Min flickväns utseendekomplex förstör vår relation!
Fråga: Hej. Jag är tillsammans med världens vackraste kvinna, hon har en fotomodellskropp och ett utseende som de flesta skulle dö för. Ändå har hon stora komplex över det mesta. Hon upplever sig som ful och har även gjort plastikoperationer och planerar fler – men det finns inget i hennes utseende som behöver förändras. Hennes utseendefixering påverkar vår relation.
Hon vill inte åka på spa eller besöka badplatser på sommaren för hon vill inte visa sig i baddräkt. Hon är ofta nedstämd, vill inte umgås med vänner och när vi någon gång går ut – tar sminkningen timmar innan hon vågar visa sig. För att vi ska kunna vara intima måste belysningen vara släckt och hon är stel som en pinne när vi har sex. Jag trodde det skulle bli bättre med tiden men vår tillvaro blir bara mer isolerad.
Jag önskade att hon kunde se på sig själv med mina ögon och förstå hur fin hon är. Jag försöker ösa komplimanger över henne och berättar dagligen hur fin kropp hon har och hur vacker hon är – men det hjälper inte.
Allt jag vill är att hon ska må bra och att vi ska kunna ha ett normalt liv men jag vet inte vad jag ska göra eller vad som är fel.
/Dyrkande sambo
Nina Ljungberg
- Nina Ljungberg arbetar som kurator. Hon är socionom med vidareutbildning i sexologi och svarar på läsarfrågor om sex, samliv och relationer.
Relationsexperten Nina Ljungberg svarar: ”Personens komplex kan vara svåra att förstå”
Det du beskriver är en vacker kvinna med kroppskomplex och en negativ syn på sig själv, vilket påverkar ert förhållande. Din flickväns symptom liknar något som brukar kallas självupplevd fulhet/Dysmorfofobi. Kanhända är det vad din flickvän lider av.
Dysmorfofobi innebär att personens uppfattning är att något i utseendet är fel och hen upplever sig inte vara tillräckligt vacker. Det liknar tvångsmässiga beteenden och den drabbade undviker vissa situationer samt kan börja skapa tvångsmässiga ritualer för att dölja sina komplex, vilket i sin tur kan leda till stora begränsningar i tillvaron och även isolering.
För omgivningen kan personens komplex vara svåra att förstå eftersom de ser något helt annat än personens egen uppfattning och som partner är det lätt att känna sig maktlös och frustrerad.
Mitt råd till dig är att fortsätta bry dig om och vara en stöttande partner. Lyssna på din din flickväns upplevelser utan att döma eller värdera, så att hon ska våga öppna upp sina känslor med dig. Du behöver inte säga så mycket eller komma med lösningar utan bara respektera hennes upplevelse även om du inte tycker samma.
Ett dilemma är att vanligtvis stärker komplimanger en person men för den med kroppskomplex kan kommentarer om kropp och utseende snarare bli kontraproduktivt. Fokusera hellre på att lyfta din partners inre kvaliteter än utseende. Försöka också hålla fast vid ett så ”normalt liv” som möjligt och hitta på aktiviteter som bryter er isolering. Att undvika och anpassa leder snarare till att problemet vidmakthålls och kanske även ökar. Men vågar din flickvän att stegvis utmana sig själv kommer hon upptäcka att andras reaktioner inte alls är så illa som hon själv befarat.
Även om du som partner är viktig - undvik att låta det övergå till att du ”blir hennes behandlare”. När problem är djupt rotade behövs ofta professionell behandling och det du kan göra är att uppmuntra henne att söka hjälp - för hjälp finns att få.
Exempelvis kan KBT ge henne de verktyg som behövs för att hon ska acceptera sig själv genom att utmana uppfattningen om utseendet, bryta mönster, sluta med undvikande beteenden och tvångsmässiga ritualer. Det finns även KBT behandling på internet.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.