RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Markiz om ramadan: ”Handlar om att bli en bättre version av sig själv”

20 apr, 2023 
Splitbild: Markiz Tainton och en festmåltid under eid
Fastemånaden ramadan börjar gå mot sitt slut. Runt hörnet väntar festliga högtiden eid där mat, gåvor, nära och kära står i centrum. Matprofilen Markiz Tainton berättar att ramadan handlar om så mycket mer än fastan.
– Det är en månad som handlar om gemenskap, kärlek och familj. Ingen ska vara ensam, alla är bjudna, säger hon till MåBra.
Annons

Fastemånaden ramadan är helig och firas stort av miljarder muslimer runt om i hela världen, och av tusentals i Sverige.

Att fasta under ramadan är en av de fem pelarna inom islam, och fastemånaden tar vid då man tror att Koranen först uppenbarades, enligt UNHCR.

5 saker du inte visste om midsommarBrand logo
5 saker du inte visste om midsommar

För många är ramadan även en ”djupt andlig tid av bön, reflektion, avskildhet och att rena själen”, skriver UNHCR. Ramadan är också en tid för goda handlingar då man, om möjligt, ger till behövande människor.

När är ramadan?

Datumen varierar varje år beroende på region och hur månen tolkas, skriver UNHCR. Högtiden firas i den nionde månaden i den muslimska kalendern, när det tros att Koranen först uppenbarades.

Hur länge pågår ramadan – vilka fastar?

Under den muslimska fastemånaden som pågår i 29-30 dagar håller man sig från att äta och dricka från att solen går upp tills att den går ner – med undantag för sjuka, äldre, gravida, diabetiker och menstruerande kvinnor.

Iftar – familjen samlas och äter

Markiz Tainton på röda mattan
Sedan Markiz Tainton fick egna barn har hon skapat traditioner kring eid utifrån sin egen uppväxt, berättar hon.

När solen gått ner samlas nära och kära för att äta måltiden iftar ihop. ELLE:s matbloggare Markiz Tainton har tidigare skrivit ner sina tankar kring ramadan, om mat och passande recept för fastemånaden på sin blogg.

Annons

För MåBra berättar matprofilen att ramadan handlar om så mycket mer än bara själva fastan.

– Det är viktigt att förstå syftet med månaden. Den handlar inte om att svälta sig. Den handlar om att förlåta, be, meditera, se dig själv och bli en bättre version av dig själv, med allt vad det innebär. Det är också en månad som handlar om gemenskap, kärlek och familj. Ingen ska vara ensam, alla är bjudna, säger hon.

Ramadan är en tid för reflektion, både när det kommer till sig själv men också sin omgivning, vilket i sig kan vara en hälsofrämjande:

– Hur man lever sitt liv och vilka man har runt sig. Allt detta för att bli medveten och tacksam. Hälsofördelarna ligger i att rannsaka och själva resan, det är mer mentalt än fysiskt.

Traditionella maträtter under ramadan

Under fastan äter man ofta traditionella rätter som couscous, tagine, harrira, dadlar och baklava, berättar Markiz. Och när fastemånaden är slut väntar eid och festligheter.

Annons

– Eid är ju den muslimska ”julen” och den högtiden som avslutar fastemånaden ramadan. Sedan jag fick barn har jag utifrån min egen uppväxt börjat skapa traditioner för mina barn. Jag bjuder hem familj och närmaste vänner, dukar en buffé av traditionell mat med inslag av vad som är säsong nu. Sen är det mat, dans och umgänge hela kvällen. Barnen får eid-presenter. Den här högtiden precis det som månaden handlar om; gemenskap och tacksamhet, säger Markiz.

Recept till eid: Persisk kyckling med saffransris

Här är ett recept på Markiz Taintons persiska kycklinggryta med saffransris som passar utmärkt till eid.

Markiz Taintons persiska kycklinggryta.
Kycklinggrytan med smaker från spiskummin, saffran och lime passar som perfekt festmat under eid, tycker Markiz Tainton.

Ingredienser, kycklinggrytan:

  • 1 färsk kyckling (ca 1,3 kg)
  • 3 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lime, rivet skal och saft
  • 2 msk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 5 dl hönsbuljong (buljongtärningar eller fond)
  • 1/2 g saffran
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 granatäpple

Saffransris:

  • Saffransris
  • 5 dl basmatiris
  • 1g saffran

Topping:

  • Granatäppelkärnor
  • Persilja/myta

Kycklinggrytan, gör så här:

  1. Skala och skiva lök och vitlök. Riv av det yttersta skalet från limen och pressa ur saften.
  2. Bryn kycklingen i oljan i en stekgryta. Lägg i lök och vitlök och bryn kycklingen några minuter. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Häll över buljongen, tillsätt saffran och 1 msk limesaft. Låt puttra under lock ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomkokt, det vill säga att köttsaften är klar utan rosa inslag, eller att innertemperaturen är 80 grader.
  3. Tillsätt limeskalet och smaka eventuellt av med mer salt, peppar och limesaft. Strimla bladpersiljan och plocka ur granatäppelkärnorna. Strö persilja och granatäppelkärnor över grytan.

