RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Så vässar du din sociala kompetens!

12 sep, 2021 
AvUlrika Hermansson
kvinnliga vänner som står i ring tillsammans
Känns det obehagligt att återgå till det ”normala” och umgås med andra efter pandemin? Lugn – här kommer råd och tips på hur du kan vässa din sociala kompetens!
Annons
Så blir du ett socialt geniBrand logo
Så blir du ett socialt geni

Efter lång tid av restriktioner och social isolering ser det ut som att livet kan bli mer normalt igen. Hur ska vi nu hantera våra sociala kontakter? Och hur har vår sociala kompetens påverkats?

Nicolas Jacquemot är kommunikationsexpert och aktuell med boken Vässa din sociala kompetens (Norstedts), där han bland annat berättar hur du kan göra ett bra första intryck, kommunicera bättre, ta mer plats och/eller bli smidigare socialt. Han vet det mesta om hur du blir ett socialt geni:

Vad är social kompetens?

– Social kompetens handlar om att förstå, interagera och fungera med andra människor för att skapa och bibehålla goda relationer. Det gör du genom att vara nyfiken på andra, lyssna och ställa frågor. Liksom att ha social taktkänsla. Det innebär att du ibland inte bör säga någonting alls. Det kan också handla om att veta när man bör avsluta ett samtal.

Annons

Vad har vi lärt oss under isoleringen som kan komma till nytta nu?

– Genom att fråga sig: Vad har jag saknat mest? Och göra det vi verkligen längtat efter. Jag tror på en stark uppgång för aktiviteter som innehåller sociala moment, oavsett om de arrangeras av gymmet, bostadsrättsföreningen, friluftsorganisationer eller studieförbund.

Den ofrivilliga isoleringen under pandemin har fört det goda med sig att vi har hittat på nya sätt att umgås:

– Vi umgås mer digitalt och utomhus; vi har blivit mer uppfinningsrika. Men vi har också blivit mer omtänksamma och tacksamma, tidigare var det lätt att ta det sociala livet för givet, nu värderar vi det mycket högre.

Det verkar som att det sociala livet kan förbättras på lång sikt, och vi kan också lära oss nya saker om oss själva.

– Före pandemin trodde jag att jag var en ganska introvert person. Det tror jag inte längre!

Vi får ofta intrycket att extroverta personer är mer populära både på arbetsmarknaden och socialt, men Nicolas har studerat platsannonser och upptäckte att alla annonser efterlyste både typiskt extroverta och typiskt introverta egenskaper.

Annons

– Introverta personer är en tillgång i många sociala sammanhang! En typiskt introvert person är lugn, reflekterande, tålmodig och en bra lyssnare. Egenskaper som är viktiga för att skapa ett gott första intryck, bemöta andra och skapa djupare relationer.

Nicolas Jacquemots bästa tips för social succé

1. Signalera de tre nyckelegenskaperna: värme, pålitlighet och kompetens. Det är grunden för att skapa ett gott första intryck.

2. Var intresserad av andra. Ställ frågor och följdfrågor!

3. Småprata. Var inte rädd för att inleda med något allmänt som ”Hur var helgen?” för att därefter brygga över till lite djupare prat.

4. Lyssna! En duktig lyssnare uppfattas alltid som en trevlig person.

5. Öva upp förmågan att anpassa dig till situationen. Bröllopsfest, anställningsintervju eller dejt? Tänk gärna i förväg ut samtalsämnen som funkar för olika situationer.

6. Få personer i din omgivning att må bra. Ge ärliga komplimanger, erbjud din hjälp och ditt stöd. Träna på att ge konstruktiv feedback.

7. Ha en positiv attityd i mötet och umgänget med andra. Ingen gillar en surpuppa!

8. Vill du öva på att bli mindre blyg? Börja med att träna ögonkontakt med nya människor. Prova också att stegvis ta plats i samtal, det kan räcka med att inflika en kommentar.

Annons