RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Så tar du jobbiga samtal – expertens guide steg för steg

23 nov, 2021 
Lisa från Bonusfamiljen pratar med Patrick och ser bekymrad ut
Det finns vissa samtal som är svårare att ta än andra. Kanske är det om ett laddat ämne och riskerar att röra upp mycket känslor. Men faktum är att det finns bra sätt att ta upp jobbiga ämnen på. MåBra har samlat de bästa tipsen.
Annons
7 typer av gräl som är extra skadliga för relationenBrand logo
7 typer av gräl som är extra skadliga för relationen

Det är lätt att skjuta på jobbiga samtal men att göra det löser ju ingenting. Ta istället del av våra experttips och ta tag i det jobbiga samtalet.

6 råd för en god hantering av svåra samtal

1. Bjud in till samtal

Bjud in till samtalet istället för att bara hoppa rakt in i det. Säg till exempel “Jag har tänkt på något som jag skulle vilja prata om. När skulle passa dig?” eller “Du verkar orolig för något och jag undrar om du vill prata om det någon gång?”. Antingen vill personen prata direkt eller så bestämmer ni er för att prata lite senare. Om det blir en fördröjning av samtalet så se till att du inte lämnar motparten orolig för diskussionen.

Om motparten vill prata direkt så är det också helt okej att säga att du behöver tid att förbereda dig eftersom samtalet är väldigt viktigt för dig.

Annons

2. Ta det lugnt

Samtal går lätt fel om du går för fort fram. Bestäm er därför för att prata tio minuter, alternativt att stoppa samtalet efter en viss tid och fortsätta med det lite senare. När ni har nått den förutbestämda punkten säg något i stil med “Det är mycket att prata om, ska vi fortsätta imorgon/nästa vecka?”.

3. Lyssna så att du förstår

I de mest effektiva diskussionerna så lyssnar personerna på varandra och försöker att förstå. Istället för att förbereda vad du ska säga härnäst, så se till att bara lyssna. Har du lyssnat tillräckligt väl för att kunna återberätta vad personen sa? Testa att på ett ödmjukt sätt försäkra dig om att du har förstått vad den andra personen berättat genom att säga “Har jag förstått det här rätt? Du känner alltså att…”.

Genom att återberätta för den andra personen får du också den att känna sig hörd och respekterad.

4. Ge dåliga nyheter gradvis

Var noga med att inte chocka motparten med dåliga nyheter, speciellt inte om det handlar om något så allvarligt som till exempel sjukdom. Börja med att berätta bakgrundsinformation eller låt den andra personen fylla i bakgrundsinformationen. Säg till exempel: “Jag vill prata om mammas hälsa, hur tycker du att den har varit på senaste tiden?”. Den första sammanfattningen skapar ett utrymme där den nya, ovälkomna informationen är mindre oväntad. Nu kan du berätta de dåliga nyheterna, börja med “Jag är ledsen att berätta det här…”.

Annons

Det här tillvägagångssättet gör det möjligt för den andra att förutse informationen och anpassa sin respons.

5. Avsluta samtalet på ett positivt sätt

Även om ni är oeniga är det viktigt att avsluta samtalet på ett positivt sätt, ett bra sätt att avsluta är att säga “tack”. Att tacka för motpartens ärlighet och tid visar uppskattning och respekt. Att ni är oense behöver inte förstöra er relation.

6. Ta hand om dig själv

Om du känner dig orolig efter ett samtal så kom ihåg att ta hand om dig själv. Vissa människor behöver gå ut fem minuter och fokusera på sin andning. De stunderna hjälper oss att landa i oss själva. Att prata och bolla med någon annan kan också vara till hjälp.

Bär inte någon annans börda, det är upp till hen att hitta en lösning. Medkännande samtal kan dock hjälpa hen att bearbeta sina upplevelser. Det är ofta hjälp nog.

Källa: The Guardian

Foto: TT

Annons