RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Psykologens 5 bästa tips för en konfliktfri och fridfull hemester

12 jul, 2021 
familj håller i hand och går i gräset
Äntligen ledig! Men, med ’hemester’ som ett faktum i år igen väntar en tid då vi på gott och ont umgås intensivt med våra närmsta. Här är psykologen Anna Bennichs bästa tips för en ledighet utan konflikter.
Annons
4 vanliga sexproblem i en relation och hur ni löser demBrand logo
4 vanliga sexproblem i en relation och hur ni löser dem

Tillhör du också en familj där semester också innebär att tusen olika viljor, förväntningar och humör möts? Kanske dessutom på en mindre yta, under lite primitivare förhållanden toppat med ett opålitligt svenskt sommarväder?

Du är långt ifrån ensam. Det är i alla fall en beskrivning MåBras psykolog Anna Bennich och manusförfattaren Björn Öberg, känner igen sig i. Något som inspirerat dem att skriva den nysläppta familjehandboken Sommarstugan: konsten att överleva sommaren med släkten.

Lättsam familjehandbok med hög igenkänning

I Sommarstugan får man följa den fiktiva familjen Hallmar beskrivna genom 14 scenarion som ofta inträffar på semestern i svenska sommarstugan, vilka sedan bryts ned och analyseras med psykologi. Enligt Anna saknas idag lättsamma guider för relationer på dessa specifika områden, och menar på att boken är ett kul alternativ till ’tunga tegelstenar’ om familjens psykologi.

Annons

– Det har varit oerhört kul att skriva den här boken, för när man pratat med folk runt omkring sig så är det alltid någon som utbrister ”åh ni måste skriva om den HÄR situationen!”. Det har varit tydligt att det är ett ämne många känner igen sig i, säger hon.

Men varför blir det så, då? Att semestern som ska vara så härlig många gånger skapar situationer där någon blir ledsen, arg, irriterad på något vis? Anna tycker inte det är så konstigt och menar på att semester, särskilt komprimerat i en sommarstuga, blir som en tryckkokare för familjelivet.

Anna Bennich och Björn Öberg - författarna av Sommarstugan
Psykologen Anna Bennich och manusförfattaren Björn Öberg. Tillsammans har de skrivit boken Sommarstugan: konsten att överleva sommaren med släkten. Foto: Roos & Tegnér.

Tydliggör allas förväntningar inför semesterperioden

– Detta har märkts av på många håll i pandemitider: hur viktigt det faktiskt är med distans och egen tid för upprätthållandet av goda relationer. Hur stort behov man har att få återhämta sig på eget håll skiljer sig dock mycket mellan individer, vilket leder in på nästa punkt Anna menar på är viktig. Nämligen att tydliggöra respektive familjemedlems förväntningar på semesterperioden.

Annons

– För vissa är det avslappnade att snickra, måla eller på annat sätt få jobba med kroppen, medan en annan känner ett behov att få ligga i hängmattan. En sådan obalans kan lätt bli ett irritationsmoment från bådas håll, om man inte pratat med varann om det innan.

– Jag känner ett syskonpar som ärvde en sommarstuga, där de kom överens om att underhåll ska ske löpande. Det gick jättebra tills de insåg att för den ena innebar det man byter ut kranen om den står och sprutar vatten, medan den andra tyckte att man kontinuerligt målar, putsar och underhåller stugan. ”Löpande” betyder alltså helt olika saker för olika individer. Man måste vara tydlig vad man menar!

På samma ämne förklarar Anna att detta gäller även när det gäller utflykter, aktiviteter och resor där man hälsar på släkt och vänner.

Planera för en semester med utrymme för återhämtning

– Det är så vanligt med småbarnsfamiljer som stressat flänger runt och ska träffa mormor på Gotland och farmor på västkusten och så vidare! Jag har träffat flera familjer där de vittnat om att det varit mer packning, bilåkande tvärt genom landet, trötta barn i baksätet än återhämtning. Så kanske behöver man tänka om och göra på ett nytt sätt, släppa en del av egna och andras förväntningar och krav, och planera för en semester med utrymme för återhämtning.

Annons

Andra vanliga scenarion som Anna kommenterar i boken Sommarstugan är exempelvis hur man kan tackla situationer kopplade till svartsjuka, skärmtid, ökad konsumtion av alkohol och andra semester(o)vanor.

– Det här är alla svåra ämnen som är bra att tänka till och prata med sin partner eller familj om innan. Inte helt ovanligt ingår i konstellation idag både exmän, exfruar, bonusbarn med mera, vilket innebär att synen på regler kan skilja sig mellan hushållen. Något som utan bra kommunikation både kan leda till skav mellan de vuxna, och bli förvirrande för barnen.

Psykologens 5 snabba tips – så undviker ni konflikter

1. Prata om förväntningar

Klargör tillsammans vilka förväntningar ni har på den lediga perioden – vad vill man hinna göra och vad vill man helst slippa.

2. Planera problemen

Problemlös innan kring situationer ni vet kommer uppstå – exempelvis vad man hittar på med rastlösa barn en regnig dag ute på landet.

Annons

3. Gör saker isär

Se det inte som ett misslyckande att göra saker isär – det är snarare sunt för en familj att umgås på ett sätt där alla får tid med varandra, ensamt och var för sig.

4. Titta på jämställdheten

Kartlägg om det finns en snedfördelning i förhållandet – ofta kan det vara så att någon gör för stor del av ”det obetalda arbetet” vilket kan komma att skava.

5. Hitta social balans

Prata om hur mycket man vill umgås med andra – vissa mår bra av mycket socialt umgänge medan andra blir supertrötta av det. Det handlar om att ställa varandra konkreta frågor som, ”vad vill du hinna göra denna sommar?” och ”vad vill du helst slippa?”, samt försöka svara så specifikt som möjligt.

Annons