Är din partner otrogen? Här är små tecknen, orsakerna och expertens råd

Orsaker och tecken på otrohet.

Har du en gnagande känsla att något är fel? Att din partner döljer något.

Det är förmodligen inte något allvarligt. Men det kan också bero på att något verkligen är fel: Att din partner är otrogen.

Vi har sammanställt de vanligaste tecknen på otrohet, orsakerna till att människor vänstrar och expertens råd till dig som drabbas.

5 vanliga tecken på otrohet

De vanligaste tidiga, tecknen på otrohet är, enligt sexologen Bianca Schmidt och parterapeuten Eva Tryti:

1. Nya rutiner

Din partners vanor ändrar sig, till exempel med mer övertid, sena kvällar, långa promenader, mer träning.

2. Smussel med telefonen

Din partner smusslar med mobilen, stänger av den på ljudlöst, vaktar så du inte tar den och får meddelanden som gör honom glad, men som han inte vill berätta om.

3. Blir mer fåfång

Din partner börjar bry sig mer om sitt utseende. Köper parfym, tränar mer och är noga med detaljerna i klädseln på ett sätt som han inte brukar vara.

4. Sexvanorna ändras

Din partner vill ha mer sex, på ett nytt sätt. Eller kanske inte alls.

5. Ger mer uppmärksamhet

Din partner är mer uppmärksam mot dig än vanligt, kommer med blommor och presenter. Det kan vara för att döva sitt dåliga samvete.

Vanligaste orsakerna till otrohet

Det finns mängder med anledningar till att människor är otrogna. Några av de vanligaste, enligt leg psykolog Eva Rusz, är:

1. Ni har tappat närheten

Ni rör inte längre vid varandra, kanske har även sexlivet stagnerat. Det gör att vi-känslan försvinner och öppnar dörren för otrohet.

2. Ni är inte nyfikna på varandra

Ni pratar inte inte, annat än om vardaglig logistik. Nyfikenheten, omtänksamheten är borta. Känner man sig tagen för given ökar att man söker bekräftelse från någon annan.

3. Din partner har orealistiska förväntningar

Ett förhållande kan inte alltid vara passionerat. Med tiden förvandlas den första heta förälskelsen till något mer stillsam kärlek. Det här har en del svårt att acceptera. De tror att kärleken måste vara passionerad, annars är den inte äkta. Personer med den inställningen kan börja söka passionen utanför sitt förhållande.

Här är expertens råd om otrohet

Otrohet behöver inte betyda slutet för ett förhållande, enligt Eva Rusz. Men för att ni ska bygga upp er relationen igen måste två kriterier uppfyllas:

1. Du måste förlåta – och din partner ångra sig

– Alla kan göra misstag, och har det hänt med en okänd vid ett enda tillfälle ppbrukar det vara lättare att förlåta – än om det handlar om upprepade tillfällen. En viktig förutsättning för att kunna förlåta är förstås också att den som varit otrogen verkligen ångrar sig, och kan förmedla detta till sin partner.

2. Din partner måste låta dig vara ledsen och misstänksam – en tid

– Man behöver förstå att ens partner behöver få veta vart man ska, vem man messar och så vidare. Man behöver visa i handling att man är värd att bli litad på. När en tid gått behöver man dock komma överens om en slutpunkt för ältande och misstro. Annars blir det svårt att bygga upp förhållandet igen.

Källor: kk.no och mabra.com Foto: TT

Läs mer:

Varför är man otrogen – här är svaret!

5 typer av otrohet – och vad du behöver veta om dem

Experten svarar på vanliga frågan: Vad menas med att vara otrogen?

Utvald läsning