RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så hanterar du idioter – Magdalena Ribbings bästa svar!

02 okt, 2018 
Så bemöter du en elak kommentar.
Magdalena Ribbing var mer än en expert på etikettsfrågor – hon brann för alla människors lika värde och rätt att behandlas med respekt. Här listar vi 10 av hennes bästa råd för hur du bemöter människor som inte kan uppföra sig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I september 2017 avled författaren och etikettexperten Magdalena Ribbing efter en tragisk olycka. Och vi saknar henne än! Här hyllar vi hennes insatser som folkbildare genom att lista 10 av hennes bästa råd på hur du bemöter dumma kommentarer, frågor och beteenden.

Så hanterar du en idiotBrand logo
Så hanterar du en idiot

Här är 10 klockrena comebacks från Magdalena Ribbing:

1. När någon fäller smygrasistiska eller kvinnoförnedrande kommentarer:

”Till slut kan man säga, om inget annat hjälper, ungefär ‘det är obegripligt att en tänkande människa kan inbilla sig att andra är sämre varelser bara för att de har en annan religion/kultur eller ett annat kön; hur korkad får man vara för att tro sådant?'”

2. När en man utnämner sig själv till allsvetande expert och försöker förklara något för dig som du redan har koll på (mansplaining) :

Annons

”Mitt förslag är att du som hövlig medmänniska lyssnar en kort stund på den mansplainande mannens utläggning, men ganska snart avbryter och säger ‘det är snällt av dig att vilja undervisa mig, men jag har som jurist/journalist gedigen kunskap om detta, vi pratar om något annat föreslår jag.'”

3. När någon kommenterar din kroppsform genom att fråga om du är gravid:

”Andra som tar sig rätten att fråga dig om du väntar barn bör omedelbart bemötas med motfrågan: ‘varför undrar du det?’ och när svaret blir ungefär: ‘ja alltså, jag trodde det’ säger du: ‘jaså det gjorde du, jaha.’ Sedan är förhoppningsvis samtalet avslutat. En annan surare motfråga är ‘hurså? Gör du det?’ oavsett om frågaren är man eller kvinna.”

4. När någon utsätter dig för ”fatshaming” genom att pika vad du äter:

”Drabbas du på nytt av en fånig kommentar som kombinerar din knubbighet med ditt kakätande – vem tror på allvar att en stickande beskäftig kommentar skulle göra skillnad? – kan du milt med en häpen min säga ‘och?’ Då tvingar du den som kommenterar att förklara sig. Kanske får du då höra ungefär ‘jamen du är ju lite mullig och då ska du väl inte äta kakor’ eller något liknande. Då kan du le fromt och svara ‘jaså, det tycker du’ – vilket borde få tyst på kommentatorn. Fortsätter vederbörande, som förhoppningsvis har blivit en aning generad över sin klumpighet, att babbla om nyttighet osv, kan du säga lika fromt ‘vi ser alla olika ut. Du också.'”

Annons

5. När någon gör ett ovälkommet närmande på jobbet:

”Du kan försöka med att säga när den oönskade uppmärksamheten kommer ‘nej, hördu, nu klev du över min integritetsgräns, ta tre steg tillbaka!’ Det är inte elakt utan lite smått skämtsamt men ändå klart: kom inte för nära. Kommentarer om ditt utseende kan du kanske besvara med ‘det där hör verkligen inte hemma på jobbet, jag vill inte höra sådant’.”

6. När någon kommenterar att du är för smal och borde gå upp i vikt:

”Självklart ska du inte behöva lyssna på andras ohövligheter om din kropp. (…) Om någon säger att du borde gå upp i vikt kan du stirra på personen och med häpen min säga ‘jamen jag mår så bra, hur är det med dig?'”

7. När någon kritiserar din klädsel eller inredning:

”Får du negativa kommentarer om din inredning eller din klädstil eller vad som helst annat som rör din personliga smak (…) så finns det några svar som kan få tyst på de dumma ouppfostrade stackare som säger sådant. Du kan säga ‘jaså, det tycker du, ja, vi har alla olika smak, det här är min.’”

Annons

8. När du är gravid och får kommentarer om hur ”stor” du har blivit:

”Det du kan göra är att lugnt säga ‘vad sa du?’ och när du får samma dumma mening en gång till,  svara ‘jaså, det var så du sa’ och inget mer. Det bör alla utom de mest elefanthudade förstå, alltså att de har sagt något felaktigt och gör bäst i att hålla tyst. Fungerar det inte kan du säga ‘och vad tänker du att jag ska svara på det?’ Eller ‘ja, det var minsann ett intelligent konstaterande, grattis till det.’”

9. När du är arbetslös och folk hela tiden frågar om du hittat något jobb ännu:

”Säg vänligt men bestämt ungefär nästa gång ‘vet du, när jag har något som jag kan och vill berätta för dig så gör jag det, du behöver inte fråga fler gånger.'”

10. Svaret som egentligen funkar varje gång någon försöker lägga näsan i blöt:

”Till slut, om den illa uppfostrade frågaren inte gav sig, kunde du ha sagt ‘men varför frågar du egentligen? du har ju inte med detta att göra.’

Källa: DN.se   Foto: IBL

Läs mer:

Magdalena Ribbing: Tvinga aldrig barn att kramas!

Vett och etikett – 14 regler ditt barn borde kunna

Första dejten: Det här ska ni INTE prata om

Annons