Så ofta har lyckliga par sex, enligt studie

så ofta har lyckliga par sex
VIDEO: Se 5 tecken på att du är bra i sängen
0:47

Efter reklamen: VIDEO: Se 5 tecken på att du är bra i sängen

(0:47)

Slå på ljud

Gos, kramar och intimitet är viktigt för att vårda kärleken. Kanske mycket viktigare än du tror, för enligt sexolog Ulla Aasland produceras kärlekshormonet oxytocin genom positiv beröring – både till givaren och mottagaren.

– Detta hormon påverkar känslan av glädje och tillhörighet till en partner – att vara nära varandra och uppleva förhållandet som kärleksfullt och bra att vara i. Det är helt enkelt viktigt för att önskan i förhållandet ska bevaras.

Men hur ofta ska man ha sex? Hur ofta ligger lyckliga par tillsammans? Ja, det finns förstås ingen fast siffra som gäller alla. Det kan vara väldigt individuellt. Det viktigaste är lika enkelt som båda är nöjda med frekvensen.

Undvik ”obligatoriskt” sex

– Regelbundet kan vara allt från dagligen till en gång i månaden. Ofta är behoven olika, och då är det viktigt att hitta en kompromiss, säger Eva Tryti, som är psykolog, parterapeut och författare. Hon har träffat par som har sex två gånger om året och är nöjda med det. Om de hade försökt ha mer sex kan det hamna obligatoriskt sex.

Ett bra råd skulle därför vara att fokusera på att ha bra sex, snarare än att ha mycket sex. Även om det som sägs är individuellt om hur ofta du har sex med din partner, kan du naturligtvis dra några små paralleller när det gäller frekvensen av sexlivet.

En gång i veckan gäller för många

Men vill man ändå ha en siffra att utgå ifrån kan man till exempel titta på tidigare forskning som bland annat visar att par i genomsnitt har sex ungefär en gång i veckan. Och att par som har sex en gång i veckan också verkar vara de lyckligaste paren – åtminstone i heterosexuella relationer.

– Ett genomsnittligt par har sex 1–2 gånger i veckan, några mindre ofta och andra oftare, säger Thomas Winther, som är familjeterapeut och sexolog på Cura Center.

Han rekommenderar att du har sex så ofta du vill och kan. Om du har en bra partner så är det bara positivt, du känner dig närmre din partner och känner att det är ni två. Samtidigt ger det en ökad känsla av livskvalitet och ökat humör.

Närhet behöver inte betyda sex

Han håller också med om att det inte finns någon övre eller nedre gräns för vad som är ”normalt”.

– Vissa par kommer till mig och säger att det har gått mycket länge, och det kan vara en kris i förhållandet om sexdelen inte fungerar. Det är en viktig del av förhållandet för mycket många. Ju mer sex du och din partner har, desto mer sannolikt är det att du har den partner resten av livet. Det behöver inte vara penetration, det kan vara mys, närhet och intimitet, förklarar han.

Det viktigaste är att du har empati för din partner och accepterar att du kan ha olika behov.

– Det bästa rådet är att sluta oroa dig för hur ofta du har sex och snarare fokusera på att uppleva glädje, glädje och god kontakt med din partner när du har sex.

Av Silje Helgesen/KK Foto: TT

SE OCKSÅ: Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här
0:59

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här

(0:59)

Slå på ljud

LÄS MER:

Ingen sexlust? Här är problemet ni måste lösa först

Studie: Så LITE måste ni ligga för att bli lyckliga

Experten: 6 vägar till kravlöst sex

Utvald läsning