RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Psykologen Anna Bennich om sin skilsmässa: "hjärtat var i bitar"

24 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Anna Bennich i sommarkrans
I sommar i P1 berättar psykologen Anna Bennich om sin skilsmässa. Hur hon fick en blackout i Nyhetsmorgon och sa hejdå till kollegorna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många känner igen Anna Bennich, 47, som MåBra:s egna psykolog. Hon ger alltid våra läsare kloka råd om relationer och dilemman.

Anna Bennich syns även ofta i Tv4:s Nyhetsmorgon där hon agerar expert i olika paneler. Under fredagen talade hon till svenska folket i ”sommar i p1”. Hon började programmet med att berätta om hur hon fick en blackout i direktsändning. Anna och hennes make låg i skilsmässa och hon hade inte sovit på hela natten.

– Det var vår bröllopsdag och jag skulle vara med i Nyhetsmorgon för att prata om skilsmässor och varför många skiljer sig efter sommaren. Programledarens första fråga var ”Vad beror det här på”?.

– Vad jag svarade? Det minns jag inte. Jag har total blackout från hela samtalet, säger hon i sitt sommarprogram.

Se ocksåAnna Bennich bästa tips för en familjesemester utan bråk.

Skilsmässopappren i väskan

Hon berättar att där under samtalet om hur man räddar ett äktenskap satt hon själv med sina egna skilsmässopapper färdigutskrivna i handväskan bredvid. Efteråt tog hon ”avsked av kollegorna”.

Annons

– Jag tänkte ”Hejdå redaktionen, hejdå alla trevliga människor, så synd att inte få jobba med er något mer”. Det här var ju sannolikt sista gånger jag anlitades som relationsexpert, hur trovärdigt är det att sitta där och verka klok men sedan inte kunna hålla ihop sin egna relation?

Efteråt åkte hon ut till lantstället där maken och barnen väntade i sommarvärmen.

– Jag åkte ut till landet med främmande, formella papper i handen och ett hjärta i bitar och sa ”nu går det inte längre”.

Gifte om sig

Det var tio år sedan Anna skiljde sig. Idag har hon gift om sig och har en stor bonusfamilj. Hon har även hunnit skriva tre böcker, varav en handlar om just skilsmässan: ”Vägen genom skilsmässan: att hantera en förlorad kärleksrelation”. Hon har även skrivit böckerna ”Sjukt Stressad – en handbok i att hantera vardagens stress” och ”Att vinna över ensamheten : Psykologens bästa råd”.

Just det sistnämnda, ensamhet, är något som hon pratar om i sitt sommarprogram. Anna menar att det är ett samhällsproblem som man borde få hjälp med om man lider av.

Annons

– Jag tycker faktiskt att man ska kunna gå till doktorn och säga att man är för ensam. En halv till en miljon svenskar idag uppger att de känner sig ensamma, säger Anna Bennich.

Hon menar att ofrivillig ensamhet faktiskt har lika jämförbart skadlig inverkan på vår hälsa som andra hälsorisker som vi söker hjälp för.

Vänskap är livsviktigt

Anna avslutar sitt sommarprat med att prata om vänskap.

– Vänskap är en av de viktigaste påverkansfaktorerna för hur pass lycklig och tillfreds vi känner oss med livet. Så hur kan vi bli bättre på att skaffa nya vänner? Det är bra att fundera lite extra på nu när det verkar som att vi i Sverige har lite uppförsbacke i den frågan.

Hon ger några sista livsråd.

– Det är de små stegen som räknas, de små goda handlingarna. Som att hämta en kopp kaffe till din partner, berätta något som du uppskattar hos en vän, viska en hemlis i någons öra, borra in näsan i håret på sitt barn och känna doften, våga dela med sig av något som är svårt, säga förlåt, ringa en gammal släkting och ge tio minuter av sin tid, hålla någons hand. Med små medel kan vi göra någon annans tillvaro bättre, och i förlängningen också vår egen.

Foto: Sveriges radio

LÄS MER om Anna Bennich:

Allt du vill veta om MåBra:s psykolog Anna Bennich

Jag vill inte skiljas – hur får jag honom att stanna? Psykologen svarar

Psykologfrågan: Jag vill inte ta hand om mina barnbarn

Annons