3 väldigt enkla knep att ta till för att öka sexlusten igen

par som försöker öka sin sexlust

Du har säkert redan hört massor med tips knep för att öka sexlusten igen när den har svalnat i ett förhållande. Allt ifrån att äta olika tillskott till att bestämma att man inte får ligga med varandra på ett tag till att ta sig tid att prova något nytt tillsammans …

Sexlust kommer och går, och kan ibland behöva hjälp

Kanske har du redan provat några knep också. Lusten går ju faktiskt upp och ner, och ibland kan den behöva en liten knuff i rätt riktning.

Är det något större problem man har i sitt förhållande, att man inte kommer överens eller går igenom något jobbigt så kan det förstås också kräva lite större åtgärder. Man kanske behöver gå och prata med någon och framför allt prata ut med varandra.

Misstaget nästan alla par gör när de försöker hetta upp sexlivet

Tre enkla knep för att öka sexlusten igen

Men handlar det om att blåsa liv i lågan som tillfälligt svalnat lite så finns det några enkla knep att ta till. Här är tre av dem som ni kan testa.

1 Dejta varandra mer

Ofta är vi så bra på att hitta på saker tillsammans i början av ett förhållande … sedan är det vanligt att det där klingar av lite och annat i livet tar större plats. Men att visa intresse för varandra, och då inte bara sexuellt, är en nyckel till att samlivet ska fungera. Uppmärksamma varandra kontinuerligt.

Laga mat åt varandra, dansa tillsammans, gå på paryoga, prova på nya saker tillsammans. Och försök att inte ta varandra för givet, eller tro att du vet precis vad din partner tänker på. Prata med varandra, fråga om tankar, drömmar och funderingar. Fortsätt lära känna varandra hela livet.

par med ökad sexlust

2 Meditera och träna på mindfulness

Det finns en hel del forskning som visar på att om vi övar på mindfulness, att vara i stunden, så kan det öka sexlusten. Ganska logiskt egentligen, börjar man gå igenom morgondagens att göra-lista under förspelet så kommer man kanske inte längre än så.

Medan om du tänker på det bästa sex du haft så minns du kanske att du verkligen var där och då och att inget annat fanns än just ni två i precis den stunden?

Men visst är det lätt att tankarna vandrar. Och vi är så bra på att sväva iväg i våra tankar att många gör det automatiskt, oavsett tillfälle. Att öva på att verkligen vara närvarande i sin kropp kan alltså göra det lättare att även vara det i sensuella stunder också.

För att öva på det här kan man prova att meditera. Studier visar faktiskt att om man mediterar en stund varje dag så kan det ha positiv inverkan på hur mycket vi njuter av sex. Bland annat kanske för att när vi mediterar sänker vi nivån av stresshormoner, och stress är något som verkligen kan få oss att prioritera annat framför sex.

Man kan också öva på att verkligen använda alla sina sinnen i intima stunder med sin partner. Att verkligen ta in känslan av beröring eller ett andetag mot huden, till exempel.

3 Lyssna på erotiska noveller

Att ta sig tid att tänka på sex några gånger, eller i alla fall någon gång, om dagen kan göra att man riktar sitt fokus åt det hållet mer generellt. Det här kan man förstås göra på olika sätt. Kanske har man redan bra fantasi och då handlar det mer om att också ta sig tid för att använda den.

Har ni olika behov av sex? Se expertens 5 bästa tips för att mötas

Här i Sverige har på senare tid utbudet av erotiska noveller vuxit i extrem fart. Det finns en idé om att kvinnor tycker bättre om att använda sin fantasi när det kommer till sex, vilket man får genom att just lyssna på erotik. Det här kan alltså också vara ett sätt att komma att tänka på sex. Och därmed öka lusten.

Foto: TT

Utvald läsning