Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Psykologen: Så enkelt får du fler vänner på jobbet

16 dec, 2019
Två kvinnor står bredvid varandra, pratar och skrattar. Den enda har en kopp i handen.
Bli en del av gemenskapen på jobbet, med hjälp av experten på ensamhet, psykolog Anna Bennich.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Med vilka tillbringar vi mest tid? Förutom den närmaste familjen är det förmodligen arbetskamraterna. Har man tur blir de härliga kompisar, men har man otur kan det vara svårt att komma in i gänget. Om man inte har familj kan det bidra till att man blir riktigt ensam.

Hur gör man då?

Vi frågade psykolog Anna Bennich som nyligen kommit ut med boken Att vinna över ensamheten.

Först och främst gäller det att inte lägga för mycket skuld på sig själv om det är svårt att få vänner på jobbet. Det kan var arbetsplatsen i sig som är problemet.

– Det kan vara extra svårt om det inte är en bra kultur på arbetsplatsen. Sådant som hög stress, grupperingar, dåligt eller obefintligt ledarskap leder ofta till svårigheter att skapa gemenskap. Man kanske inte vet inte vem man kan lita på, det finns informella ledare och förekommer mycket kränkningar, säger Anna Bennich.

– Det kan också vara svårt om det är en väldigt homogen grupp och du skiljer dig från den.

Annons

Men på de flesta arbetsplatser fungerar det bra. Då är problemet ett annat.

– Jag tror att det generellt sett är lite svårare att skapa ny vänskap i Sverige än i många andra länder. Vi är vänliga och vill väl, men så har vi så mycket i våra liv, all stress som ger känslan att vi knappt hinner med vår närmaste familj. Att bjuda hem kollegan som flyttat från Lund till Stockholm blir för myckett, särskilt som vi måste ha städat också.

– Det blir lätt en negativ spiral. Så det är sällan individens ”fel” att hen plötsligt blivit ensam.

Så får du kontakt med arbetskompisarna

Här är psykologens bästa råd:

Börja med små steg

Du behöver inte bli bästis med någon med detsamma. Snacka vid kaffemaskinen och försök få till luncher tillsammans. Ni har ju åtminstone ett gemensamt samtalsämne: arbetsplatsen.

Föreslå något litet

Det är inte bara umgänge ”länge och på djupet” som räknas. Börja med att föreslå att ni ska göra något litet: Ta en fika tillsammans, göra sällskap till bussen, träna tillsammans på lunchen.

Annons

Var nyfiken

Ta reda på saker om dina arbetskamrater, ställ följdfrågor och följ upp senare: Hur gick den där vandringen på Sörmlandsleden? Fick du tag på en present till ditt brorsbarn?

Dela med dig av sig själv

Om du är öppen, ökar chansen att dina arbetskamrater är öppna tillbaka.

– Vi kommer ju varandra närmare om vi delar saker så att vi inte bara hurtigt säger ”det är bara bra”. Utan faktiskt berättar om sig själv, till exempel att det varit svårt att byta jobb, säger Anna Bennich.

–  Våga dela lite hur det är. Det handlar inte om att kräkas ut allt i någon annans knä det första man gör. Man behöver inte säga att man varit jätteensam hela helgen, bara gråtit och hetsätit choklad. Men man kan säga: ”jag tycker det är svårt att få nya kompisar här i stan, så om någon ska göra något i helgen hänger jag gärna med.”

Låt inte skammen styra

Det är svårt att erkänna att man är ensam. Men låt inte det i sig bli ett hinder för att försöka få nya kontakter.

Annons

– Vi är så rädda för att tränga oss på eller visa oss svaga. Och det är så skamfyllt att var ensam. Försök att tänka: Nu känner jag så här, men jag ska ändå fråga någon om vi ska göra något.

Hitta ert gemensamma intresse

Om du är nyfiken på din omgivning ökar chanserna att du får reda på vad ni har gemensamt, förutom jobbet. Kanske gillar ni båda att simma, en viss filmregissör eller är båda besatta av stickning.

– Använd det för att få kontakt. Fråga: går du någon speciell stans, kan man hänga med dit?

Förtvivla inte om det till en början går sådär och minns att vi svenskar är sämst i klassen på att släppa in nya människor i vårt liv.

När en organisation 2018 frågade 15 000 personer som flyttat till nya länder för att arbeta i, var det var lättast att få vänner hamnade Sverige näst sist. Bara Kuwait var sämre.

– För en tid sedan mötte jag en person som sa: Jag har jobbat på Ericsson i 10 år och aldrig varit hemma hos en svensk, säger Anna Bennich.

Läs mer:

7 tips hur du får vänskapen att hålla hela livet

Stressexperten: 5 tips för att må bra på jobbet

Därför säger de bästa upp sig från jobbet

Annons