Ny forskning: Så ser mäns och kvinnors otrohet olika ut

En man och en kvinna med sina mobiler.
1:25

Efter reklamen: 5 typer av otrohet

(1:25)

Den amerikanska studien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sex & Marital Therapy. Studien tittade på två saker: Vad som ligger bakom mäns och kvinnors otrohet och hur män och kvinnor uppfattar sin affär.

I undersökningen, som gjordes på 500 kvinnor, män och icke-binära i 20-års åldern, såg man att mäns otrohet ofta beror på tillfällig sexuell lust medan kvinnors otrohet beror på att de inte är nöjda i sin relation. Något annat man såg var att kvinnor ofta har längre affärer än män och oftare berättar om otroheten för sin partner.

Se ocksådå bör du berätta om någon annans otrohet.

Parterapeuten: Män söker oftare tillfällig bekräftelse

Parterapeut Anneli Östling förklarar mäns och kvinnors olika mönster vad gäller otrohet för Aftonbladet.
– Det är vanligare att kvinnor är beredda att vara otrogna när de gett upp tron på sin relation, när de är på väg bort från sin relation men ännu inte vågat eller känner sig redo att ta beslutet att lämna. Att vara otrogen kan bli som en katalysator för att ta steget bort från en trist och kärlekslös relation, säger hon.

Precis som studien visar menar Anneli Östling att män är annorlunda.
– Män söker oftare tillfällig bekräftelse och värdesätter den tillfälliga affären som påfyllnad till egot fram tills att de blir ertappade och behöver välja. Då brukar valet vara enkelt och de är sällan beredda att släppa taget om sin ursprungspartner, säger Annelie Östling.

Hur vet man om ens partner är otrogen?

Att veta om ens partner är otrogen är inte alltid helt lätt, men det finns några saker att hålla utkik efter enligt sexologen Bianca Schmidt och parterapeuten Eva Tryti.

1. Hemlighetsmakeri kring telefonen

Du och din partner har aldrig haft hemligheter för varandra och ni har alltid kunnat varandras olika lösenord. Plötsligt har din partner bytt lösenord. Hen har dessutom börjat ha mobilen på ljudlöst och har stenkoll på sin telefon.

2. Ökad uppmärksamhet

Plötsligt börjar din partner uppvakta dig med blommor, presenter och komplimanger. Det behöver inte vara det – men det kan vara ett sätt att döva sitt dåliga samvete.

3. Nya vanor

Din partner har börjat spendera mycket mer tid utanför hemmet – det är övertid på jobbet, kvällsträningar och ovanligt mycket häng med vännerna.

4. Sexvanor ändras

Ert sexliv har förändrats, och det beror inte på dig. Din partner vill inte ha sex längre eller kanske testa helt nya saker som hen aldrig ens har nämnt innan.

5. Bryr sig mer om sitt utseende

Efter ett tag i ett förhållande är det lätt att bli bekväm, inte bara i relationen utan också med sitt utseende, man slutar kanske träna lika mycket, sminkar sig mindre och så vidare. Om din partner hux flux börjar bli väldigt mån om sitt utseende kan det vara läge att bli lite vaksam.

Källa: MåBra och Aftonbladet

Redaktionens tips
De 3 vanligaste orsakerna till att par väljer skilsmässa
Är din partner otrogen på nätet? 10 saker hen gör för att dölja det
Kan man förlåta otrohet? Så svarar experten