RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Ny studie: Så många vänner gör dig lycklig

05 apr, 2013 
Kvalité går före kvantitet när det gäller vänner.
Vänner är viktigt för hälsan, så pass att det finns ett samband mellan många kamrater och tydliga hälsovinster. Så här många vänner bör du ha för att må som bäst, enligt forskare.
Annons

Ju färre vänner du har, desto större blir risken att du drabbas av nedstämdhet . Det skriver tidningen Prevention, som tagit del av en ny amerikansk studie. Kvinnor som hade tio eller fler vänner var nämligen både gladare och mer tillfreds med livet än de kvinnor som hade färre kompisar.

Men kvalitet går före kvantitet, säger Irene S. Levine, professor i psykiatri, till samma källa. Istället för att räkna närstående kamrater bör du ställa dig följande frågor:

Är du nöjd med dina befintliga vänner?

Har du färre än tio nära kompisar, men känner att du har fullt stöd ändå? Då ligger du antagligen bra till ändå, menar Levine. Känner du däremot att du saknar support i vissa sammanhang, eller känner dig ensam för ofta – då kan det vara läge att utöka vänskapskretsen!

Har du rätt typ av vänner?

– Ett fåtal personer som förstår dig, lyssnar och inte dömer dig är värda långt mer mer än tio kompisar med motsatt beteende, tipsar Levine.’

Läs mer:

Varning för vampyrväninnan – hon suger musten ur dig!

Experten: Så tar du fast energitjuven!

Vikten av vänskap – har du rätt kompisar?

 

BILD: Thinkstock

Annons