Vikten av vänskap – har du rätt kompisar?

Lars-Erik Berg, professor i socialpsykologi på Högskolan i Skövde och expert på identitetsutveckling, berättar att vi bygger vår identitet i mötet med andra människor, genom återspeglingar. Tack vare våra sociala nätverk kan vi förstå vilka vi är.

Vissa har många vänner och bekanta. Andra omger sig med några få nära och kära. Det finns inget facit som säger vad som är bäst, låt din personlighet avgöra. Men forskning visar att de flesta har mellan fyra och sex riktigt nära sociala kontakter.

Räknas vänner på internet?
– Facebook och andra sociala medier kan vara väldigt bra för en del. Vissa som har problem med relationer kan lättare etablera nya kontakter på nätet. När man väl är ”nätkompisar” kan det vara enklare att träffas på riktigt. Men det finns en bräcklighet i relationer som bildas på nätet. De är inte fullgångna och kan plötsligt avbrytas, säger Lars-Erik Berg.

Det här behöver du för att må bra

– Någon att vara förtrolig med

– Någon som gör dig glad, och får dig på fötter när du är deppig

– Någon som anförtror sig till dig, som får dig att känna dig viktig

– Någon du gillar att ha omkring dig, som får dig att känna dig bekväm. Det skapar en känsla av samhörighet.

Är du nöjd med vännerna du har, eller är det läge att rensa bort energitjuvar och surdegar? I MåBra nummer 9 hjälper vi dig att kartlägga nätverket och fylla de eventuella luckorna med rätt personlighetstyper.

AV: Kristina Rosenberg

BILD: Thinkstock

 

Så ofta ska du umgås med vänner för att bli lycklig

Träffa vännerna och bli lyckligare

Läs också: Så ofta ska du umgås med vänner för att bli lycklig

 

Vill du läsa mer om relationer och hälsa? Prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!

Utvald läsning