RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Relationerna med störst risk – mönster att se upp med

23 jul, 2021 
AvMarina Nilsson
par som håller i hand men tittar åt olika håll
Terapeuten Lennart Björklund ger sin syn på sex olika relationsformer, varav några innebär extra hög skilsmässorisk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tappar du ofta humöret på din partner? Såhär får du hen att lyssnaBrand logo
Tappar du ofta humöret på din partner? Såhär får du hen att lyssna

1. Symbios kan tyda på obalans i ett förhållande

”Vi är ett!” Det här är så långt ifrån parallella liv man kan komma. Symbiosen kan finnas där under förälskelsen, då man speglar varandra intensivt och omedvetet gör sig själv så lik sin partner som möjligt. Men även en mogen relation kan få symbiotiska drag, till exempel vid partners sjukdom.

– Den här relationsformen ses som romantisk men är egentligen ingenting att sträva efter, för den betyder oftast att den ene lägger sig platt för den andres vilja. Den kan också bottna i svartsjuka och kontrollbehov, berättar terapeuten Lennart Björklund.

Lennart Björklund
Terapeuten Lennart Björklund. Foto: Privat.

2. Djup gemenskap ger en sund relation

Vi har en själarnas gemenskap!” Här finns de båda personligheterna kvar, och man tycker inte alltid lika, men respekten för den andre är väldigt stor.

Annons

– Det här är en av de allra sundaste relationsformerna. I en djup gemenskap så upplever man starkt närhet, så pass att man tycker sig till och med veta vad den andre ska säga. Man vill varandra väldigt väl och visar sin omsorg på olika sätt.

3. Balans mellan närhet och egna intressen är bra för relationen

”Vi kommer ikapp!” I den här relationsformen finns mer av aktiviteter som man inte delar med partnern, men som en pendel som slår mellan avstånd och närhet så följer man regelbundet upp och kommer ikapp varandra igen.

– Det här är också en riktigt go’ kärlek. Man känner till vad den andre går igenom i sitt liv, och kan till exempel fråga ”hur gick det med det där jobbiga samtalet du skulle ha i dag?” och ger också den andre tid att berätta.

4. Parallella liv är okej så länge närheten finns kvar

”Mitt liv och ditt liv!” Av olika skäl har man slutat kompromissa och i stället börjat bejaka det man själv har lust till, även om det innebär att man gör det på egen hand eller ihop med andra.

Annons

– Även detta kan vara en sund relation, men det gäller att man då och då tippar över till närhetssidan, och uppdaterar varandra på vad som händer och bekräftar varandra fysiskt. Annars finns risken att det parallella livet övergår till avstånd.

5. Avstånd är förödande för relationen

”Jag har inget att säga dig längre.” De kärleksfulla uppföljningarna som är så viktiga för en god relation har definitivt upphört nu. Kanske vidmakthåller man fortfarande vissa traditioner, som att äta tillsammans, men någon större stund av gemenskap är det inte.

– Man frågar inte varandra hur det är längre. Man glömmer varandras födelsedagar och andra viktiga dagar, och håller på att gräva ner sig i ett skyttegravskrig.

6. Flykt från relationen

”Jag vill skiljas.” I den här relationsformen är skilsmässorisken som högst och olika former av flyktstrategier finns redan. Kanske har man börjat undersöka bostadsmarknaden, eller till och med nyfiket googlat på ifall ungdomskärleken fortfarande lever...

Annons

– En del är ju livrädda för att vara ensamma och vill inte lämna ens en dålig relation förrän de har hittat en ny. Men det kan finnas många skäl till att man stannar kvar i en känslokall relation. Det ekonomiska spelar roll, men även vad vännerna, barnen och barnbarnen ska säga om det blir skilsmässa.

Tre udda kärleksrelationer

Prins Charles och prinsessan Diana

Periodvis bodde han långa tider på godset Highgrove i Gloucestershire, medan hon hellre var kvar i Kensington Palace i London.

Napoleon och Josephines smekmånad varade bara i 36 timmar. Sedan drog Napoleon med sin armé till Italien, och en stor del av deras äktenskap tillbringades isär. Men han skrev varje dag.

Per-Albin Hansson och hans kvinnor

Den svenska statsministern (1932-1946) hade två barn med Sigrid. Men han hade också två barn med en annan kvinna, Elisabeth, och bodde periodvis med den familjen. Alla inblandade kände till varandra. Inom pressen rådde på den tiden ”a gentlemens agreement” så ingen skrev om saken.

Sartre och de Beauvoir

Feministen Simone de Beauvoir och filosofen Jean-Paul Sartre bestämde redan när de blev ett par i 20-årsåldern att de inte skulle leva på vanligt vis. De gifte sig aldrig, skaffade aldrig barn, bodde aldrig ihop, och hade dessutom båda parallella relationer periodvis. Relationen höll ändå hela livet, och de ligger begravda sida vid sida på Montparnassekyrkogården i Paris.

Annons