Ny studie: Vi ligger mindre under pandemin – här är anledningen

Par bortvända från varandra i sängen. Anna Bennich.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:48

Efter reklamen: 6 tips för att hålla liv i relationen under corona

(1:48)

Sexleksaksförsäljningen har ökat och vissa medier har rapporterat om att vi passar på att fördriva tiden hemma mellan lakanen. Men enligt en ny studie från amerikanska Kinsleyinstitutet har vi inte haft riktigt så kul som det verkat: Vi ligger mindre under pandemin.

I Nyhetsmorgon analyserar psykologen Anna Bennich studien och ger sin förklaringar till varför vi tydligen har mindre sex.

Se ocksåsex inte så viktigt för svenskarna visar undersökning.

Därför har sexlivet försämrats under coronapandemin

Anna Bennich menar framförallt att ökad stress och oro över jobb, sjukdom och anhöriga i riskgrupp är en stor del av förklaringen, tillsammans med den nedstämdhet och frustration som isoleringen bär med sig.

Den ökade isoleringen och distanseringen under det senaste året är en annan stor inverkande faktor.

”Inte roligt med någon som tuggar för högt”

– I en familj har vi ju levt på varandra. Det är ju inte heller särskilt roligt att sitta där vid köksbordet med någon som tuggar för högt och man inte får nån paus ifrån. Det går ju inte riktigt att längta, menar Anna Bennich (och vi är fullt beredda om att hålla med).

Hon hänvisar också till tidigare studier, som har visat att vi känner oss som mest attraherad av vår partner när vi får distans ifrån varandra och lever vårt ”egna liv” vid sidan av rollen i relationen – något de flesta inte haft särskilt mycket av det senaste året.

Se ocksåenkla knepet för bättre sex.

Singlarnas sexliv under corona då?

Tinder har inte direkt haft högsäsong under pandemin. Men – mitt i torkan, visar studien att åtminstone kreativiteten har ökat i en grupp, förmodligen hos de som inte lever inpå varandra tror Anna Bennich.

– Sexting och användning av teknologi har hjälpt till för de som inte lever ihop med någon. Man ska också komma ihåg att det här är en amerikansk studie, och där har de ju haft hårdare restriktioner än vad vi har haft i Sverige, avslutar Anna Bennich.

Oavsett kan vi nog enas om att mer tid under samma tak, utan den vanliga möjligheten till återhämtning från varandra, och utan roliga aktiviteter som boostar energin, inte är något afrodisiakum. Lägg till mindre möjligheter till barnvakt för de som har barn – och inte att förglömma: Vem har varit sitt snyggaste, härligaste, mest piffade jag det senaste året?

Här kan du se hela intervjun.

Foto: TT

Redaktionens tips

11 saker som är roligare under coronapandemin än annars

Utsvulten på beröring? 5 saker som kan hjälpa i isoleringen

5 saker lyckliga par gjort – som stärkt förhållandet under corona

Dela på: