Relationsexperten: Så vet du om du bör ha ett öppet förhållande

14 jul, 2022 
En man och en glad kvinna
Funderar du på om du och din partner ska ha en öppen relation? Men är osäker på hur du ska ta upp det här med din partner? Så här säger relationsexperten Angela Ahola.
Annons

Relationer kan se ut på många olika sätt. För en del passar det jättebra att vara i en tvåsam monogam relation, medan andra väljer relationer som inkluderar fler personer.

Definitionen av en öppen relation är enligt RFSU när ett par tillåter sexuella förbindelser med andra utanför kärnrelationen. Det kan finnas många anledningar till att ett par vill ha en öppen relation. En anledning kan vara kombinationen av stabilitet samtidigt som den sexuella spänningen upprätthålls genom åren.

Men hur gör man om man funderar på om man bör vara i ett öppet förhållande? I Expressens program "Bara kärlek" ger relationsexperten Angela Ahola svar på tittarnas frågor om relationer.

Se också: Stanna upp och fånga lyckan, lär dig vara här och nu

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu
Recept.se Nyhetsbrev

Hur vet man om en öppen relation är något för ens relation?

En öppen relation passar inte för alla. Angela Ahola uppger att det finns flera saker att fundera över, bland annat om det endast handlar om tristess.

Annons

– Är det så att jag är polyamorös? Eller handlar det om att jag bara är uttråkad eller tycker att vårt förhållande har blivit lite trist och förutsägbart? säger hon.

Något annat som man kan fundera över är svartsjuka.

– Ytterligare viktiga komponenter att ha i beaktande är det här med svartsjuka. För att är det så att jag känner att jag inte blir så svartsjuk vid tanken på min partner tillsammans med en annan person. Då skulle det kunna indikera att jag är en av dessa personer som kan leva polyamorös och dessutom vill leva polyamorös, säger Angela Ahola.

Så berättar du för din partner att du vill vara i en öppen relation

Om man har bestämt sig för att ett öppet förhållande är något som man vill, hur lägger man fram det till sin partner? Här menar Angela Ahola att det finns en risk att man sårar sin partner som kan känna sig otillräcklig. Men att det är viktigt att lyssna på sin egen känsla och ta upp det som man funderar över.

Annons

– Men samtidigt måste vi vara sanna mot oss själva, och i det tydligt kommunicera vår kärlek och våra känslor men berätta att "det är inte en brist hos dig. Utan jag tror att jag är polyamorös och jag vill fortsätta vara tillsammans med dig. Men jag funderar på om vi kan prova och utforska det här." Att man gör det med värme, omtanke och på rätt sätt. För vi ska ju inte heller strunta i saker. Vi behöver ta upp och prata. Kommunikationen är ju A och O.

Källa: Expressen, RFSU

Foto:TT

Annons