RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Läsarberättelse: Svärmor lärde mig något viktigt

02 feb, 2021 
AvAnonym läsarberättelse
äldre och yngre kvinna tillsammans i trädgård
Min svärmor tänkte alltid att hennes egen familj var felfri. Allt vad vi gjorde eller sa accepterades utan vare sig invändningar eller kritiska frågor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Svärmödrar får ofta klä skott för både det ena och det andra och brukar vara tacksamma att skämta om. Det hade naturligtvis inte gått mig förbi när jag för första gången, år 1981, träffade min egen blivande svärmor. Mina fördomar sa mig att även jag skulle få vara med om en och annan dust.

LÄS MER: Läsarberättelse: Min mamma väntar barn med min pojkvän

Vårt första möte ägde rum en lördagsnatt, och förutsättningarna var inte de bästa. Min pojkvän, Henrik, hade plötsligt börjat må dåligt på en fest och några nyktra vänner såg till att både vi och Henriks bil kördes hem till hans föräldrar. Själv var jag bara 17 år och hade inget körkort.

Jag hade ännu inte börjat sova borta, och visste nu inte hur jag skulle ta mig hem. Samtidigt tänkte jag avvakta och se hur Henrik mådde.

Kanske skulle han ändå kvickna till så pass att han kunde köra mig hem innan det blev morgon, hoppades jag naivt. Men jag förstod snart att han hade druckit för mycket. Och nej, han var verkligen inte i skick att köra.

Annons

Vi befann oss långt ute på landet, och någon buss- eller tågstation fanns inte i närheten. Så jag var rådlös.

LÄS MER: Kameran avslöjade min mans otrohet

Dock hade vi inte tillbringat många minuter inne på Henriks rum förrän min blivande svärmor stod i dörren och bekymrat frågade om något var fel.

– Njae, svarade jag och försökte förklara att hennes son nog bara behövde vila, då han fått lite väl mycket i sig.

Henrik själv sa ingenting alls, för det kunde han inte …

Kärlekspar som spelat förälder och barn på filmBrand logo
Kärlekspar som spelat förälder och barn på film

Svärmor skyllde på sonens känsliga mage

Min förklaring gick dock helt över huvudet på henne. Hon upplyste mig om att hennes son hade en väldigt känslig mage och att det bestämt måste vara orsaken till hans eländiga tillstånd.

– Men nu går jag och väcker min man, så får han köra dig hem. För inte ska du sitta här och vänta.

– Öh, det ska du inte tänka på. Jag hittar själv ett sätt att ta mig hem, invände jag.

LÄS MER: Läsarberättelse: Min man har en son med sin älskarinna

Annons

Hur det skulle gå till hade jag emellertid ingen aning om, för det var en bra bit, åtskilliga kilometer.

Samtidigt var jag lite förvirrad, för det rådde inget tvivel om att det var alkoholen som däckat min pojkvän. Men kanske ansåg Henriks mor att hans berusade tillstånd var något så pinsamt att vi helst inte skulle prata om det?

Vad gällde arrangemanget kring min hemfärd hade jag uppenbarligen ingen talan. Så klockan tre på natten fick min blivande svärfar lämna sin varma säng för att köra mig hem.

Det var en ganska pinsam situation, för vad skulle jag som ung flicka prata om med en helt främmande, äldre man som dessutom blivit uppkommenderad ur sängen för att köra mig hem?

Han var dock finkänslig nog att inse att det inte riktigt var läge att köra in bilen på gårdsplanen, så han släppte av mig vid infarten.

Det var nog klokt, för min pappa var ganska så beskyddande av sig, och han skulle säkert ha blivit rätt upprörd om han sett sin lilla flicka och enda dotter kliva ur en betydligt äldre mans bil mitt i natten.

Annons

Såg allt genom ett filter

Så avlöpte alltså det första mötet med min pojkväns, och framtida makes, föräldrar. Och snart insåg jag att min svärmor var utrustad med ett par mycket speciella, osynliga glasögon. De gjorde att hon såg allt genom ett filter.

Allt som hade att göra med hennes egna barn, svärsöner, svärdöttrar och barnbarn var vitt. Resten kunde ses i mörkare nyanser. För hur verkligheten än såg ut så var svärmors egen sfär av nära och kära nämligen fullständigt felfri. Allt vad vi sa eller gjorde accepterades utan omsvep. Vad andra tänkte, tyckte eller trodde om oss var hon helt likgiltig inför.

Nu är det många år sedan hon gick bort, men jag tänker fortfarande tacksamt på henne som den finaste svärmor man kunde ha. Även om det kanske ibland var svårsmält för andra att hon såg sin omvärld i vitt och svart, så kunde jag och de andra i familjen skatta oss lyckliga.

Vi vet ju såklart att inte allt som vi gjorde var bra, men samtidigt behöver vi alla känna att vi har en plats där vi helt och fullt accepteras som de personer vi är, på gott och ont.

Det har funnits tillfällen då jag önskat att min svärmor haft en mer nyanserad bild av verkligheten, men i dag har jag lärt mig att det är fint och viktigt att ha fullt stöd någonstans.

Av henne lärde jag mig att det inte alltid spelar så stor roll vad andra tycker. Den livssynen fungerade faktiskt riktigt bra för mig och de mina, och gör det fortfarande.

Annons