RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Poppis i plugget? Så påverkar skoltiden dig resten av livet

25 aug, 2017 
Var du högsta hönset i plugget? Det kan ha gått ut över dina relationer i livet, visar en ny studie. Bättre går det för de som tidigt knyter bra vänskapsband.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I tonåren var mångas högsta önskan att vara en del av ”innegänget” – som blev bjudna på fester, som alla såg upp till och som alltid verkade så himla tajta som vänner.

De flesta av oss tillhörde inte det gänget…

Och goda nyheter för oss andra är att forskare nu har kommit fram till att popularitet i skolan inte nödvändigtvis leder till lycka senare i livet. Till och med tvärt om, faktiskt.

Enligt en ny studie från forskare vid University of Virginia, har de som var populära i skolan oftare problem med social ångest – medan de som var mindre poppis, och istället fokuserade på en liten grupp vänner, klarar sig bättre senare i livet.

Läs också: 4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

Forskningsledaren Rachel Narr säger i studien:

– Vår forskning visar att kvaliteten på vänskapsrelationer under unga år direkt kan förutse långsiktig mental och emotionell hälsa.

I tio år följde forskarna 165 tonåringar, från att de var 15 år gamla. Deras popularitet mättes genom att deras klasskamrater fick rösta på ”mest omtyckta”. Varje år fick ungdomarna sedan svara på frågor om självkänsla, hur starka vänskapsband de hade, hur socialt accepterade de kände sig och om de upplevde sig själva som deprimerade eller hade social ångest.

Annons

 

Populära fick ångest

Och tio år senare kunde forskarna dra slutsatsen att de som prioriterade färre men starkare vänskapsband i skolan framför popularitet också led av mindre ångest och depression senare i livet – jämfört med sina populära klasskamrater.

Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken

Det såg även ut som att de ”impopulära” tonåringarna lyckades bättre ur romantiska aspekter, då de blivit bättre på att utveckla och skapa stabila relationer.

– I kärleksrelationer, precis som i nära vänskapsrelationer, finns det liknande förväntningar på stöd, bekräftelse, värme och förmåga att lösa konflikter, säger Joseph Allen, professor i psykologi vid University of Virginia till Daily Mail.

Anledningen tror forskarna är att popularitet i ungdomen inte är samma sak som att man är omtyckt. Det handlar snarare om en högre statusposition – något man i den åldern ofta skaffar sig genom ett riskbeteende. Några praktexempel är rökning, droger och tidig sexdebut.

Annons

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation

– Att vara omtyckt av en stor grupp människor kan inte ersätta att knyta djupa vänskapsband. Och de här erfarenheterna följer med oss resten av livet, säger Joseph Allen.

Tilläggas ska nog att detta är en relativt liten studie. Att lära sig att bygga hållbara relationer är säkerligen ett viktigt steg i vår utveckling, men kanske är det för tidigt dra slutsatsen att de som är populära i högstadiet och gymnasiet därmed inte har några nära vänner.

Källa: Daily Mail, Wiley Online Library  Foto: IBL

 

Psykologen: Så vårdar du dina relationer

Läs också: Psykologen: Så vårdar du dina relationer

 

Annons