RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Skiljer sig era politiska åsikter? Relationsexpertens bästa råd

02 sep, 2022 
Nooshi dagostar, Linn Heed, Jimmie Åkesson
Inför valet – så bör ni gå tillväga om ni tycker (väldigt) olika om sakfrågor. Relationsexperten Linn Heed ger sina bästa råd.
Annons

Den 11 september är det val i Sverige och inför det kretsar mycket kring politik i nyhetsmedierna. Något som kan leda till diskussioner hemma i tv-soffan, där era eventuella meningsskiljaktigheter kommer upp till ytan.

MåBra har pratat med relationsappen Coupleness expertrådgivare Linn Heed, leg psykolog, parterapeut och sexolog, som ger sina bästa tips på hur man kan kan tänka och agera – för att undvika att relevanta och intressanta diskussioner slutar upp i bråk och tjafs.

Se också: 3 saker som är grunden i de flesta äktenskapsbråk

3 faktorer som är grunden till nästan alla äktenskapsbråkBrand logo
3 faktorer som är grunden till nästan alla äktenskapsbråk

Rätt sätt att tackla olikheter i synsätt

Att man sympatiserar för olika politiska partier till den grad att det uppstår allvarlig diskrepans i relationen är inte jättevanligt att Linn Heed stöter på i terapisoffan. Ofta väljer personer partners som har någorlunda liknande grundvärderingar, menar hon. Däremot är det sällan man tycker identiskt i specifika sakfrågor, vilket kan leda till irritation och onödigt gnabb. Som med mycket annat när det kommer till relationer är kommunikation A och O.

Annons

– Diskutera, lyssna, var nyfiken och ha som ambition att försöka förstå den andres åsikter och ställningstagande. Träna i flexibelt perspektivbyte, där empati och ödmjukhet är vägledande och lyckosamt för att komma vidare när man tycker olika. Ofta hittar man ett förhållningssätt till frågor som skulle kunna ge upphov till konflikter. Så våga lyssna, våga prata och våga tycka olika, säger hon.

Om partnern har ändrat politiska åsikter plötsligt

Människor är sällan statiska utan utvecklas och förändras hela tiden, i varierande grad. Detta kan ibland kan vara svårt i en relation – och det kan kännas som att man har "förlorat sin person" om denne gjort en 180-vändning på något sätt. Linn Heed rekommenderar att man inledningsvis kan försöka se på förändringen som något positivt.

– Öppna upp med nyfikenhet! Försök att vara positivt undrande, istället för misstänkt kritiskt ifrågasättande. Det förstnämnda öppnar upp för dialog och signalerar en vilja till att utvecklas tillsammans. Den sistnämnda skapar dålig stämning och oskön friktion, säger hon och fortsätter:

Annons

– För frågan är ju vart partnern har inhämtat kunskap, information med mera som gör att hen faktiskt har ändrat åsikt i någon fråga. Det i sig är spännande och skapar möjligheter till att motverka stagnation och förutsägbarhet i den relationella dynamiken. En parrelation är som en dans. Det handlar om att hitta takten och låta den ena ibland leda och ibland följa. Turtagning och taktkänsla. Då kommer man långt med sin parrelation.

Linn Heed
Relationsappen Coupleness, där Linn Heed arbetar som expert, får par hjälp med att dela tankar och känslor med varandra under dagen genom konkreta verktyg och funktioner.

Då bör man inte försöka acceptera sin partners åsikter

Att se på världen någorlunda på samma sätt är för de flesta önskvärt, om man vill ha något som håller i längden, förklarar Linn Heed.

– Man kan tycka och tänka olika i mångt och mycket, men den stabila värdegrunden måste vara solid och hyfsat homogen för att paret ska kunna bygga en tillitsfull och stabil kärleksrelation på sikt. Därför är det viktigt att lära känna varandra och mötas i dessa frågor. Hittar man förståelse och nyfikenhet för både likhet och olikhet, så skapas en trygg och respektfull relation.

Annons

Rör det sig dessutom om olikheter kring avgörande och mindre kompromissvänliga områden kan det vara rimligt att man tänker till en extra gång.

– När man känner att det berör ens egna grundvalar för etik och moral bör man nog inte försöka acceptera den andras åsikter. Exempelvis om synen på en människas lika rättigheter oavsett ursprung, kön, social status med mera. Åsikter och värderingar som berör och provocerar vår innersta kärna, får ofta svårt att över tid balanseras i en kärleksfull harmonisk relation. Andra frågor är inte lika avgörande och kan snarare skapa dynamik mellan två personer.

Foto: TT

Annons