När bara en av er vill ligga – sexologens konkreta tips

29 jul, 2022 
par sitter på sängen och ser besvärade ut
Sexologen tipsar om en enkel övning hon menar ska få igång sexlusten igen på bara 20 minuter. Så här gör ni.
Annons

Sexologen Charlotte Kindgren träffar regelbundet par där sexlivet efter många år tillsammans dött ut och sexlusten avtagit, antingen bara hos ena parten eller hos båda två.

I en intervju med Aftonbladet ger hon sina bästa råd för lyckas hoppa upp på sadeln igen. Enligt henne finns också en enkel övning som aldrig slår fel – och som funkar för både kvinnor och män. Så här kan ni gå tillväga.

Se också: Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här

Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här
Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här

När bara ena parten vill ha sex – så löser ni problemet

Det kan vara påfrestande för båda parter när sexlusten skiljer mycket åt i en relation. En vill ha mycket sex – och den andra lite, eller inget alls. Hur mycket sex man vill ha går ju också i perioder, och det kan snarare anses unikt att faktiskt lyckas synka lust.

Annons

Men hur kan man försöka närma sig varandra? Så säger sexologen:

Måste utgå från samtycke – ett nej är ett nej

Ingen blir tänd på tjatsex, så bland det viktigaste man kan göra är att tydliggöra för varandra att man måste acceptera ett nej.

– Den som vill, men blir avvisad, ska låta partnern få veta att nej är okej. Även om partnern säger ja så kan det när som helst ändras till nej. Även om man är mitt i ett samlag så måste man få ha rätt att nobba – och då är det bra att veta att partnern klarar av att ta avvisningen, säger sexologen till Aftonbladet.

Utforska era känslor – prata om dem

Det är viktigt att man kommer till grunden med varför det blivit som det blivit i relationen. Reflektera på egen hand och tillsammans.

– Det som brukar vara i vägen är jobbiga känslor. Man vill kunna ha sex, men så fort man ska ha det kommer en jobbig känsla, typ rädsla eller skam. Man stänger av sina känslor och då följer tyvärr lusten med på köpet.

Annons

Känslor kan stänga av sexualdriften

Vidare berättar Charlotte hur viktigt just känslor är när det kommer till sex. Att avstängningen av känslor kan blockera sexualdriften, både hos män och kvinnor.

– Jag träffar män som går och testar sitt testosteron och tror att de har brist – men så är det högt som bara den. Men de känner ingenting eftersom de via känslor kan stänga av ett skyhögt testosteron.

Hon betonar därför vikten av att känna in sin kropp och försöka återfå kontakten med sitt underliv. Oavsett om du är man eller kvinna.

Övningen som väcker sexlusten på 20 minuter

– En uppgift som jag ger folk som inte har lust slår aldrig fel – om de gör den här uppgiften får de lust, säger Charlotte och fortsätter:

– Uppgiften är att sitta eller ligga 20 minuter varje kväll och med hjärnan känna efter i sitt underliv. Inte pilla – utan bara ligga och få tillbaka kontakten med känseln i underlivet. Om de har gjort övningen och kommer tillbaka till mig två veckor senare, då har de lust. Oftast är det att man inte har kontakt med det området. Det finns energi där nere som pågår, men man kan stänga av känslorna.

Källa: Aftonbladet
Foto: TT

Annons