Jag vill inte skiljas – hur får jag honom att stanna? Psykologen svarar

Fråga: Jag och min man har varit tillsammans i 30 år och har två vuxna barn tillsammans. De senaste åren har varit tuffa. Jag förlorade jobbet under en omstrukturering och hade svårt att få ett nytt, vilket gjorde att jag länge var nedstämd och i behov av stöttning. Dessutom har båda hans föräldrar och min mamma gått bort. För en tid sedan släppte min man dessutom bomben att han vill skiljas.

Han säger att han inte längre älskar mig och att vi växt isär. Sedan dess har jag knappt sett honom. Han undviker att vara hemma så mycket han kan, tränar och går på krogen med sina vänner. Åtminstone säger han det. Jag misstänker att han har en ny kvinna, men det nekar han till.

Jag har bett honom att vi ska gå i parterapi och försöka rädda äktenskapet, men han säger att det är för sent. Hur får jag honom att stanna – jag älskar honom och är så rädd för att bli ensam?

/Agneta

”Tiden är ett väldigt läkande instrument”

Svar: Jag förstår verkligen att du känner förtvivlan i den här situationen. Det skapar en enorm vanmakt när man själv inte kan påverka något som har en så stor inverkan på hela ens liv. Man lämnas på ett sätt alldeles fritt hängande i luften, sprattlande, utan mark under fötterna. Man kan känna sig alldeles skräckslagen i sådana stunder.

Din fråga, hur du kan få honom att stanna, kan jag inte ge så många bra svar på är jag rädd. Det låter som att du försöker med det som står till buds – att tala om att du önskar annorlunda, att du älskar honom, att du vill ta hjälp av parterapi för att se om det går att hitta en väg tillbaka till det som var ni. Mer kan du inte göra, och har han bestämt sig så kommer det alternativet inte att finnas.

Du kanske kan dra ett slags ”30-årskort”, efter så lång tid tillsammans borde ett par samtal hos en rådgivare vara rimligt att gå med på, även om det mest vore för din skull. Om inte annat så för att få hjälp till ett så bra avslut som möjligt.

Men ja, 30 år är en lång tid och jag förstår din rädsla att bli lämnad och ensam. Det är en väldigt stor kris och jobbig period du har framför dig om separationen blir ett faktum. Allt du känner till om hur livet skulle vara slås undan och det kommer att ta tid att bygga upp en ny bild av ditt liv och framtiden. Därför är det också svårt att ta in hurtiga tips om att livet går vidare och allt kommer bli bra i slutändan.

Men faktum är att de allra flesta som går igenom separationer landar på fötterna till slut. Jag vill ändå skriva det till dig. Tiden är ett väldigt läkande instrument, det kommer inte alltid vara och kännas så här. Om det blir så nu, att en skilsmässa är den väg du tvingas ta, håll dig fast vid den vissheten, påminn dig om det ibland. Det känns inte så nu men det kommer en annan tid.

Andra saker som blir viktiga för dig att göra är att ta hand om dig så varsamt och snällt det går. Dra ner på krav och måsten. Ta hjälp av vänner, nu är inte tiden då ”ensam är stark” ska råda, tvärtom. Tillåt sorgen, men försök varva den med att ibland stoppa in några aktiviteter som du tidigare tyckt om att göra. Att både sörja och vila ifrån sorgen är hjälpsamt.

Ofta har den part som fattat beslutet redan gjort en del av ”arbetet” – våndats, ältat, sovit dåligt och kommit en bit på vägen. Det känns många gånger extra ensamt, att din process med all förvirring och allt det innebär börjar nu – medan han är mer klar över vad han vill och redan på väg bort. Därför blir det extra viktigt att du har stöd omkring dig. Ta lite hjälp hos en psykolog om det sociala nätverket inte räcker till riktigt.

Och du, någon gång är du på en annan plats. Till dess, ta hand om dig så bra det går.

/Anna Bennich

Foto: TT

Läs mer:

6 tecken på att det är dags att skiljas

Forskare: Det här ökar risken för skilsmässa – med 75 procent

5 frågor du bör ställa dig själv innan ni skiljer er

Utvald läsning