känns svårt, prova med någon du litar på, annars finns det professionella att vända sig till.

5 orsaker till att par ofta ser ut som syskonBrand logo
5 orsaker till att par ofta ser ut som syskon
Annons