Saffransriset, gör så här:

  1. Skölj riset noga. Fyll en bunke med kallt vatten och låt riset ligga i blöt i minst 20 minuter, gärna upp till 2 timmar. Koka riset i saltat vatten tills riset är al dente, häll av vattnet och skölj riset snabbt i kallt vatten. Låt vattnet rinna av och häll sedan tillbaka riset i kastrullen. Dra ner värmen på plattan och ställ tillbaka kastrullen på spisen. Linda in locket till grytan i två kökshanddukar och lägg locket på grytan. Låt stå tills riset är torrt och fluffigt.
  2. Mortla saffran med ca 1 tsk salt och tillsätt 0,5 dl varmt vatten. Blanda väl.
  3. Blanda sedan hälften av riset med saffransvattnet och låt stå i ca 10 minuter. Lägg upp det vita riset först och toppa sedan med saffransriset toppa med granatäpplen och mynta.

    Toppa med granatäpple & persilja!

Eid al-fikr – ”Eid Murabak”

Festmåltiden Eid al-fikr
En festmåltid för att fira Eid al-fikr där maten och familjen står i centrum.

Ramadan och den månadslånga fastan avslutas med högtiden och festen Eid al-fitr som börjar dagen efter att fastemånaden är slut. På morgonen efter eid-bönen i moskén äter familjen frukost tillsammans, och man önskar varandra ”Eid Murabak”.

Annons

Den storslagna festen pågår i minst ett dygn, och kan pågå i upptill tre dagar i vissa länder. Barn får gåvor som exempelvis nya kläder eller pengar.

Zakat och sadaqa – tid för gåvor

Under ramadan, som tidigare nämnt, ska man hjälpa behövande om ekonomin tillåter. Begreppet zakat som det heter, är precis som fastan en av de fem pelarna inom religionen.

Och du kan ge tillbaka på olika sätt; Bland annat att ordna med iftar för fattiga, alltså maten som äts efter solnedgång under ramadan, att ge kläder till behövande under eid, festen som avslutar fastemånaden eller att hjälpa till i samhället på något vis.

Frivillig välgörenhet kallas sadaqa, en gåva som du kan ge när som helst det passar en.

Andra högtider som firas i Sverige

Persiskt nyår, Norouz/nowroz
Det persiska nyåret firas den 20 mars. Oavsett var i världen firas nyåret av iranierna runt hela jorden exakt samma tidpunkt. Det persiska nyåret symboliserar början på någonting nytt, och brukar ofta firas med Eldfesten, även kallad Chaharshanbe Suri.

Kinesiskt nyår, Chūnjié
Kinesiskt nyår, eller vårfesten, som den också kallas, firas enligt den traditionella kinesiska kalendern. Nyåret infaller under perioden 21 januari till 20 februari i samband med nymåne. Kinesiska nyåret är en av de största moderna kinesiska högtiderna.

Pesach, judisk påsk
Den judiska påsken är en av de viktigaste högtiderna och firas till minne av uttåget ur Egypten och befrielsen från slaveriet. Under påsken får man inte äta syrad mat, chamets, utan man äter i stället osyrat bröd, matza. Pesach infaller på kvällen den 14:e dagen i månaden Nisan, då det alltid är fullmåne. Nisan motsvarar ungefär april.

Rosh hashana, judiskt nyår
Rosh hashana firas på den första och andra dagen av den judiska månaden tishri, alltså i september eller oktober. Rosh hashana kallas även åminnelsedagen eller shofarblåsningens dag.

Diwali, hinduiskt nyår och ljusfest
Diwali är en populär högtid som firas av hinduer över hela världen. Under högtiden, som är en ljusfest, firas bland annat att ljuset besegrar mörkret. Festen pågår i fem dagar och infaller på hösten mellan oktober och november varje år.

Kwanzaa
Sedan mitten av 1960-talet firas kwanzaa, veckan mellan jul och nyår, runtom i hela världen. Under högtiden, som grundades av afroamerikanska rättighetsaktivisten Maulana Karenga, samlas vänner och familjer för att bland annat hylla och minnas sitt afrikanska ursprung. Kwanzaa infaller mellan 26 december och 1 januari varje år.

Källa: Institutet för språk och folkminnen, Judiska församlingen i Stockholm, UR, Kultursmakarna.

Annons